Valhalla MUF festival – Močvara ispunjena unatoč finalu Eurosonga – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


IZVJEŠĆE: Valhalla MUF festival – Močvara ispunjena unatoč finalu Eurosonga

Novo izdanje Valhalla MUF festival 2024. održalo se 10. i 11. svibnja u zagrebačkoj Močvari. Ovaj mali, ali spektakularni festival je još jednim svojim izvrsnim izdanjem potaknuo ljude iz cijele regije da dođu čuti genijalne bendove koji su imali priliku pokazati što znaju i mogu.

Svoju priliku je prvi iskoristio bend Nihilfer iz Zagreba. Dostojno su otvorili Valhalla MUF festival i pokazali kako se podžanrovi metala mogu izvrsno spojiti. U njihovoj izvedbi mogli su se čuti elementi heavy, trash, melodic death i black metala. Nakon njih atmosferu je dodatno zagrijao zagrebački bend Flash. Ovo im nije prvi put da su nastupili na ovom festivalu, ali su nedvojbeno bili izvrsni kao i svaki put do sada. Cijela publika je skakala u ritmu heavy metala. Prenijeli su nevjerojatnu energiju na publiku i jednostavno je vladao intenzivan osjećaj koliko smo ujedinjeni u metal glazbi.

Potom je nastupio Tygers of Pan Tang iz daleke Velike Britanije. Svojim genijalnim heavy metal zvukom i energičnim nastupom jasno su dali do znanja zašto su neizostavni član pokreta New Wave of British Heavy Metal. Uz njihov intenzivan i jasan ritam bilo je nemoguće odoljeti i ne skakati skupa s njima. Izveli su brojne hitove poput “Back For Good” i “Gangland”, a ljudi iz publike su definitivno bili oduševljeni što su ih napokon mogli čuti na našim prostorima nakon toliko godina čekanja.

Svojim heavy metal zvukom bend Keops, osnovan u Rijeci, dostojno je zatvorio prvu koncertnu večer ovog festivala. U njihovoj glazbi su svakako bili prisutni thrash i groove metal elementi. Međusobno su sva tri podžanra metala bila izvrsno ukomponirana. Pjesmom “Rise Again” uspjeli su potaknuti publiku da čak i u te sitne sate pjeva zajedno s njima. Atmosfera je bila odlična, a bend je nevjerojatno zračio pozitivom do zadnjeg trenutka svog nastupa.

Drugi dan festivala otvorilo je bend Hellsword iz Ljubljane. Svojim zvukom black metala napravili su izvrsnu atmosferu. Osim toga imali su apsolutno genijalno usklađene ritmove i riffove s vokalom. Mogli su se čuti i elementi heavy metala koji su bili izvrsno ukomponirani. Nakon njih je nastupio bend Exorcizphobia iz Češke. Intenzivan zvuk trash metala je dodatno zagrijao atmosferu. Brzi i intenzivni ritam su izvrsno ukomponirali s ostatkom instrumentala, ali i s tematikama pjesama. Zagrebačkoj publici su se definitivno jako svidjeli bendovi Hellsword i Exorcizphobia pa se nadamo kako ćemo ih uskoro ponovno imati priliku čuti u Zagrebu.

Dok je na zagrebačkom Europskom trgu trajalo glasanje Eurosonga, Močvara je usprkos tome bila potpuno puna i iščekivala dolazak Gutalaxa na pozornicu. Publika je definitivno došla opremljena toaletnim papirom, a neki su čak stigli odjeveni u zaštitna medicinska odijela. Gutalax su stigli u Zagreb iz Češke te su uspjeli publiku razveseliti i nasmijati tako da je djelovalo kao da se gleda crtić Pat&Mat. Jednakom dozom humora je uzvratila i publika. Tako su po publici letjeli: lopta, WC školjka, baloni, četke za čišćenje WC školjke, veliki unicorn i velike količine toaletnog papira. U njihovoj glazbi se moglo čuti puno grindcore elemenata, ali i prigodnih komičnih melodijskih isječaka. Na kraju njihov izlazak s pozornice je pratila pjesma “Run Away” koja nakon Eurosonga 2010. živi i danas. Euforija je bila još veća jer se to dogodilo baš u trenutku kada je Baby Lasagna proglašen pobjednikom prema glasovima publike.

Valhalla MUF festival 2024. je u tom duhu zatvorio bend Anal Mandica. Nastupili su energično i s nevjerojatnom pozitivom. Tematike pjesama su im bile jako raznovrsne pa se tako moglo naći za svakoga ponešto što je apsolutno oduševilo sve prisutne. Tako smo mogli čuti i pjesmu “Čarizard” posvećenu meni osobno najdražem pokemonu. Osim toga izuzetno su bili zanimljivi zvukovi klavijatura koji su bili izvrsno usklađeni s ostatkom benda, ali i s tematikama pjesama. Atmosfera je bila genijalna kao i tijekom cijelog festivala što je bilo i očito po mosh pitovima, ali i količini proletjelog toaletnog papira.

Na kraju mogu reći da su zbilja svi bendovi koji su nastupili na Valhalla MUF festivalu 2024. oduševili publiku, a to je zapravo i najbitnije. Nadamo se da će na svojim nadolazećim nastupima ovo ljeto oduševiti publiku kao naš Istrijan onu s Eurosonga 2024. jer “publika će dolaziti na koncerte, a ne žiri”.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI