Moja nestala polovica autorice Brit Bennett

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Knjiga se bavi problemom duboke ukorjenjenosti rasizma u američkom društvu kroz priču o nerazdvojnim sestrama blizankama Vignes koje u dobi od 16 godina bježe od kuće i odlaze u New Orleans. Desiree, „nemirna blizanka” i Stella, „mirna djevojka“.

„Desiree, uvijek nemirna, kao da joj je stopalo pričvršćeno za tlo, a ona ne može prestati potezati ga; Stella, toliko mirna da se čak ni ćudljivi konj Sala Delafossea ne bi ritao u njezinoj blizini.“

One su crnkinje svijetle puti koje su živjele u Mallardu, u Louisiani.

„Taj grad bio je čudan… Grad za ljude, koje sredina nikada neće prihvaćati kao bijele, ali nisu htjeli da se s njima postupa kao s crnjama.“

Dvije polovice cjeline

Desiree i Stella izgledale su kao dvije polovice cjeline, ali su se odlučile za potpuno različite životne puteve. Desiree živi kao crnkinja. Stella je odlučila živjeti život bjelkinje. Potpuno je nestala iz života Desiree i njezine majke i nitko od njih ne zna gdje je završila, prekinula je sve veze sa svojom prošlošću.

Roman počinje 14 godina kasnije kada se Desiree Vignes, bježeći od nasilnog braka, vraća u svoj rodni grad Mallard s tamnoputom kćerkom Jude koja je bila izrazito crne boje kože. Ona nastavlja svoj život u Mallardu, a njezinoj kćeri, koja je “crna poput katrana”, život u tom mjestu u kojemu se cijeni svijetla koža neće biti ugodan. Jude neće ostati u Mallardu, poput svoje majke u njezinim godinama, otići će.

Desiree često razmišlja o Stelli, sestri blizanski, svojoj nestaloj polovici.

Stella se odlučila za uživanje u slobodama koje dolaze s bijelom bojom kože. Udata je za bijelca od kojeg skriva svoju prošlost i istinu o sebi i boji svoje kože. Ali, pitanje je koliko je ona zapravo slobodna jer je njezin život ispunjen stalnim strahom od otkrivanja. Strah je toliko prisutan da gaji rasističke stavove prema drugim obojenim ljudima, neugodno joj je u njihovoj blizini, izbjegava ih. To je kao da bježi od same sebe. Ona je zapravo jako usamljena žena koja je oko sebe izgradila nevidljive zidove.

Njezino teško djetinjstvo i grad Mallard, koji sam po sebi svjedoči ideji da je bolje biti svijetle puti nego tamne, utjecali su na njezin odabir.

Slučajni susret

Radnja će postati napeta kad Jude slučajno susreće i prepoznaje Stellu, a kasnije upoznaje i svoju sestričnu Kennedy koja je bila izrazito svijetle puti i plave kose.

Bez obzira na sve autorica je zadržala umjerenost, radnja ni u jednom trenutku nije prešla u izrazito dramatičnu.

Prema izboru nekoliko časopisa, knjiga Moja nestala polovica proglašena je najboljom knjigom u 2020. godini. Knjiga se bavi značajnim temama i svakako bi je trebalo dodati na listu za čitanje. Tako bih je ja i okarakterizirala, kao jednu od najznačajnijih knjiga 2020., ali po meni možda ne i najboljom u 2020.

Napisala: Marijana Glavaš, D-Knjiga

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI