Osvrt na film: Encanto – Naš čarobni svijet

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Iako Disneyev “Encanto” možda izgledom nalikuje na Pixarov “Coco”, zapravo je potpuno različit, ali također šarmantan animirani film. Priča prati neobičnu kolumbijsku obitelj u kojoj svi članovi, pa čak i sama kuća, imaju čarobne moći… osim djevojčice Mirabel. Iako bez moći, u njezinim rukama nađe se sudbina obitelji i cijelog sela.

Film uz maštovitu animaciju, mnoštvo humora, pjesama i zabave, nudi i uzoritu junakinju uz koju se mogu identificirati ne samo djevojčice, već i sva djeca koja nisu favorizirana u društvu. Divna je poruka filma – moć koja se dobiva darivanjem nije ista kao i moć koja se stekne osobnim rastom. Roditelji će razumjeti da se radi o statusnim povlasticama, dok će za djecu to biti samo čarolija. Film nema psovki niti seksualnih prizora, normalnog je tempa, a nasilja gotovo da nema pa je kao takav idealan izbor za obiteljski odlazak u kino.

Za djecu: 5+

Za roditelje: Ovo je jedan od onih filmova u kojem se i roditelji mogu nasmijati. Čak i nekoliko sekvenci u kojima film nakratko prijeđe u mjuzikl, toliko su maštovito animirane da plijene pažnju.

Nasilje: Samo jedan prizor koji je doduše sugestivan – negativci sabljama love sporednog lika, koji pogiba izvan kadra.

Zastrašujući prizori: Uz povremeno izlaganje likova opasnosti, tu je jedino još spomenuto ubojstvo sabljama koje se ne vidi, ali se ponavlja kroz film nekoliko puta. Oboje bi moglo uznemiriti najmlađe gledatelje.

Rječnik: Potpuno primjeren za djecu.

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Osvrt napisao Tihoni Brčić

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI