Koje vam je najdraže filmsko ostvarenje Quentina Tarantina?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Tarantino se u svijetu filma probio u dobi od 29 godina sa svojim debitantskim ostvarenjem „Psi iz rezervoara”. Za razliku od većine uspješnih redatelja, svoje vještine nije brusio u filmskoj školi. Tarantino je samouk, a isprva je radio u videoteci. Jednostavno je volio film, znao kakve filmove ljudi vole gledati, pa je to iskustvo iskoristio za stvaranje svojih remek-djela.

Tarantino je i nadareni scenarist. Svoje filmove snima isključivo po vlastitim scenarijima, razmišljajući ne samo o motivaciji likova, nego i o cijelom svijetu koji ih okružuje, uključujući i ono što im se dogodilo prije radnje filma i ono što će se dogoditi poslije. Naravno, pod uvjetom da ostanu živi. Njegova su ostvarenja briljantna, ali samo njegovim obožavateljima. Naime, nisu svi pobornici njegova stila.

Pozivamo vas da vikend provedete uz TV1000 i tri filma u kojima je Tarantino imao različite uloge: redatelja, glumca i scenarista. Međutim, budući da su brutalnosti i spektakularne krvave scene jedan od Tarantinovih zaštitnih znakova, ti filmovi nipošto nisu za osobe slabog srca.

Rođeni ubojice

SAD, akcija, kriminalistički film, drama, 1994.

Ovaj kriminalistički dramski film prati par, Mickeyja i Mallory Knox, koji putuju zemljom i ubijaju sve koji im stanu na put. Ubrzo postaju najpoznatiji serijski ubojice u Americi. Te bezobzirne psihopate prate policijski detektiv i novinar, koji žele ostvariti svoje sebične ciljeve.

Mladi Tarantino napisao je scenarij za „Rođene ubojice“ 1990. godine za redatelja koji ga nije pretočio u film. Kasnije je Quentin pokušao ponovno doći do prava na scenarij, ali bez uspjeha. Tako je scenarij došao u ruke Olivera Stonea, koji ga je u značajnoj mjeri izmijenio.

To je povrijedilo Tarantina, koji je zatražio da ga na špici filma ne navode kao autora scenarija. Napokon je pristao da ga ipak kratko spomenu: „po priči Quentina Tarantina“.

Međutim, Tarantinov rukopis ipak se osjeća u ovom kultnom filmu. Brutalna ubojstva, vodoskoci krvi i romantičnost zločinačkog života– sve su to tipična obilježja Tarantinovih priča.

Subota, 25. ožujka, u 21:00 h

Otporan na smrt

SAD, akcija, triler, 2007.

Dvojica utjecajnih filmaša, dobrih prijatelja i istomišljenika – Quentin Tarantino i Robert Rodriguez – pokrenuli su 2007. godine zajednički projekt „Grindhouse“. Tako su se inače nazivala jeftina kina koja su prikazivala niskobudžetne filmove. Iznenađujuće, projekt je na kino-blagajnama propao. Stoga su Tarantino i Rodriguez odlučili razdvojiti projekt i objaviti zasebne proširene verzije.

„Otporan na smrt“ Quentina Tarantina priča je o tajanstvenoj osobi po imenu „kaskader Mike“, čiji je starinski automobil opremljen tako da može preživjeti najstrašnije nesreće. Zahvaljujući dobro pripremljenim planovima, suludi vozač uvijek se uspije izvući, što se ne može reći za nesretne djevojke – i druge suputnike – kao i za sve one koji mu se nađu na putu. Ali hoće li ga sreća vječno pratiti?

Subota, 25. ožujka, u 23:25 h

Planet terora

SAD, akcija, komedija, horor, 2007.

Dok je Tarantino režirao triler o cestovnom manijaku, Robert Rodriguez odlučio se okrenuti temi „apokalipse zombija“.

Prema priči, slučajno curenje plina zarazi stanovnike malenog teksaškog grada, koji se pretvaraju u krvožedne zombije. Nastaje kaos u kojemu skupina živopisnih preživjelih pokušava pobjeći iz zaraženog grada.

„Otporan na smrt“ i „Planet terora“ nemaju gotovo ništa zajedničko, osim što su scene smještene relativno blizu, a neki se glumci pojavljuju u oba filma. Po svemu ostalome, to su posve drukčiji filmovi.

Kao i obično, Quentin u filmu glumi manju ulogu – negativca s maničnim idejama, koji je u kadru samo nekoliko minuta, no ipak se uspijeva istaknuti i ostati zapamćen.

Nedjelja, 26. ožujka, u 1:50 h

Ove i druge filmove pogledajte na TV1000 u ožujku!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI