Moor Mother i Sons of Kemet najavili koncert u Sloveniju – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Moor Mother i Sons of Kemet najavili koncert u Sloveniju

Od 24. do 30. svibnja u Kinu Šiška u Ljubljani održat će se 38. međunarodni festival Druga godba na kojem će nastupiti britanska grupa Sons of Kemet i američka umjetnica Moor Mother. Koncert će se održati 30. svibnja.

Hip hop i Druga godba su suputnici od 1995. godine kada su The Roots nastupili na festivalu. Ovo je ujedno bio i prvi hip hop koncert nekog stranog umjetnika u Sloveniji. I baš kao i zvjezdani The Roots, Moor Mother također dolazi iz kreativnog okruženja Philadelphije. Ali učinili bismo joj nepravdu kada bismo je označili samo kao hip hop glazbenicu, jer ona je puno više od toga. Ona je također pjesnikinja i vizualna umjetnica, a prije svega vizionarka utopijskog svijeta, koja je jedina nada u sadašnjoj situaciji, posebice među Afroamerikancima i drugim društvenim manjinama, gdje svjesno guramo sve mlađe od 30 godina. U ovom trenutku dijeli estetiku afrofuturizma sa Shabakom, osim što Camae koristi druga sredstva za širenje ideja. Ali u glazbi, kao najuniverzalnijem prijenosu poruka, to dvoje je bitno povezano. Glasovi Moor Mother vode nas kroz vrijeme čudnog i nepoznatog modernog svijeta. U njegovoj obamrlosti i ravnodušnosti, njezina performativna srčanost i intelektualni naboj otklanjaju svaku sumnju u umjetnost kao najljepše stanje bića. Ovo će joj biti drugi nastup u Ljubljani nakon 2017. godine kada je nastupila na festivalu Stiropor.

Sons of Kemet su nastupili već na Drugoj godbi 2015. godine i to im je bio jedan od prvih koncerata na kontinentu, te od tada njihov put ide uzbrdo i danas su najutjecajniji (plesni) jazz bend na planetu. Najveću zaslugu za to ima, naravno, neumorni vođa Shabak Hutchings, koji je svojom glazbenom vizijom i mladenačkim pristupom oživio londonsku jazz scenu, a koja uključuje afro-karipske ritmove, etiopski jazz, free jazz i dub, te privukao tisuće mladih pratitelja širom svijeta. Uz Shabaku jazz je opet kul, a mnogi se sjećaju i njihovog nastupa u prepunom kinu Šiška 2020. godine. Na posljednjem albumu “Black to the Future pomaže im nekolicina sjajnih vokala, uključujući svestranu i karizmatičnu umjetnicu Moor Mother, koja će s dečkima biti na pozornici barem u hitu “Pick Up Your Burning Cross”.

U prodaji su i ulaznice, festivalski paket košta 46 eura, a u pretprodaji su i ulaznice samo za koncerte po cijeni od 28 eura. Na dan koncerta će koštati 32 eura. Ulaznice su dostupne OVDJE.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI