Zanemarivanje upale zubnog mesa može dovesti do gubitka zuba

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Upala zubnog mesa (gingivitis) je rana faza bolesti desni, odnosno potpornih struktura zuba (bolesti parodonta). Ako se rano otkrije, bolest desni se može izliječiti, a teže posljedice spriječiti profesionalnim stomatološkim tretmanom i pravilnom oralnom higijenom.

S druge strane, ako se ne liječi, upala zubnog mesa može napredovati u ozbiljnije stanje, uništavajući zube, kosti čeljusti i desni. Budući da nakupljanje plaka i kamenca te upaljene desni dugoročno mogu uništiti potporne strukture koje zubi trebaju da ostanu uspravni i stabilni, uznapredovala bolest desni je vodeći uzrok gubitka zuba kod odraslih.

Što uzrokuje upalu zubnog mesa?

Gingivitis je najčešće uzrokovan nekvalitetnom oralnom higijenom, iako se može razviti kod gotovo svakoga. Nepravilno i neredovito četkanje i čišćenje zubi mogu dopustiti nakupljanje plaka, kamenca i bakterija koje oštećuju zube, desni i kosti čeljusti.

Evo kako nastaju upaljene desni:

Bakterije se hrane zaostalim šećerima i škrobom koji su ostali u vašim ustima nakon konzumacije hrane ili pića, stvarajući ljepljivi film na zubima koji se zove plak. Plak koji se ne odstranjuje tijekom svakodnevnog čišćenja stvrdnjava se u kamenac u kojem se nalazi još više bakterija, dodatno otežava čišćenje zuba i počinje iritirati desni (gingivu).

Ako se plak i kamenac ostave na zubima, gingiva postaje natečena i upaljena, što dovodi do krvarenja desni i s vremenom do upale dubljih potpornih struktura što nazivamo parodontitisom.

Sve ove promjene na kraju mogu dovesti do gubitka zuba.

Koji su simptomi gingivitisa?

Rane faze bolesti desni često prolaze nezapaženo za većinu osoba sve dok nisu u kasnim 30-im ili 40-im godinama života. Ali vaš će stomatolog sigurno pratiti ima li znakova gingivitisa prilikom pregleda i profesionalnog čišćenja vaših zuba.

Uobičajeni simptomi gingivitisa:

 • Natečene ili mekane desni
 • Tamnocrvene desni
 • Zubno meso koje lako krvari kada četkate zube ili koristite zubni konac
 • Povlačenje desni
 • Nakupljanje plaka ili kamenca duž linije desni
 • Zubno meso koje je jako osjetljivo
 • Bol prilikom žvakanja
 • Dugotrajno loš zadah

Kako se liječi upala zubnog mesa?

Gingivitis se obično može izliječiti, ali se može iznova vratiti ako vam se oralna higijena ponovno pogorša.

Metode liječenja gingivitisa uključuju:

 • Površinske čišćenje kamenca
 • Edukacija o održavanju zubne higijene
 • Kod pojave parodontitisa potrebno je dubinsko čišćenje (kiretaža zuba) za uklanjanje plaka.
 • Lijekovi za ispiranje usta, antibiotski gel ili oralni antibiotici u kombinaciji s dubinskim čišćenjem ili kirurškim tretmanima za kontrolu bakterija.
 • U težim slučajevima kirurški zahvat za uklanjanje zubnog kamenca iz dubokih džepova ispod zubnog mesa. Dio zubnog mesa se pritom podiže kako bi se uklonile duboke naslage kamenca, a zatim se vrati na mjesto oko zuba.

Kako se može spriječiti gingivitis?

Prevencija je ključna za izbjegavanje invazivnih operacija desni i potencijalnog gubitka zuba.

Učinkovite metode za sprječavanje gingivitisa su:

 • Prakticirajte kvalitetnu oralnu higijenu: Četkajte zube dva puta dnevno, minimalno dvije minute četkicom s mekim vlaknima i pastom za zube s fluorom. Očistite i zube i desni kružnim pokretima, izbjegavajući pregrubo četkanje. Svakodnevno čišćenje interdentalnim četkicama pomaže u uklanjanju nakupina između zuba i duž linija desni, sprječavajući nakupljanje bakterija koje uzrokuju infekciju. Također možete koristiti tekućinu za ispiranje usta za uklanjanje teško dostupnih bakterija između zuba, ali imajte na umu da to nije zamjena za četkanje i čišćenje koncem. O ispravnom načinu održavanja oralne higijene trebao bi vas podučiti stomatolog. Kao poželjan standard smatra se održavanje zubne higijene po iTop metodi, pa biste trebali odabrati ordinaciju čiji su liječnici prošli tu edukaciju te koja posjeduje iTop certifikat.
 • Redovito posjećujte svojeg stomatologa: Redoviti pregledi i profesionalno čišćenje u ordinaciji svakih šest mjeseci dodaju još jedan nivo zaštite vašim zubima i desnima. Stomatolog će upotrijebiti posebne alate i opremu kako bi uklonio plak i kamenac do kojih vaša četkica i konac nisu mogli doći ili ih nisu uspjeli skinuti. Kontrolni pregledi također daju vašem stomatologu priliku da procijeni zdravlje i stanje vaših zuba i desni, identificira sve znakove ili simptome gingivitisa i pruži vam potrebne upute za daljnju preventivnu skrb.
 • Hranite se zdravo: Prehrana s niskim udjelom šećera i škroba može pomoći u smanjenju izvora hrane za bakterije koje žive u vašim ustima. Pijenje dovoljno vode i konzumacija vodom bogatog voća i povrća može pomoći u uklanjanju štetnih bakterija iz usta.

Ukoliko vas muči upala zubnog mesa, ne brinite, u pitanju je izlječivo stanje. Najbolje je da odaberete iskusnog stomatologa kako biste odmah započeli s najboljom terapijom za brzo olakšanje i izbjegavanje daljnjih komplikacija.

http://smilestudio.hr/

DRUŠTVENE MREŽE I PROFILI

Facebook (Hr)
https://www.facebook.com/SmileStudioRijeka

Facebook (Ita)
https://www.facebook.com/SmileStudioFiume

Instagram (Ita)
https://www.instagram.com/smilestudio_fiume/

KONTAKT DETALJI

Telefon(1): +385 (0)51 678 678
Telefon(1): +385 (0)51 678 6789

Email: [email protected]

ADRESA

Bribirska br. 2 (Podmurvice)
51000 Rijeka

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI