Kad bih ti barem mogla reći, roman autorice Hannah Beckerman

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kad bih ti barem mogla reći, a ne povrijediti te

Gubitak, tuga, zbunjenost, osjećaj krivnje, tajna koja je u prošlosti udaljila sestre i unijela razdor koji će trajati desetljećima, nedostatak komunikacije, očaj riječi su koje ukratko opisuju buru emocija u ovoj knjizi.

Kroz roman polako otkrivamo prošlost i što se dogodilo tog jutra 1988. kada su se nekad bliske sestre Jess i Lily udaljile. Jess je vidjela nešto što je promijenilo njezin odnos sa sestrom, nešto što će uništiti vezu između dviju sestara na dugi niz godina.

Dvadeset osam godina kasnije, njihovoj majci Audrey je dijagnosticiran rak u terminalnoj fazi. Preostalo joj je još nekoliko mjeseci života i odlučna je ponovno spojiti svoje kćeri, očajnički ih želi pomiriti bez obzira na sve. S obzirom da joj je to posljednja prilika da ujedini svoju obitelj prije nego što umre, Audrey je odlučna otkriti uzrok Jessinog neprijateljstva prema Lily. Preseljava se kod nje kako bi joj bila bliže. Audreyin život se sve više bliži svome kraju, a njezine nade da će se Jess i Lily konačno pomiriti izgledaju neostvarive. Jess ni sekunde ne želi biti u istoj prostoriji sa svojom sestrom Lily.

Tu su i njihove 17-godišnje kćeri, Mia i Phoebe, rođene u razmaku od samo šest tjedana. Jess im ne dopušta da se upoznaju i da razgovaraju.

Obiteljska tajna

Lily, starija od dviju sestara, ima naizgled sretan život i uspješnu karijeru, muža, kćer. Jess je samohrana majka, puno radi, ima velika očekivanja od Mije. Kreirala joj je budućnost, ali Mijine želje su drugačije. Jess je izuzetno ljuta i ogorčena na Lily. Čitajući knjigu činilo mi se da je ta njena ljutnja potpuno neopravdana i da Jess nije u pravu jer se Lily uopće ne čini lošom. Obiteljska se tajna provlači kroz cijelu knjigu i potpuno je neočekivana. Tajna se otkrivala polako, autorica nam cijelo vrijeme ostavlja prostor za nagađanje, ali teško da će netko pogoditi o čemu se zapravo radi.

Autorica je na zaista lijep način ispisala ovu priču. Svaki dio knjige je zanimljiv, nema onih stranica koje želite preskočiti zbog monotonosti. Kad sam istraživala ovu knjigu, vidjela sam da su je čitatelji doživjeli različito. Mnogi spominju silne suze za vrijeme čitanja. Iako sam veliki emotivac, suze mi se nisu dogodile jer iako je riječ o izuzetno teškoj životnoj priči, autorica je to toliko lijepo oblikovala da ta teška životna drama izaziva pozitivne osjećaje zbog ljudskosti kojom je protkana. Puno je tu i lijepih momenata poput iskrenog prijateljstva i ostvarenja neostvarenih želja u sumrak života.

Priča je ispričana iz perspektive Jess, Lily i Audrey u naizmjeničnim poglavljima. Ovo je poučna priča, primjer kako predugo čuvane obiteljske tajne i nedostatak komunikacije i nesporazumi mogu razoriti obitelj.

Tajne su otkrivene, nesporazumi su razjašnjeni, srca su slomljena… Ostavljam vam da detalje otkrivate sami ako se odlučite na čitanje ove knjige.

Povezano: Moja nestala polovica autorice Brit Bennett – Recenzija

Napisala: Marijana Glavaš, D-Knjiga

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI