Poljubac za dug život i manje stresa

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Prosječna žena provede dva tjedna života ljubeći se. Sada nam recite koja to žena želi biti prosječna, upitala se i Violet Blue, autorica knjige “Kissing: A Field Guide”.

Svako jutro jedan poljubac i mogli biste živjeti i do pet godina duže od osoba koje svoje partnere rjeđe ljube. Pokazalo je to veliko njemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko tisuća ispitanika raznih dobnih, vjerskih i rasnih skupina.

Zašto poljupci imaju tako pozitivan učinak na zdravlje?

Tijekom jedne “seanse” ljubljenja s partnerom izmijenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vrijeme, otpušta supstancu koja ublažava osjećaj boli.

Također, studije su dokazale kako osobe koje izmijene barem jedan poljubac dnevno rjeđe imaju prometne nesreće, manje su bolesni i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmjenjivanju nježnosti.

Ostala istraživanja pokazuju kako se žene brže uzbude ako poljupci duže traju.

Studije o poljupcima ne staju tu!

Stručnjaci irskog sveučilišta Stranmillis dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu osobnost. Primjerice, osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru emotivni su i maštoviti. Prilaz partnerovim usnama s druge, lijeve, strane govori kako je u pitanju hladna i sramežljivija osoba. Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva lijevi obraz, koji kontrolira desna hemisfera mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost.

O čemu priča vaš poljubac?

Laganim, nježnim poljupcem prenosite mu nježnost i podsjećate ga da ga volite. Dug i senzualan poljubac otpušta oksitocin, hormon koji je osnovna tvar da bi doživjeli orgazam.

Justin Garcia, direktor istraživanja na Institutu Kinsey na Fakultetu Indiana u SAD-u, kaže da netko tko počinje laganim poljupcem i istražuje svaki djelić vaših usta, vjerojatno će se fokusirati i na vas i predigru. Onaj koji odmah navali je vjerojatno sebičan i u seksu.

Izvor: Ordinacija.hr, 24sata.hr

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI