Ultimate Gamer je dokazao girl power i poslao važnu poruku o ravnopravnosti u virtualnom svijetu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Već tjednima svake nedjelje na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma obožavatelji videoigrica uživaju u Ultimate Gameru – showu koji traži najboljeg amaterskog gejmera Hrvatske. Iako je cilj showa naći najboljeg igrača, poznati strimeri i YouTube zvijezde trude se poslati poruku kako igrati odgovorno i tijekom igranja uživati. Također su se i više puta osvrnuli i na nedavno istraživanje Hrvatskog Telekoma koje je pokazalo, između ostalog, da čak 50% muške populacije koja igra igrice misli kako djevojke nisu jednako vješte u gejmingu.

Odgovorno igranje videoigrica nužno za postizanje kvalitetnijeg života

Ultimate Gamer je tijekom posljednjih nekoliko tjedana poslao snažnu poruku kako je odgovorno igranje videoigrica nužno za postizanje kvalitetnijeg života mladih u pogledu kvalitetnog izvršavanja svojih svakodnevnih obaveza. Isto tako, natjecatelji su pokazali svojim rezultatima kako nema razlike između mladića i djevojaka što se tiče velikog talenta i vještine koje pokazuju iz tjedna u tjedan.

Upitali smo voditeljice showa i natjecateljice kako komentiraju rezultate istraživanja i koju bi one poruku poslale svima koji žele popraviti tu iskrivljenu percepciju među mladim generacijama.

Ultimate Gamer – girl power

Djevojke oduševile

Od dvanaest natjecatelja showa, njih sedmero su bile djevojke. LittleMo i Spyro su djevojke koje su dogurale najdalje u showu i obje su oduševile i pokazale veliku vještinu i talent te su mnogim gledateljima i gledateljicama jedno veliko nadahnuće. Upitali smo ih par pitanja baš na temu percepcije mladića o njihovim vještinama, ali i vide li promjene u svijetu videoigara te što imaju za poručiti svojim fanovima i obožavateljima.

Gejming svijet se i dalje može smatrati pretežiti muškim hobijem, što se i vidi na svim većim natjecanjima. Vrlo malo djevojaka dođe to te razine ne zato što nisu dovoljno dobre, nego zato što su možda bile obeshrabrene od strane okoline. Ipak, ja sam već godinama u tom svijetu i mogu reći kako se stvari mijenjaju i to nabolje. Bilo bi idealno da je ta promjena već završena, ali bolje i mali napredak nego status quo. Tu bih također otišla i pogledala širu sliku. Sve više djevojaka i žena ulazi u svijet tehnologije, što mi je drago jer i sama, uz igranje igrica studiram računarstvo i time bih se voljela baviti u budućnosti“, rekla je Spyro.

Voditeljice Zefy i Tetka vode nas kroz show već tjednima

Za mišljenje smo upitali Tetku i Zefy, voditeljski duo koji je suvereno vodio show svih ovih tjedana. „Reakcije na to kada kažem da volim igrati igrice i da sam prilično dobra u tome kod mlađe generacije većinom prolaze bez previše reakcija, što je i u redu. Čemu praviti frku oko toga što djevojka igra igrice. Starije generacije većinom još trebaju doći do te razine. Naravno, u oba slučaja imate pojedinaca koji vam mogu upropastiti dan ako im to dozvolite. U tom slučaju, sve djevojke bi trebale, ili se maknuti od takvih komentara ili jednostavno, ako igraju, utišati iste. Najčešće se tijekom igranja dogode takve situacije, kada pobijedite nekoga i onda ego preuzme“, rekla je Tetka.

„Nitko ne voli gubiti, ali dogodi se, ostanite smireni i nemojte nikome dopustiti da vam stvara stres i da vas spriječi u vašem opuštanju. Jer to je ono što je bitno, igrate igrice kako biste se opustili, ne stvorili dodatan pritisak“, dodala je Zefy.

Nemojte dopustiti da vas igrice „progutaju“

LittleMo je podijelila s nama mišljenje o jednom podatku koji veže sve mlade koji provode svoje slobodno vrijeme u virtualnom svijetu. HT-ovo istraživanje je pokazalo kako čak 60% mladih tijekom igranja igrica jednostavno zaboravi jesti i piti.

Često mi se dogodi da zaboravim na hranu, okrenem se oko sebe i shvatim kako sam cijeli dan pila samo kavu i shvatim da sam cijeli dan pila samo kavu. Hvala mami koja mi zna ući u sobu za vrijeme streama i donijeti mi fini topli obrok. Moja poruka je, nije bitno jeste li mladić ili djevojka, nemojte dopustiti da vas igrice „progutaju“. Znam da to može biti jako teško, ali zdravlje vam mora biti najbitnije. Odvojite vrijeme za ručak i druženje sa svojom obitelji.

Za kraj smo upitali naše sugovornice koja je njihova poruka svim djevojkama koje žele postati gejmeri ili su već dokazane gejmerice.

Spyro je bila kratka: „Nemojte posustati u trenucima kada vas drugi žele obeshrabriti u onome što volite, bilo to hardcore igranje multiplayer FPS-ova ili jednostavno uživanje u strateškim i adventure igricama. Ne moramo nikome dokazivati svoju ljubav prema gejmingu“. 

LittleMo je poručila kako će djevojke same pokazati da to nije istina, što se u Ultimate Gameru i pokazalo točnim i dodala: „Volite ono čime se želite bavite, okružite se ljudima koji vas podržavaju. Ne dajte se smesti, a hejtere na mute“, dodala je Mo.

Zefy je istaknula kako je važno  imati uzora, nekoga tko će vas nadahnuti i pogurati kada vam je dosta svega. „Nađite si dobro društvo, ekipu za gejming i kada nađete vašu igricu, zagrizite i ne puštajte. I kako je Mo rekla, hejtere utišajte“, zaključila je Tetka.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI