Ogulin, vikend destinacija koju morate posjetiti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Božić nam je sve bliže i od njega nas dijeli svega još dva vikenda pa zašto ih ne biste iskoristili za vikend izlet. Osobito ako ga možete provesti u prirodi na svježem zraku.

U nizu adventskih događanja diljem Hrvatske upravo jedan poseban advent je u Ogulinu, zavičaju bajke. Osim što je tamo rođena najpoznatija hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić, mjesto obiluje legendama i pripovijestima, a upravo jedna takva se veže i uz planinu Klek.

Naime, na Kleku postoji špilja koja se otvara na svaku stoljetnicu i u kojoj se nalazi zmija na škrinji blaga. Dovoljno hrabar mladić ili planinar koji se usudi poljubiti zmiju pretvorit će je u prekrasnu djevojku spremnu za ženidbu a škrinja s blagom će biti dar koji će dobiti u miraz.

Vikend koji je pred nama, u nedjelju 12. prosinca Turistička zajednica Karlovačke županije s HPD Klekom i Turističkom zajednicom grada Ogulina organiziraju Stoljetni pohod na Klek, iz razloga jer se vjeruje kako se uskoro otvara navedena špilja. 2022. godina je stoljetnica prema legendi. A obilježava se i 100 godina planinarskog društva Klek.  

Poznato je kako je Klek kolijevka alpinizma i planinarstva u Hrvatskoj. Osim samog planinarenja svi posjetitelji će imati priliku položiti za vozačku dozvolu na metli te čuti pripovijedanje već poznate Sabine Gvozdić na samom vrhu planine. Dok će ih po povratku na polazišnu točku Bjelsko čekati i okrjepa.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem linka https://forms.office.com/r/THK7x9zdCy.

Planirani polazak je u 9 sati s Bjelskog odakle šetnja traje nekoh sat vremena do planinarskog doma. No, kako je pao snijeg šetat će se i nešto duže.

Dan prije, u subotu, također je osiguran jako dobar razlog za posjet Ogulinu, a to je humanitarni događaj „Budi i ti nekome bajka“.

Organizatori Marija Tonković i Dario Zorić najavili su događaj u Ogulinu, 11. prosinca s početkom u 17 sati ovim riječima: “Želimo spojiti humanitarnost, umjetnost i poduzetništvo u našem bajkovitom gradu Ogulinu na ovom jedinstvenom događaju “Budi i ti nekome bajka” za koji želimo da postane tradicionalan. Sve ovo organiziramo kako bi motivirali naše sugrađane na ostanak u Ogulinu koristeći prednosti života u Ogulinu a istovremeno pokrečući poduzetničke aktivnosti iz našeg grada“.

Događaj je organiziran uz podršku Grada Ogulina i Turističke zajednice Grada Ogulina.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI