11 najčešćih pogrešaka prilikom mršavljenja

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Prilikom kretanja na dijetu, obično s ciljem mršavljenja, prvo se oboružate s tisuću informacija, guglate razne forume, blogove i stranice pa se zbunite količinom proturječnih savjeta. Ovdje slijedi nekoliko savjeta koji će vam olakšati put prema idealnoj težini.

1. Osloniti se na nestručne savjete za brzo mršavljenje

Raspitajte se i uložite u dobar plan prehrane. Kvalitetan nutricionist će prema vašim idejama složiti plan koji ćete moći slijediti i pratiti. Odgovorit će na tisuću pitanja i dati vam prave smjernice. Svi uloženi novci će vam se isplatiti i uštedjet ćete puno vremena tražeći razne materijale i savjete. I zapamtite, nema brzog mršavljenja.

Ako ne možete potražiti savjet nutricionista, čitajte dalje.

2. Ne brojite kalorije

To je osnova, i energetska računica je jednostavna. Unosite li manje energije od potrošnje, smršavit ćete. Stoga je bitno pratiti unos kalorija i reducirati ga ovisno o cilju.

U svojoj osnovi, jedna kalorija (cal) je energija potrebna da se 1 gram vode zagrije za 1°C. Kada govorimo o prehrani, kalorije su energija oslobođena iz hrane tijekom procesa razgradnje (probave).

Naravno, tzv. “čista” hrana vam za manje kalorija nudi veću nutritivnu vrijednost i bolju sitost. I zato obično i je preporuka konzumirati nerafiniranu hranu, svježe povrće i voće. Lakše ćete postići sitost s manjom količinom hrane. Što nas dovodi do sljedeće pogreške…

3. Ako biram samo zdrave namirnice, mršavit ću

Sve namirnice oslobađaju određenu količinu energije. Pa tako i one “zdrave”. Ako jedete previše, nećete mršaviti. Maslinovo ulje je odlična namirnica kao izvor nezasićenih masnoća.

Dodatkom žlice maslinovog ulja obogatit ćete svoju salatu i unijeti zdrave masnoće u organizam. Jedna žlica maslinovog ulja daje 119 kcal. Ne pretjerujte sa začinjanjem salate, jedna žlica će biti dovoljna. Ostale masnoće unesite iz drugih izvora.

4. “Zdrave” grickalice kao međuobrok

Grickalicama se često skraćuje pauza između glavnih obroka. I dok sušeno voće možete iskoristiti nakon treninga za punjenje glikogenskih rezervi, grickanjem sušenih smokvi ili indijskih oraščića nećete utažiti glad, a lako ćete pretjerati.

5. Odricanje od određenih namirnica

Pretjerano odricanje od “loših” namirnica će vas dovesti do toga da ih samo želite više. S kaloričnim i slatkim namirnica treba umjereno. Neko uobičajeno pravilo glasi: ako 90 % vaše prehrane čini kvalitetna hrana, 10 % junk fooda vas neće izbaciti iz ravnoteže. Kuglica sladoleda tu i tamo, red čokolade u nedjelju, neće vam poremetiti plan, ali s takvim namirnicama treba pažljivo i ciljano.

6. Preskakanje obroka

Preskakanjem obroka niste si učinili nikakvu korist. Tijelo prilikom gladovanja počne žudjeti za brzim i visokim energetskim izvorom. Voli slatku kaloričnu hranu.

Ako i ne posustanete, i izdržite do sljedećeg obroka, velika je vjerojatnost da ćete se prejesti i unijeti više od planiranog. Obroke rasporedite kroz dan kako vam najviše odgovara. Ne mora ih nužno biti 5-6, može ih biti i 4.

7. Previše sokova

Ispijanjem sokova nemamo osjećaj da unosimo kalorije, međutim unosimo ih i previše. Osim ako se ne radi o deklarirano napitku koji ne sadrži kalorije (poput Coca cole zero, Red Bull sugar free) voćni sokovi i gazirana pića će usporiti vaš napredak. Birajte vodu, nezaslađeni čaj te u umjerenim količinama kavu i beskalorične napitke.

8. Izbjegavanje vježbanja

Vježbanjem ćete brže postići svoj cilj i lakše oblikovati svoje tijelo prema vlastitim željama. Također, nemojte ograničavati trening na kardio. Iako kardio vježbe pomažu u gubitku masti, vježbanjem s utezima ćete utrošiti također puno kalorija, a bit ćete zadovoljniji svojom figurom. A na samom kraju, mišići zahtijevaju više energije za održavanje nego salo.

9. Praćenje napretka samo vaganjem

Iako vaganje mjeri vaš napredak nečim opipljivim, ona ne smije biti jedini mjeritelj napretka. Ako uz dijetu vježbate, preoblikovanjem tijela, nabacivanjem mišićne mase možete lako prevariti vagu.

Mišići su teži od sala, vizualno ćete vidjeti pomake čak i ako vaga stoji na mjestu. Izmjerite se krojačkim metrom, poslikajte se, a važite se najviše jednom tjedno. Pazite da sva mjerenja radite u istim uvjetima npr. ujutro, na tašte nakon jutarnje nužde.

10. Koristiti dobar trening kao izgovor

Odradili ste vraški trening, pošteno se preznojili, zaslužujete kolač, ili hamburger. E pa ne ide to tako. Plan koji je rađen prema vama, ili ste radili, uključuje trening u preporučenom unosu kalorija. Trening nije izgovor za prejedanje, već alat za efikasniji dolazak do cilja.

11. Prestanite kriviti genetiku

Ljudi vole izgovore. Genetika, hormoni, teške kosti. Prestanite koristiti izgovore i uhvatite se posla. Veća je vjerojatnost da su vas loši izbori doveli do neželjenog izgleda, nego loša genetika.

Kao što ne postoji čarobno sredstvo za gubitak kilograma, ne postoji ni toliko loša genetika koja vas drži na mjestu. Određena stanja i bolesti mogu usporiti vaš napredak, ili vam otežavati posao, ali ne mogu zaustaviti vas na putu do cilja.

Izvor: www.fitness.com.hr

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI