Drama Queen: Strah i licemjerje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sad će proći dvije godine od ovog sranja, ups stanja, i već sada lagano možemo donijeti neke suvisle zaključke, općenito, o nama kao društvu. Osim korone, dogodila su nam se i dva potresa, a s njima su nastupili brojni napadi panike i otkrivanje raznoraznih, navodnih, zavjera.

Sjećam se svojih prijateljica koje su spavale potpuno obučene danima, rekla bih pod punom ratnom spremom, bojeći se i strahujući za vlastiti život, misleći da će tako obučene lakše, brže, jednostavnije istrčati iz kuće, odnosno stana, i spasiti se od rušenja zidova.

Čak sam slušala obrazovane ljude koji su u tim momentima apsolutno (po)vjerovali da se potresi mogu predvidjeti, koji su u svom strahu počeli gaziti osnovna pravila logike, osnovne zakone prirode. Nisam znala da se smijem ili da plačem, jer mi je sve bilo jasno. Jasno mi je koliko su u strahu “velike oči” i koliko u strahu naš mozak počinje reagirati, prečesto, apsolutno krivo i koliko se svi zakoni znanosti mogu poljuljati ako vam netko, pa bio on ili idiot ili pametan, kaže ono što vi želite čuti. Odnosno, ako čujete ono što želite.

Psihologija straha svoje temelje ima u evolucijskoj psihologiji koja ističe strah kao važnu emociju za preživljavanje. Daleko u prošlosti, vjerojatno ne bismo opstali da nije bilo straha i instinkta za preživljavanjem. Strah je duboko ukorijenjen u naš organizam. Svi se nečega bojimo i to je normalno, ali treba znati kako se suočiti sa strahom te kako se riješiti straha i napada panike. U tom procesu potražiti pomoć nije nikakva sramota. Dapače!

Sjećam se da sam dobila dva poziva kako će potres biti točno u 8:00 ujutro, idućeg dana. Zamislite, dojava! I to panična dojava. Pokušavala sam objasniti da se ništa navedeno neće dogoditi, jer se potresi ne mogu tako predvidjeti. Gdje bi tada bili Amerikanci, posebice, recimo u Kaliforniji, na spoju dvije tektonske ploče, na rasjedu San Andreas? Što bi bilo tek s Japancima!? Kao da su Hrvati, opet, najpametniji narod na svijetu – pod posebnom zaštitom Blažene Djevice Marije! Naravno, potresa nije bilo.

I trenutačni događaji nam opet govore da baš i nismo pretjerano pametni.

Tako je teško živjeti u konstantnim strahovima, što od potresa, što od straha, primjerice, izazvanog zračenjem 5G mreža, dok stojite uz mikrovalnu i mrzite svog telekom operatera jer je signal slab, a vi želite pogledati film grickajući kokice! Kunete se u to da ne želite da vas promatra Veliki Brat, bojite se da će vam netko ugraditi čip, dok uzrujano tipkate po raznoraznim forumima ostavljajući zapisan neizbrisivi, digitalni trag. Ostavljate fotografije na društvenim mrežama, svima obznanjujete gdje ste i što radite… Mrzite ih sve, te bogate svinje, a njihove usluge i otkrića, dostignuća, nazovite to kako hoćete, svakodnevno koristite!

Bojite se za svoj dragocjeni genetski materijal i ne želite da vam se uzme bris. Jer, eto baš je vaš genetski materijal bitan, vi ste superčovjek!

Zamislite samo kako je teško živjeti u stalnom strahu, u stalnim smišljanjima zavjera, analizama… Zamislite što radite svom tijelu i mozgu! Negdje morate puknuti, pregrijati se… Negdje mora „iskočiti osigurač“!

I na samom kraju, porazgovarajmo o pravima, Ustavu, zakonima i slobodama. Ne zaboravite, tijekom povijesti, građanske slobode su se mijenjale u dva smjera. Prvo, stjecao ih je sve veći broj ljudi (primjerice, rasna jednakost ili rodna ravnopravnost) tako da ih imaju svi građani jedne države. Drugo, povećavao se broj građanskih sloboda. Jednom nam možda i dopuste da hodamo u ruhu Adama i Eve, posve biblijski, što bi me iznimno veselilo jer me više ništa ne bi sputavalo i stiskalo!

I što su, recite mi, prava bez obaveza?

Posve je licemjerno tražiti svoju slobodu dok istu želite uskratiti drugačijima od sebe.

Zamislite, poziv na slobodu izbora, dok ženama isti brane pravo na siguran abortus (s tim da smatram da abortus nije kontracepcija i da djeci internet ne smije biti jedini izvor informacija o sigurnom seksu).

Zamislite, vapaj za zaštitu djece, zazivanje Boga, paljenje lampiona i molitva Kraljici Hrvata, dok se posve ignoriraju zločini koje su, primjerice, učinili svećenici ili kada se bez razmišljanja baca hrana dok djeca u Africi gladuju. Zamislite, toliko ignorirane klimatske promjene, pokrenut će masovne migracije iz Afrike, a neki od nas su i sami bili izbjeglice, pa zašto ih ne bismo primili raširenih ruku? Dali im opciju neke bolje budućnosti?

Zamislite, istraživanja su pokazala da je u pet godina potrošnja kokaina porasla preko 500 posto. Zagreb je po potrošnji amfetamina prvi, a deveti grad po dnevnoj potrošnji kokaina u Europi. I to nas uopće ne zabrinjava, niti kao društvo, niti kao roditelje, da bismo uopće pomislili marširati…

42 % učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 % se opilo s 13 godina ili ranije, prema objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu.

Zbog toga ne marširamo!

I na kraju, zamislite – imati pun stadion navijača, a svakodnevno brojati zaražene?

Licemjerno!

Neopisivo licemjerno!

Strah i licemjerje…

To su odlike našeg društva, s tim da licemjer ne zna voljeti. On je jednostavno egoista.

…pobožnost će poput bilo kojega drugog ljudskog ponašanja čovjeka najlakše odvesti u licemjerje. Za samog Isusa, najnesretniju sljepoću ne predstavlja fizičko, nego licemjerje, ili hinjenje da smo nešto drugo od onog što u stvarnosti jesmo…

Augustyn Pelanowski, izašao je iz reda pavlina. Bio je omiljeni propovjednik, voditelj karizmatskih seminara i duhovnih vježbi, slikar… Trenutno se nalazi s još nekim bivšim redovnicima u jednoj vrsti “pustinje” gdje žive zajedno i mole.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI