Ovacije publike na zagrebačkoj premijeri predstave „Jel’ tako, Zorane?“

Autor

KATEGORIJA

PODIJELIZa mnoge je život bez kazališta nezamisliv. Njegova je veličina neosporiva, a nerijetko upravo predstave potiču da se preispitamo, da progledamo, nasmijemo se, napunimo ili rasplačemo. Umjetnost je moći dotaknuti publiku i upravo svaki glumac kazališta Moruzgva, to uvijek ima na umu. Kazalište Moruzgva, na čelu s osnivačicom, glumicom Ecijom Ojdanić je u neizvjesnoj prošloj, ali i ovog godini obradovala tisuće lica i čiji su nastupi zaslužili gromoglasan pljesak – svaki put. Snagu crpe iz svakodnevnih, realnih situacija u kojima se svi ponekad nađemo i u tome i jest sva ljepota, jer svi smo prije svega ljudi. Ljudi koji bi uvijek trebali biti tu jedni za druge, baš kao što su glumci kazališta Moruzgva uvijek tu radi publike koja im svakim gostovanjem daje velik vjetar u leđa. Kazalište nije otkazano, baš kao ni gluma, ni emocija i empatija.

Upravo jedna takva predstava u koprodukciji Kazališta Moruzgva i dubrovačkog kazališta Marina Držića, pod autorskom palicom Tanje Mravak te režije, dramaturgije i adaptacije priče Tamare Damjanović, iznjedrila je pravu poslasticu vrijednu gledanja, predstavu „Jel’ tako, Zorane?“ koja je proteklog vikenda, imala svoju zagrebačku premijeru u kazalištu Vidra te je osvojila ovacije publike oba dana što je pokazatelj da kazalište Moruzgva ima novi kazališni hit. Zagrebačku premijeru nisu propustili ni Monika Olujić, Doris Pinčić, Boris Svrtan, Emina i Daniel Kušan, Duško Modrinić, Ivan Tandarić, Davor Meštrović, Ksenija Marinković, Mia Negovetić, Vesna Ramljak, Aldo Tardozzi, Dražen Bratulić te mnogi drugi.

 

Radi se po književnom predlošku virtuoza kratkih priča, Tanje Mravak, koja je minijaturu naslova Jel’ tako, Zorane? napisala upravo za tu svrhu. Priča, a tako i buduća predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. Upravo je prepoznavanje na ljudskoj osnovi jedna od bazičnih kvaliteta Tanjinog pisma, dok su lica na sceni utjelovili Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Vedran Mlikota (u alternaciji s Goranom Grgićem) Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem), te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić Šakoronja).

„Jel’ tako, Zorane?“ obiteljska je priča, možda na trenutke i topla obiteljska priča. Jer obitelj je mjesto trajnih trzavica, intenzivnih emocija, zataškavanja, zamjeranja, zajedništva, uzajamnosti, obitelj je mjesto velikih, neizgovorenih očekivanja. Kazalište Moruzgva s ovom predstavom kreće na jesensku turneju diljem Hrvatske, o čijim datumima više informacija možete pronaći na https://www.moruzgva.com/, dok ulaznice za termine izvedbi u Zagrebu možete kupiti klikom OVDJE.

Source link

Autor

PODIJELI