Top 10 ovogodišnjih glazbenih priprema za Božić – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 ovogodišnjih glazbenih priprema za Božić

Mnoge su pjesme označene pod žanrom Christmas ili čak seasonal pokušale postati vodećom blagdanskom pjesmom, ali samo je Mariah Carey to zapravo postigla.

Već i vrapci na grani znaju da je božićna pop himna „All I Want for Christmas Is You“ napokon certificirana kao dijamantna od strane RIAA (Recording Industry Association of America) i iako je pomalo začuđujuće što se to dogodilo tek ove godine, singl jesada službeno postao prvi blagdanski koji je dobio ovu prestižnu nagradu. Danas vam tom prigodom, ali i ususret Božiću, donosimo kratki kronološki pregled kako su se glazbenici ove godine pripremali za Božić. Slijedi još jedna (ne)obična playlista:

1. Kelly Clarkson – “Christmas Isn’t Canceled (Just You)”

Ova je pjesma služila kao najava cjelovita albuma pa je tako objavljena samo jedan dan nakon službenog početka jeseni, a sam album sredinom sljedećeg mjeseca nakon 4 godine stanke, što je duplo više nego do sada. „When Christmas Comes Around“ drugi je Clarksonin božićni album, deveti studijski, a u tom ćemo skupu novih pjesama i prerada starih pronaći Chrisa Stapletona, Arianu Grande i Bretta Eldredgea.

2. Darren Criss ft. Lainey Wilson – “Drunk On Christmas”

Neki ga znaju iz proslavljene američke serije „Glee“, a neki ga možda prepoznaju i po njegovom glazbenom opusu. Naziv je njegovog božićnog prvijenca simpatična igra riječima, a sam se „A Very Darren Crissmas“ sastoji od 12 pjesama sklopljenih na Crissov eklektičan način. Album je objavljen početkom listopada, što ga čini jednim od božićnih ranoranilaca.

3. Norah Jones – “Christmas Calling (Jolly Jones)”

„I Dream of Christmas“ osmi je studijski album ove četrdesetdvogodišnje nagrađivane američke jazz pjevačice, ali prvi čija su tema adventski praznici. Kao i većina onih najstrastvenijih ljubitelja božićnih praznika, Jones se za njih počela pripremati već sredinom listopada pa je tako i ovaj album objavljen 15. u tom mjesecu.

4. Michael Bublé – “The Christmas Sweater”

19. je studenoga objavljen album „Christmas (Deluxe 10th Anniversary Edition)“ kralja božićnih pjesama. Njegove nas prerade božićnih klasika, ali i originalne pjesme, prate kroz razne božićne reklame, a i božićne skupove kojih je ove i prošle godine bilo u oskudici pa su Bubléovi akordi tim više pobudili nostalgične osjećaje.

5. Stray Kids – “Christmas EveL”

Ovaj je sastav nezaobilazna postaja na putu otkrivanja K-Popa. Nije često da se K-Pop idoli upuštaju u božićne note, ali nije ni tako rijetko. Dečkima je istoimeni album koji je objavljen 29. listopada prvo močenje prstića u more prazničkog žanra, a tijekom stvaranja te 4 pjesme nisu izgubili autentičan zvuk grupe.

6. Božićnih 6 – “Božić nas raduje”

Pred kraj je listopada i naše podneblje počelo dobivati ovogodišnje božićne uratke. Dva je dana nakon što su se adventske lampice službeno popalile po državi stigla ova pjesma. Slično kao i prošlogodišnjih Božićnih 16, Božićnih 6 drugi je naziv za 6 hrvatskih izvođača koji su nas odlučili počastiti božićnom glazbenom delikatesom.

7. John Legend – “You Deserve It All”

Prvog je dana božićnog mjeseca objavljen ovaj adventski dragulj američke glazbene legende. Poznat po svojoj otmjenosti i eleganciji, Legendova pjesma nije još jedna božićna u nizu, već se uz nešto drugačiji fokus i u autentičnom stilu ova ipak iz njega istaknula.

8. ABBA – “Little Things”

Iako je deveti studijski album ove švedske grupe, ili prvi nakon 40 godina, objavljen još početkom studenoga, prateći je videospot za njihovu prvu ikada božićnu pjesmu s tog albuma osvanuo početkom ovog mjeseca. Malo je reći da su dugogodišnji obožavatelji, a i oni kratkogodišnji, oduševljeni novim materijalom, dok je ABBA potvrdila da nikako nije izgubila zasluženo mjesto za stolom svjetskih glazbenih divova.

9. Ed Sheeran & Elton John – “Merry Christmas”

“Suradnja koju nismo znali da trebamo” neki je od mnoštva komentara ugodno iznenađenih slušatelja na internetu. Zaista je teško napraviti klasičnu božićnu pjesmu čiji melodija i tekst neće utihnuti u oceanu već dobro uvriježenih klasika koje adventski fanatici čuvaju kao suho zlato, ali po internetskim bi se komentarima dalo zaključiti da će i ova pjesma za koju godinu postati jedan od tih klasika čijoj ćemo se godišnjici vjerno vraćati svakog prosinca.

10. Jimmy Fallon ft. Ariana Grande & Megan Thee Stallion – It Was A… (Masked Christmas)

7. je prosinca, čini se, zapravo dosta kasno za izdavanje božićnih pjesama, ali ova je ipak po mnogočemu posebna. Za početak, ovo je prva pjesma ikada koja je „booster pjesma“, a drugo, radi se o suradnji poznatog američkog voditelja svoje emisije s dvjema glazbenim princezama koje trenutno dominiraju svojim žanrovima. Pjesma je toliko ozbiljno odrađena da se izgubi dojam kako se radi o sprdnji, a komentari su se na internetu u početku uglavnom bavili raspravom oko toga treba li na platformu YouTube zbog ovakvih uradaka vratiti vidljivost broja dislikeova.

Bonus:

1. Pentatonix – “The Prayer”
2. Mariah Carey, Khalid, Kirk Franklin – “Fall in Love at Christmas”
3. George Ezra – “Come On Home for Christmas”
4. Pravila Igre – “Sretan Božić ljubavi”
5. Kornelija – “Božić bijeli dolazi”

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI