Prepoznaj opasnosti digitalnog svijeta i pobijedi toksičnost društvenih mreža

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Velik dio dana provodimo uz pametne telefone koji nam olakšavaju svakodnevni kontakt s ljudima, spajaju nas s prijateljima i članovima obitelji koji žive tisućama kilometara daleko, a društvene mreže odavno su sastavni dio naših života. To su mjesta na kojima živimo živote po svojoj mjeri, stvaramo prijateljstva, inspiriramo se i divimo nasmiješenim ljudima na fotografijama i videima. No, Instagram, TikTok, Facebook ili YouTube najčešće nisu realna slika svijeta.

Zamke digitalnog svijeta

Smrt srpske influencerice Kristine Đukić Kike protutnjala je ovim dijelom Europe i još jednom naglasila važnost isticanja tamne strane društvenih mreža. Jedna od najpopularnijih hrvatskih influencerica Petra Dimić, poznatija kao saamopetraa, za Cedevitin podcast Budi DOBRO. Budi CE. progovorila je o cyberbullyingu, nasilju na društvenim mrežama i opasnostima koje se kriju na kanalima uz koje odrastaju i žive brojne generacije.

Nedostatak privatnosti, hejt komentari, cyberbullying, sexting, osvetnička pornografija i medijske hajke tužna su svakodnevica s kojom se svatko od nas na društvenim mrežama može susresti, a kojih često nismo svjesni. Za Petru su oni gotovo svakodnevna pojava s kojom se naučila nositi. Jedan od načina svakako je i javno progovaranje o tim problemima, a što je Petra i učinila za podcast objavljen na edukativnoj platformi Budi DOBRO. Budi CE. 

Poslušaj Budi DOBRO. Budi CE. podcast

Danas je to Petrina, a sutra tvoja priča

Kroz razgovor sa psihologinjom Tijanom Debelić u podcastu Kada se digitalni svijet prelije u stvarni: kako se obraniti od opasnosti? Petra se osvrnula na pozitivne stvari koje su joj društvene mreže donijele, ali i na problem privatnosti te zadiranje u njezin svijet koji su se pojavili kao posljedica eksponiranosti. Podijelila je s Tijanom i osobnu priču gdje je i sama bila žrtva medijske hajke. Naglasivši važnost promišljanja o svakoj riječi objavljenoj na društvenim mrežama, o percepciji svake fotografije i videa te suočavanja sa zlostavljačima, Petra je istaknula i potrebu razgovora o problemima, čak i nasilju, koji nastaju kao posljedica izloženosti na društvenim mrežama. Razgovor sa psihologom jedan je od prvih koraka kojim može započeti rješavanje problema cyberbullyinga i drugih oblika zlostavljanja.

Pobrini se za sebe i reci što te muči

Cedevitina edukativna platforma Budi DOBRO. Budi CE. aktualizira ulogu stručne pomoći u borbi sa svakodnevnim životnim problemima. Stranica u okviru podcasta i stručnih članaka nudi korisne savjete te konkretna rješenja i alate vezane za ključne životne teme, a društvene mreže i opasnosti koje one kriju svakako su teme o kojima je važno govoriti.

Budi DOBRO. Budi CE. svaki mjesec donosi novi sadržaj. Dok stručni članci donose osvrt psihologa, psihoterapeuta i stručnjaka, podcasti kriju autentične ljudske priče i nesimulirane razgovore između psihologa i pojedinaca iz kojih svi možemo naučiti kako se nositi s ponekad nepodnošljivom svakodnevicom. Cilj podcasta je osvijestiti potrebu za razgovorom s drugim ljudima te doći do određenog otkrića koje će i drugima biti putokaz u borbi s istovjetnim ili sličnim problemima, a prijave za razgovor odvijaju se putem obrasca na Budi DOBRO. Budi CE. platformi. Sastanak sa psihologom odvija se iz udobnosti vlastitog doma, putem online servisa za komunikaciju, a anonimnost sudionika je zajamčena.

Optimizam koji nas uči kako savladati izazove

Biti DOBRO, biti CE zapravo znači vjerovati u pozitivne životne ishode, biti spreman napraviti prvi korak prema boljem unutarnjem osjećaju te (na)učiti kako se nositi sa situacijama na koje ne možemo utjecati, s osmijehom na licu. Cedevita je prije pokretanja istoimene platforme provela sveobuhvatno istraživanje o mentalnom zdravlju i optimizmu u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos, a rezultati su im samo dali dodatan vjetar u leđa jer je čak 77% građana prepoznalo optimizam kao ključ za očuvanje mentalnog zdravlja.

https://www.budidobrobudice.com/podcast/kada-se-digitalni-svijet-prelije-u-stvarni-kako-se-obraniti-od-opasnosti

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI