Osvrt na film: Nesavršeni robot Ron

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Kako djecu, tako i roditelje, animirani film “Nesavršeni robot Ron” mogao bi ugodno iznenaditi svojim porukama o utjecaju društvenih mreža, interneta i gadgeta u dječjim životima. Tako je glavni lik, dječak Barney, predmet ismijavanja i društvenog izoliranja samo zato što nema najnoviji gadget. Ovdje je prikazan kao simpatični robot Ron, koji djeluje kao spoj Eve iz Pixarovog filma “Wall-E”, nekog Appleovog gadgeta i pravog robota Peppera. Kada Ron napokon dođe u ruke Barneyu, defektan je – nedostaje mu algoritam za prijateljstvo.

To ga čini posebnim jer izgrađuje algoritam u hodu dok stvara iskreno prijateljstvo s Barneyem. “Nesavršeni robot Ron” uz društveni komentar, nešto komedije i akcije, zaviruje i u prave razloge poticanja virtualne socijalizacije, što bi neke roditelje moglo potaknuti da preispitaju ulogu medija i kojekakvih gadgeta u životima djece. Film je bez većih zastrašujućih prizora, ima ponešto uvredljivog rječnika, ali zato nema seksualnih aluzija niti divljeg ritma. Sinkroniziran je na hrvatski i igra samo u 2D formatu.

Za djecu: 8+

Za roditelje: Ovo je jedan od onih filmova koji mogu plijeniti pažnju odraslih, radi svježeg pristupa zanimljivoj temi virtualne socijalizacije, te bi neke roditelje moglo potaknuti da iznova procijene koliku će ulogu mediji i kojekakvi gadgeti imati u životima njihove djece.

Nasilje: Ovdje je prikazano uglavnom u obliku bullyinga – psihološki na dječaku Barneyu i jednoj djevojčici, te fizički na robotu Ronu. Također defektni Ron bez razloga zadavi kokoš, na što nitko od likova ne reagira.

Zastrašujući prizori: Uz davljenje kokoši Ron u jednom trenutku mahnito baca mesarski nož u kuhinji gdje se nalaze i dijete. Manjoj djeci bi društvena izolacija glavnog lika kao i njegov bijeg u šumu mogao djelovati tjeskobno i pomalo zastrašujuće.

Rječnik: Povremene uvrede.

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

osvrt Tihoni Brčić

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI