Kako transgeneracijska (narodna) uvjerenja utječu na naš život

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako tumačimo i prisvajamo narodna uvjerenja

Spomenut ću neka narodna uvjerenja čija je glavna poruka/srž istovjetna:
„Nakon kiše dolazi sunce!“
„Tko se sada smije, poslije će plakati!“
„Tko se petkom smije, nedjeljom plače!“
„Nemoj se prerano veseliti jer bi se moglo nešto loše dogoditi!“

Poruka ovih izreka je zapravo kako iza nečeg ugodnog i lijepog dolazi nešto loše i manje lijepo, i obrnuto. Današnja popularna protuteza tome bila bi izreka: “I to će proći!“ (kako ono ugodno tako i manje ugodno).
Sve ove izreke su istinite. Po svim zakonima fizike to je i dokazivo. Visoko intenzivna pozitivna količina energije u jednakoj količini prijeći će na suprotnu stranu svog intenziteta (dakle s negativnim predznakom) i obrnuto. Pojednostavljeno, istina je kako nakon kiše dolazi sunce. Istina je kako smo u jednom trenutku sretni, a u nekom budućem možemo biti tužni. To je realan i normalan život.

Ono što se događa je da smo skloni ove izreke prečesto koristiti i dopustiti im da nas spriječe da uživamo u nekim trenucima, točnije u sadašnjem trenutku, strahujući od idućeg trenutka. Tako prestajemo živjeti i spoznavati ljepotu sadašnjosti nestrpljivo provirujući u prozor budućnosti o kojoj ni ne možemo ništa znati.

U životu se događaju kako ugodni tako i manje ugodni trenuci. Njihovo trajanje i prisustvo nisu nešto na što možemo utjecati. Možemo utjecati na svoje reakcije te birati fokus odnosno birati na što ćemo se usredotočiti. Ako se u sretnim i ugodnim trenucima fokusiramo na dolazak neugodnih – čini li to onda te trenutke u kojima jesmo ugodnima ili neugodnima? Gdje nam je fokus?

Suočavanje s uvjerenjima koja nam ne služe

Mindfulness je disciplina koju prakticiramo kako bismo naučili te bili u mogućnosti usmjeriti svoj fokus i svjesnu pažnju. No, postoji i metoda neurolingvističkog programiranja koja nam može pomoći u suočavanju s uvjerenjima koja nam ne služe i koja sadašnjost pretvaraju u strah od budućnosti. Srž te metode je u umanjivanju misli koje nam ne služe odnosno uvećanju onih koje nam služe. Ova metoda primjenjiva je i djelotvorna u suočavanju s većinom uvjerenja koja nam ne služe odnosno ograničavaju naše bivanje i djelovanje.

Zamislimo gore spomenuta uvjerenja. Izaberimo za početak jedno te si rečenicu slikovito predočimo u svojoj mašti. Tu rečenicu možemo početi lagano smanjivati. Također ju možemo početi udaljavati sve više dok ne postane sitna i daleka. Kako bismo joj ostavili status važne rečenice, ali ne i važne za nas, smjestit ćemo je u muzej starih stvari, kako i dolikuje.

Ako ste auditivni tip osobe, u maštu slobodno uključite i zvuk, neki manje ugodan, šum. Poigrajte se sa svojim umom. Poanta je da rečenicu u svojim mislima smanjite, pošaljete daleko u muzej u obliku sitne kartice u gomili izložbenih primjeraka velike police, a sve popraćeno zvukom šuma.

Uvećajte pozitivne misli

Kao protuteža ovoj vježbi, napravit ćemo i suprotnu. Izabrat ćemo rečenicu koja nam služi, to jest izaberite onu koja vama služi. Na primjer: „Lijepo mi je jer se sada smijem!“. (Vi izaberite onu koja je odraz vaših pozitivnih misli). Rečenicu koja je odraz vaših pozitivnih misli uvećajte u svojim mislima, smjestite je u za vas ugodno i lijepo okruženje. Dodajte svjetlo i boje koje su za vas ugodni. Tome dodajte i zvuk, koji je također za vas ugodan. Rečenice koje odražavaju vaše pozitivne misli možete i zaista unijeti u svoje okruženje tako da ih ispisujete na stranice svojih dnevnika/planera/vision boarda ili gdje vama odgovara, a da su često u vašem vidnom polju.

Na ovaj način mozak dobiva informaciju kako je jači intenzitet ugodnih trenutaka, a slabiji onih manje ugodnih te u skladu s time i reagira. Također, kad se suočite sa svojim uvjerenjima koja vam ne služe, jednostavno ih umanjite, udaljite i pospremite u muzej starih stvari. Odmah potom vratite se mislima koje pozitivno utječu na vas i vidjet ćete što se događa s cijelom posturom tijela, osjećajima, djelovanjem.

Primjenjujući ove dvije jednostavne vježbe, put kroz život je lakši, a ostvarenje ciljeva neometano. Naravno, primjenjujući ove vježbe nećemo se prestati susretati s ugodnim ili manje ugodnim trenucima, već ćemo vježbom i primjenom naučiti se fokusirati na pozitivne misli umjesto na ograničavajuća uvjerenja koja nam ne služe u svakodnevnom djelovanju.

Povezano: 4 načina kako uspješnije postavljati i ostvarivati ciljeve

Autorica: Daria Antonović, savjetnica i mentorica za odgoj i osobni razvoj, life coach, mindfulness trenerica, nlp practitioner i edukator za roditelje

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI