Jeste li sretni? – She

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sreća je mir, a ne osjećaj zadovoljstva. To dvoje često miješamo.

Znamo li prepoznati osjećaj sreće? Ili mislimo da ćemo kad nađemo ljubav, karijeru ili bilo što drugo biti sretni. I ako sve to, što smo iz nekog razloga i tko zna kad zamislili, nemamo onda ne možemo biti sretni.

Sreća je nusprodukt

Sreća je stanje svijesti! Sreća dolazi kao nusprodukt našeg pogleda na život. Ako ju konstantno tražimo i želimo velika je vjerojatnost da ju ne osjećamo ili zapravo ne znamo kakav je to osjećaj.

Uz to i diskriminiramo ostale osjećaje koji su jednako važni kao i sreća jer svaki osjećaj ima svoju svrhu. Zašto ne bi mogli biti i nesretni, tužni ili ljuti? Kada netko umre normalno je da ćemo biti tužni.

Znate li ikoga u svom životu tko ne osjeća i sve te osjećaje? Ali od sebe očekujemo da budemo sretni i ako nismo, onda to nije to.

“Čak ni sretan život ne može biti bez mjere tame, a riječ sretan izgubila bi smisao da nije uravnotežena tugom.  Mnogo je bolje prihvatiti stvari jer dolaze sa strpljenjem i ravnodušnošću.” 

Carl Jung

Jednom kad

A tko nam garantira da ćemo jednom kada budemo imali, naprimjer, uspješnu karijeru biti sretni. Možda  ćemo biti zadovoljni jedno vrijeme ali nedugo zatim trebat ćemo ljubav. Ili djecu ili veći stan i bolji auto. Ili biti svjesniji i visoko vibrirati jer ako ne vibriramo dovoljno visoko ništa od tih lijepih osjećaja.

“Najveća životna sreća je uvjerenje da smo voljeni;  voljeni zbog sebe, ili bolje rečeno, voljeni unatoč nama samima.” 

Victor Hugo

Nije ugodno ili ne znamo

Zašto stalno nalazimo razloge da ne budemo u trenutku i ne osjećamo ono što jeste sada?

Što god to bilo. Nije ugodno ili ne znamo što osjećamo?

Nije ugodno jer smo naučeni da ljutnja ili tuga nisu primjereni osjećaji i ne smijemo ih pokazivati. Često smo bili kažnjeni ili osuđeni kada smo ih pokazivali. Ali  još učestalije je da ne znamo ni definirati ono što osjećamo.  Pa zašto onda mislimo da ćemo znati kada smo sretni? I što je još  korisnije da ćemo znati zadržati taj osjećaj.

Sreća je mir

Sreća je mir, a ne osjećaj zadovoljstva. To dvoje često miješamo. Sreća je mir u sebi, sa sobom i svime što jeste. Sreća je prihvaćanje i ljubav prema životu.

Sreća je otpuštanje ideja o tome gdje smo u životu trebali biti i prihvaćanje onoga što jeste sada. I svjesnost kako je to posebno samo po sebi.

Kada uvidimo da sreća ili bilo koji osjećaj nije smisao života nego iskustvo koja imamo, postat ćemo svjesni da je i sreća sve više prisutna. Jer sve što nam se dogodi dodaje znanje i obogaćuje nas. Samim time sve što nam se dogodi dio je iskustva zbog kojeg možemo biti sretni.

Živi smo i možemo osjetiti sve što se događa. Već to je dovoljan razlog za sreću i čudo samo po sebi.

Dakle, jeste li sretni?

“Sreća nije odsustvo problema, već sposobnost rješavanja.”

Steve Maraboli

Autorica  Ivana Song.  

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI