Karotenoidi su ključ za dobar izgled

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Bez obzira na kreme, preparate i tretmane ljepota dolazi iznutra. Ne samo kao posljedica duhovnog i emotivnog stanja već prehranom uvelike možemo utjecati na lijep izgled.

Naime, znanstvenici s britanskih Sveučilišta St. Andrews i Bristol otkrili su kako svakodnevno konzumiranje mrkvi i šljiva uvelike utječe na izgled. Bit ćete ljepši, privlačniji i zdraviji u roku dva mjeseca, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Evolution & Human Behavior

Šljive čuvaju zdravlje srca, potiču probavu, smanjuju razinu šećera u krvi, održavaju gustoću kostiju, čuvaju zdravlje očiju i štite od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Šljive je najbolje jesti svježe ili sušene, a ponekad je zaista teško odoljeti ukusnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi.

Šljive i mrkve su bogate karotenoidima koji koži daju zlatno žuti i ružičasti sjaj koji je uvelike znak zdravlja. Karotenoidi su naime skupina spojeva, u koji se ubrajaju i alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Iznimno su snažni antioksidansi koji štite od mnogobrojnih bolesti, a u organizmu se pretvaraju u vitamin A. 

Također su najveći borci protiv slobosnih radikala, jačaju obrambeni sustav, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog udara te štite od stvaranja mrene na oku. Nalaze se u narančastom, žutom, crvenom i zelenom povrću i voću.

Danas poznamo oko 600 karotenoida, a među voćem i povrćem ih je 50. Osim u mrkvama i šljivama upravo ti karotenoidi mogu se pronaći u mangu, dinji, breskvi, kelju i špinatu, brokuli i drugima. Zato obogatite svoju proljetnu prehranu upravo tim namirnicama jer će vam dati zdravlje i potrebni sjaj.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI