Drama Queen: Medvjed samotnjak i ljubav? I tko ima pravo definirati ljubav?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Još uvijek sam nekako pod dojmom teme iz prošlotjedne kolumne. Fijasko udvaranja me pogodio na više razina. A prava istina uvijek prilično boli, pa eto i mene peckaju izgovorene riječi. Točno tako. Svatko od nas ima svoju istinu, pa tako je on “izgatao” sam sebi moju. Ispričao mi je priču o meni, kao da se radi o nekom strancu, kao da nisam godine života utrošila da sama sebe shvatim i prihvatim.

Naježim se na pomisao da bivši/bivše uvijek moraju biti vještice i vješci, a mi jadni, neshvaćeni i povrijeđeni. Gdje je nestalo to sporazumno doviđenja? I još mi je gore kada prebirem po prljavom vešu odmah, na početku udvaranja, pod izlikom da moram znati što me tamo čeka i koliko je on divan.

I to pitanje, smetaju li mi nečija djeca… Ta pretpostavka, ta činjenica da nisam rodila, kao da me obilježava kao mrziteljicu svega što nije punoljetno.

Ne. Smetaju mi blesavi roditelji koji svoju glupost i komplekse projiciraju na potomke.

Jesu li četrdesete najljepše?

Pokušavajući izbjeći bjelosvjetske tragedije, tračeve, nestanke osoba, raznorazna prebrojavanja i brojanja, statistike i traženja krivaca koji su se nastanili na drugim portalima, pronašla sam neku priču o ženama koje su poput vuka samotnjaka.

One su zaštitnice, neovisne, pomalo teške na riječima, tvrdoglave i previše misle…

Baš nekako prigodno i gotovo jednako onome što moj neslavni udvarač izreče. Doduše, puno ljepše opisano, onako da si ponosan na to imaš četrdesetak i što si samotnjak!

Ja bih prije rekla da sam neki medvjed samotnjak koji bi najradije odspavao zimski san, negdje u duboko u snijegu u kakvoj špilji u dubini šume. I što sam starija, to me više privlači samoća i to beskrajno zelenilo i oštar zrak. Čak sam prijateljici rekla kako bih najradije otišla živjeti na Aljasku. Prozvala me ludom. Medo stvarno misli da sam pukla kad mu pričam o kućici u nekom selu hrvatskog Zagorja.

Što mogu? Ljudi me umaraju. Te male, prolazne gluposti, besmislice me umaraju, te nebitne stvari koje smo učinili najvažnijima i prijeko potrebnima. Ježi ga, ja želim saditi cvijeće, brati jabuke i imati psa!

Zašto bi bilo lako laprdati?

Iako godinama pišem kolumne, i naoko se čini da mi je posve lako laprdati, izgovoriti sve i svašta, u većini svojih veza baš i nisam znala komunicirati što mi sve smeta. U mladosti (ježi ga, stara sam koka u četrdesetima), nekako sam mislila da će partner uvidjeti što mi smeta, uvidjeti koliko popuštam, trpim… Ne moram vam uopće reći kakva je to bila katastrofa i, na kraju, potrajalo je samo zbog moje tvrdoglavosti, ali i kukavičluka…

Jednom sam se čak bojala promjena. Poslije sam nadrasla te dječje bolesti i odlučila sam da me liječi kada kažem što želim i mislim, a svakoj promjeni se veselim pa makar izgledala kao dva koraka unatrag. I imam dijagnozu boljenja K na većinu stvari. To je bogatstvo četrdesetih! Srećom, dva moja partnera i ja smo ostali u savršenim odnosima, i volimo se u nekom drugom obliku, platonskom.

Što se tiče svakodnevnih problema i zezancija, maltretiranja na dnevnoj razini, tu imam Ruskog Princa s kojim se čujem, valjda, tri puta dnevno i koji mi beskrajno ide na živce svojim glupostima, ali me isto tako i uveseljava. I spustimo jedno drugom slušalicu, kao dva luđaka. Pošaljemo se u onu i ovu stvar… On mi baš onako dođe k’o neki ludi, emotivni, nerazumni muž s kojim sam stalno pred razvodom.

I kako god da jest, mene ta moja tri muškarca i vole i vesele, donose u moj život i radost i tugu, bijes i smijeh i sav onaj spektar emocija koji je namijenjen nekakvom ozbiljnom odnosu. Šteta što to nisam našla u jednom frajeru nego u njih troje, ako se ovaj treći može nazvati muškarcem.

I šteta što nema seksa. Ali, seks i onako pokvari sve!

A 4u1? Ha ha ha… Dovraga, nemam ništa protiv!


Robert Sternberg predložio je trokutnu teoriju ljubavi u jednom radu iz 1986. godine. U ovom se modelu sva ljubav sastoji od tri elementa: intimnosti, strasti i predanosti.

Intimnost uključuje bliskost, brigu i emocionalnu podršku. Strast se odnosi na stanja emocionalnog i fiziološkog uzbuđenja. To uključuje seksualno uzbuđenje i fizičku privlačnost kao i druge vrste intenzivnih emocionalnih iskustava. Predanost uključuje odluku da se obvezuje na ljubav prema drugima i pokušava održati tu ljubav s vremenom.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI