Otkrivamo što donosi druga epizoda Lica pravde

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Trguje li se nestalima u ratu? Zašto dvije godine nema sastanaka ni poziva na ekshumacije? Zašto nitko ne želi završiti ovu mučnu priču? Ovo su neka od pitanja čije odgovore traži novinar Saša Kosanović u istraživačkoj reportaži snimanoj u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Agonijama obitelji koje tri desetljeća provode u traganju ne nazire se kraj. Hrvatski političari prijete Srbiji blokadom ako se pitanje nestalih ne riješi i traže od službenog Beograda dokumentaciju. Istovremeno, diljem Hrvatske ima na desetke lokacija na kojima se navodno nalaze ljudski ostaci. Jedna takva jama, iskopana je na livadi u Bijelim vodama kraj Gline u danima oko Oluje. Ali do danas, na teren nije izašao nitko. Je li problem što su u toj jami zakopani Srbi?

Temelj emisije Lice pravde na UNA televiziji autorice i voditeljice Ivane Paradžiković su istraživačke i dokumentarne reportaže s velikim naglaskom na kvalitetu slike i način kako su snimljene, a suštinski i idejno tiču se gledatelja cijele regije. Reporteri Lica pravde stavljaju ih u kontekst, razotkrivaju njihovu pozadinu i objašnjavaju uzroke događaja, pojava ili političkih odluka koje utječu na njihove živote. Ovaj jedinstven televizijski format uz demistifikaciju korupcije i visoke politike otvara i niz pitanja vezanih uz zaštitu životne sredine poput vode, zraka, zemlje, radničkih prava, ljudskog dostojanstva kao i portrete pojedinaca koji promiču temeljne ljudske vrijednosti.

Ne propustite priču redateljice Katarine Petrović o aferi Rio Tinto koja se vrti oko iskopavanje litija u Srbiji. Ogromna potrošnja vode, trajno uništenje ekosustava, raseljavanje lokalnog stanovništa, porast korupcije – očekivane su posljedice kojima je ”mali čovjek” odlučio reći čvrsto – ne! Otkrijte zašto su mještani Gornjih Nedeljica na noge digli cijelu Srbiju i organizirali masovne prosvjede koji su uspjeli pomrsiti planove Rio Tinta, a politički analitičari ih karakteriziraju kao početak kraja Aleksandra Vučića. Međutim, priča nije gotova jer se bliže izbori, a litij je vrlo tražena roba.

Reporterka Monika Bončina donosi priču o siromašnoj majci koja živi na smetlištu u predgrađu Zagreba i bori se za povratak sina iz Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Dječak je prebolio leukemiju i nema uvjeta za život s majkom i braćom i sestrama. Za razliku od ostalih nesretnih mališana iz doma, Andrijano ima obitelj koja ga želi i voli najviše na svijetu – ali nema dom. Hoće li nam ova priča biti jednako tužna i hoćemo li biti spremni pomoći ako znamo da je riječ o – romskoj obitelji?

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI