Nika Turković nas uvodi u svoj čaroban svijet filma – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


TAJ FILM (NE)ĆEŠ GLEDATI: Nika Turković nas uvodi u svoj čaroban svijet filma

Složit će se neki – lakše je opisati nastanak Svemira u jednoj rečenici, nego izdvojiti 10 najdražih ili najboljih filmova.

Šalu na stranu, sve je moguće, ali i ništa nije lako u životu pa i kada su u pitanju ovakvi zadaci. Sljedeće godine, zahvaljujući Sight & Sound Pollu 2022 u organizaciji Britanskog filmskog instituta, saznat ćemo novi svjetski poredak najboljih filmova u povijesti, a koji se sastavlja svakih 10 godina po izboru kritičara i po izboru redatelja. Ususret toj godini i dalje tražimo od naših domaćih ljubitelja ove umjetnosti njihove najdraže ili najbolje filmove. Štoviše, na “vruću stolicu” postavili smo glazbenike, vječnu braću ili sestre filmske umjetnosti.

Dok ova glazbenica ponovno polako osvaja Hrvatsku novim singlom i spotom “Tvoj mir”, izdvojila se slobodno vrijeme u svom gustom rasporedu i sastavila svoj popis. Kaže da je od malih nogu baš veliki obožavatelj filmova jer je uvijek voljela puno maštariti i raditi raznorazne čarobne scenarije svojeg običnog života u glavi. Filmovi i knjige, kaže, to su joj omogućavali. “Zato mi zadatak ’10 filmova’ o kojima imam nešto za reći, koji su me na neki način obilježili ili koji se posebno ističu, nije bio nimalo jednostavan, no ‘ajmo probati”, kaže Nika Turković.

1. Chris Columbus (1–2) Alfonso Cuarón (3) Mike Newell (4) David Yates (5–8): Harry Potter (2001. – 2011.)

Krenula bih od početka, a to znači film koji mi je praktički obilježio djetinjstvo. Nastavci Harryja Pottera definitivno spadaju u tu kategoriju jer sam zbilja u tim godinama živjela to iskustvo. Kad kažem živjela, zbilja to mislim, jer osim što sam godinama vjerovala da sam čarobna, oblačila sam se u Hermione na dnevnoj bazi za školu, nosila sa sobom čarobne napitke i mahala kineskim štapićem za sve što mi nije bilo po volji. Tako da mislim da ovi filmovi zaslužuju prvo mjesto u mom životu, bez konkurencije.

2. Quentin Tarantino: Otporan na smrt (Death Proof, 2007.)

Kao veliki fan Tarantina, nisam mogla ne izdvojiti bar jedan njegov, pa sam odabrala “Death Proof” jer se točno sjećam dana kad sam ga pogledala s najboljom prijateljicom. Malkice prestravljena, ali i baš jako ‘nabrijana’, uvijek ću ovaj film izdvojiti kao jedan od meni osobno dražih i uzbudljivijih filmova.

3. Gurinder Chadha: Angus, tange i pravo pravcato ljubljenje (Angus, Thongs & Perfect Snogging, 2008.)

Ne želim se baš jako osramotiti, pa o ovom filmu neću puno pričati, ali mislim da je svaka djevojka voljela bar jedan cheesy romantičan tinejdžerski film, a meni je ovaj britanski pobijedio sve američke inačice. Najbolji, najsimpatičniji i najsmiješniji tinejdžerski klasik s Aaronom Johnsonom u glavnoj ulozi u kojeg sam godinama kasnije još bila zaljubljena.

4. Daivd Fincher: Sedam (Se7en, 1995.)

Uh, jedno od najvećih remek-djela filmske industrije po mom skromnom mišljenju. Film koji sam svima preporučila i koji sam pogledala sigurno 10+ puta. Film o serijskom ubojici koji ubija ljude po redu sedam smrtnih grijeha. Slojevit, mračan. uzbudljiv, izuzetno zanimljiv i taman blago poremećen za moj ukus. I da, kombinacija Brad Pitt + Morgan Freeman + Kevin Spacey je prava TV poslastica.

5. Luca Guadagnino: Skrivena ljubav (Call Me By Your Name, 2017.)

Ovo je bio jedan od estetski najprivlačnijih filmova koje sam ikada pogledala. Lokacija snimanja, moda, glumci, dijalozi, emocije… Jedna od ljepših i romantičnijih priča, savršeno donesena od strane glavnih glumaca. Baš nešto što bih uvijek mogla pogledati.

6. Stanley Kubrick: Paklena naranča (Clockwork Orange, 1972.)

Film koji bih izdvojila ne zato jer mi je jedan od omiljenih, već upravo suprotno. Sjećam se da sam ga u srednjoj školi pogledala jer je dečko u kojeg sam bila zaljubljena bio njime očaran. Jako sam htjela da mi se svidi i da i ja zavolim taj klasik, ali mislim da dodiruje previše tema s kojima osobno imam jako puno problema u društvu; nasilje, silovanje, pljačke i slične stvari, ali donesene na strašno realan, hladan način. Nimalo ‘filmski uljepšano’, već sirovo i baš nešto od čega ti se krv sledi. U svakom slučaju, znam da ga puno ljudi obožava i možda sam jednostavno bila premlada kad sam ga pogledala, da bih ga mogla cijeniti s neke umjetničke strane, no eto, kao takav mi se baš urezao.

7. George Miller: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Mad Max: Fury Road, 2015.)

Obožavam i originalnog “Mad Maxa” s Melom Gibsonom, ali ovaj s Tomom Hardyjem i Charlize Theron mi je nakon prvog gledanja postao jedan od dražih akcijskih filmova ikad. Post-apokaliptična zemlja u kojoj pobuna jedne žene u potrazi za bolje sutra i zemlju u kojoj će moći živjeti po svojim pravilima, pokrene rat i potpuno poremeti situaciju. Svi glumci su fantastični, kostimografija, efekti i ideje su magične i zato ga uvijek volim ponovno pogledati.

8. Pete Docter, Kemp Powers: Duša (Soul, 2020.)

Morala sam uvrstiti i jedan animirani film jer crtiće gledam i prečesto. Soul sam pogledala prošle godine i baš me izuo iz cipela. Koliko god volim stare, originalne crtiće iz djetinjstva poput ‘Čarobnjakov šešir’ i nekada žalim što djeca danas nemaju prilike to pogledati jer im nije dostupno; sretna sam što ipak nastaju ovakvi crtići u kojima i mali i veliki imaju prilike razmišljati o životu i gledati na njega sa različitih sjedišta.

9. Christian Ditter: Na kraju duge (Love, Rosie, 2014.)

Ako biram jedan ‘odrasli’ romantičan film, to je definitivno ovaj. Lily Collins mi je jedna od dražih mladih glumica, a kemija između nje i Sama Clafina mi je jedna od najčarobnijih. Nemam što puno za reći osim da svim ljubiteljima romantike ovaj film toplo preporučam.

10. Chris Columbus: Sam u kući (Home Alone, 1990.)

Za kraj, jedan film koji osim nastavaka Harryja Potteramogu pogledati jednom mjesečno, bez pretjerivanja. Postojao je jedan period u mom životu u kojem sam to i radila (nije previše pohvalno, znam). Božić mi je omiljeno doba godine, volim sve što donosi, a ovaj film jedan je od fundamentalnih djelova blagdana. Ne znam tko ga na svijetu još nije pogledao, pa neću puno filozofirati; jednostavno klasik.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI