Vinili apsolutni pobjednici godine – prodaja nije bila ovakva čak 30 godina! – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vinili apsolutni pobjednici godine – prodaja nije bila ovakva čak 30 godina!

Billboard je objavio kako je u prošlom tjednu bila najveća prodaja vinila u zadnjih 30 godina. Naime, prodano je 2,11 milijuna vinila, što je skoro 300 tisuća više nego u istom tjednu prošle godine.

Još 2020. godine prodaja vinila porasla je za 29,2 posto, a sada je i taj postotak nadmašen zahvaljujući albumima Adele, Taylor Swift i Billie Eilish. Billie je u prvom tjednu prodala 73 tisuće vinila, što je bila druga najveća tjedna prodaja od najranije 1991. godine. Potom je Taylor prodala 114 tisuća vinila u prvom tjednu i tako postavila novi rekord modernog doba, da bi onda Adele prodala 108 tisuća primjeraka i tako postavila rekord debi vinila. Kasnije je Britanka imala i najprodavaniji vinil album godine.

Upravo je zbog toga tržište vinila u krizi, a u smislu sirove mase (granulata) pa čak i papira, odnosno kartona. Manji izvođači i manji diskografi od onih koji se bave najvećih svjetskim zvijezdama stoga su u velikoj krizi i na svoje primjerke čekaju i više od 6 mjeseci od početka proizvodnje. Ne ide na ruku ni koronavirus i manjak radne snage, ali i činjenica da je danas postalo, kao i nekada, potpuno normalno da neki izvođač svoj album objavi i na vinilu, bilo da je u pitanju najkomercijalnije ili nezavisno ime. Ista je situacija i u Hrvatskoj, gdje već dulje vrijeme diskografi muku muče s proizvodnjom vinila, a na našem području ne postoji tvornica ovog sve popularnijeg nosača zvuka. Pitanje je vremena tko će povući prvi potez, otvoriti tvornicu gramofonskih ploča i tako možda spasiti cijelo domaće tržište. Nekada su tržište vodili Jugoton i PGP RTB sa svojim pogonima, a tko će biti novi – vidjet ćemo. Ili nećemo!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI