Đumbir: Nakon njega ništa više nije isto

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Tisućama godina koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Sadži kalcij, magnezij vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva, olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve.

Đumbir također sprječava nastanak čireva potičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, dok se zbog antihistaminskog djelovanja koristi i kod liječenja alergija. Liječenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate liječenja na konvencionalan način. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može suzbiti mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu kemoterapijom, a pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova.

Pomoć kod mršavljenja

Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osjećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta prije obroka. Đumbir možete kombinirati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primjer limunom i metvicom. Direktno u vodu naribajte korijen đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osjetit ćete lagano peckanje. Koliko đumbira staviti, najbolje ćete sami procijeniti zbog osjećaja peckanja.

Naribajte đumbir u med i “začinite“ s dvije žlice cimeta i dobit ćete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osjetit ćete da se dišni putevi pročišćuju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir potiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lijek i ima jako malo negativnih posljedica. Naravno, u svemu treba biti umjeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne šupljine. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir potiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, a kod nekih osoba može prouzrokovati i žgaravicu.

Đumbir je djelotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbjegli neželjene posljedice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posljedica od đumbira u prahu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI