Voljeti se u božićno vrijeme

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ljubav je u Božiću, sveobuhvatna, iskrena ljubav prema sebi i drugima

Kroz život smo stalno u čekanju da nešto dođe-prođe, da bude bolje, da se otvori prilika, dođe pravi trenutak (za treniranje, promjenu posla, učenje…). Jurimo, jedemo brzu hranu, na brzinu čitamo naslove članaka, srčemo kavu u hodu jer se nema vremena, odgađamo masažu ukočenih leđa za onaj tjedan iza jer ovaj ipak ne stignemo.

Bez obzira koliko brzo i čim prije odradili i preživjeli dan, nikad nemamo vremena za nešto za što trebamo vrijeme. A onda, ako konačno nađemo malo vremena, stanemo, razmislimo i objasnimo si zašto sad nije baš pravi trenutak i kako moramo pričekati da baš bude pravi trenutak za to nešto. Istina je ta da u čekanju nikad nećemo pronaći taj pravi trenutak, ali mi i dalje čekamo proljeće da počnemo trenirati, čekamo tri tjedna prije ljeta da se teatralno odreknemo junk fooda i prigrlimo obroke s manje kalorija, a više nutrijenata u nadi da će nam dati „beachbody“ kakvo ima J.Lo. Čekamo da vrat zauzme jedinstven položaj koji se ne da promijeniti da bi konačno otišli na masažu (za koju je u tom trenutku kasno jer je sva muskulatura ukočena ili u upali). Čekamo rođendane (čitaj: trgnemo se na podsjetnik mobitela da je nekom rođendan) da nazovemo prijatelje, poželimo im lijepe želje. Čekamo blagdane da se javimo i vidimo s obitelji. Čekamo dok jurimo za danima, a oni su brži i prolaze bez obzira na nas.

Mir, ljubav, radost i veselje

Tako se odjednom nađemo pred 12. mjesecom; dugo očekivanim, zadnjim mjesecom u godini. Mjesecom Svetog Nikole, adventa, Božića te naravno popusta u svim trgovinama koje postoje. I umjesto da se pustimo, da malo usporimo i posvetimo se sebi, potrudimo se i napravimo vremena za otići na masažu-dvije, popiti kavu u miru ispod grijača neke terase, pročitati cijeli članak, ne samo ono „boldano“ i naslove, mi ubacimo u petu brzinu i natovarimo si još stavki na „to-do“ listu. Kupiti, napraviti, poslati, djeca, muž, žena, ljubimci, punica, svekrva, sestra, brat, kolege, šef. Svi trebaju odmah sve sada jer svijet gori – ide Božić i kraj godine, a toooliko toga se još mora. No, valja se prisjetiti. Stati i udahnuti.

Božićno vrijeme simbolizira mir, ljubav, radost i veselje. Napisat ću još jednom. Mir, ljubav, radost i veselje. Nesebičnost u darivanju mira, ljubavi i veselja drugima, ali i sebi. To može biti na različite načine, u različitim oblicima, ne samo materijalnim. Mir se može nekome pokloniti oprostom, razgovorom, ljubav se može dati gestom, vremenom, isto kao radost i veselje.

Voljeti se u božićno vrijeme – uz zahvalnost ćete osjetiti ljubav na kakvu poziva Božić

Mogućnosti da uljepšate voljenima blagdane i život su beskrajne. Samo, prije svega učinite nešto nesebično, najljepše što možete učiniti u životu – dajte taj mir, ljubav i radost prvo sebi. Voljeti se u božićno vrijeme i cijele godine je vrijedan dar koji možete dati sebi. Ispunite svoje želje, gušte, pobrinite se za svoj mir, priuštite si veselje (što god ono za vas bilo). Jer ako ne ispunite prvo sebe, neće imati ništa za dati drugima. Tako da ne gledajte to što sebe stavljate na prvo mjesto kao nešto sebično, već kao nužnost da vama bude ljepše za živjeti sa samom sobom i drugima. Njegujte svoje tijelo i um. Uživajte u finom kolaču, guštajte u društvu, hrani i piću. Imajte na umu da prejedanjem nećete više uživati u blagdanima, da se tako gubi ono fino u hrani. Osoba koja se prejeda nije u stanju osjetiti puni okus i finoću zalogaja jer se žuri pojesti. Poštujte sebe i hranu koja je pred vama toliko da si uzmete vremena. Polako jedite, osjetite koliko je zapravo fino to što jedete, koliki je trud uložen u to da biste vi uživali za punim tanjurom. Osvijestite takve trenutke, naizgled sitnice i budite zahvalni na tome što imate.

Kada se počnete odnositi prema svemu sa zahvalnošću i vidite kakav zapravo luksuz živite (pa i upravo sada čitajući ovo kroz svoje zdrave oči), osjetit ćete ljubav na kakvu poziva Božić. Sveobuhvatnu, iskrenu ljubav prema sebi i drugima. Dok jurite ulicama svoga grada, pospremite mobitel, skinete slušalice, doživite život oko sebe. Ljude, zvukove, mirise. Kad dođete doma, „ukradite“ 10 minuta za sebe, provedite malo vremena u tišini. Dišite, opustite ramena, odrijemajte. Ako si sami to ne dopustite, ne nađete vremena za sebe, nitko neće i ne može to učiniti umjesto vas.

Uzvratite ljubav

Kad sjednete za blagovaonski stol na Božić, među svoje najbliže, budite opušteni, slušajte ih, gledajte. Svaka obitelj ima svoju dinamiku; kao i mi sami, ni jedna nije savršena. Postoje strine, mama, bake, tata, brat, teta itd. koji će postaviti 1000 pitanja na koja ne želite odgovoriti, koji će zamarati, kritizirati… i to je sasvim uredu. Ne dajte se uznemiriti. Umjesto da planete i pošaljete ih tamo odakle su došli, potrudite se ostati smireni i uzvratite im ljubavlju. Pokažite interes za njih, pitajte ih nešto o njihovom životu. Dajte im nešto lijepo od sebe; prisjetite se neke anegdote koju ste proživjeli zajedno. Podijelite nešto što ste naučili od njih. Pričajte ljudima o vrijednostima koje su dali i daju vašem životu. Tako ćete popraviti svoje raspoloženje, skrenuti temu na nešto o čemu je svima zadovoljstvo razgovarati i za čas, za stolom će sve oriti od smijeha.

Sreća. Čine je osmjesi, zagrljaji, iskrene sitnice… Neopipljiva je, možemo je vidjeti u tuđim očima i osjetiti u sebi, a umnožiti se da samo ako se podijeli. Zato, dijelite ono lijepo što imate u sebi i ono što možete cijele godine, posebno za vrijeme Božića.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI