Blagdani mogu biti izazovni za zdravlje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Da li uživate umjereno?

Ako uživate umjereno u svemu što blagdani donose, jednom kad završe osjećat ćete se puni energije i radosti. Ako pak pretjerujete, dobro raspoloženje bit će kratkog vijeka. Uvedite ove zdrave rituale kako biste maksimalno iskoristili blagdane, bez neželjenih posljedica na zdravlje.

Balans za stolom

Sigurno postoje jela u kojima uživate samo tijekom blagdana, a koja možda nisu najzdravija opcija. Važno je da uživate u njima bez grižnje savjesti. Osvijestite da ne postoji “dobra i loša” hrana već samo hrana veće i manje nutritivne vrijednosti. Konzumirajte i jednu i drugu. Uostalom, slušate li svoje tijelo, jasno će vam dati do znanja kada je vrijeme da tjesteninu, peciva, slatkiše i ugljikohidrate zamijenite povrćem ili laganim juhama. I onda napravite upravo to.

Mali trik koji će vam pomoći tijekom sezone bezbrojnih ručkova i večera je da ubacite nekoliko snackova tijekom dana. Često čujemo da se ljudi “čuvaju” za blagdansku večeru ili “čuvaju” kalorije da ih mogu kasnije unijeti. Ako se cijeli dan izgladnjujete, brže ćete posegnuti za nezdravom hranom, pijete li alkohol, imat će jače djelovanje i ubrzo ćete shvatiti da ne uživate kako ste mislili.

Kada si dopuštate jesti što želite i koliko želite događa se nešto čarobno – sve manje imate potrebe jesti nezdravu hranu. Možda se taj “klik” neće odmah dogoditi, ali budite sigurni da hoće. U tome će vam pomoći i savjeti za intuitivno jedenje.

Kvalitetan san

Blagdane simboliziraju druženja, smijeh i zabava. No možda ćete poželjeti preskočiti ono jedno druženje previše kako biste nadoknadili san. Ako se cijelu godinu rano ustajete, iskoristite ove dane da se zaista odmorite i naspavate. Dokazano je da nedostatak sna utječe na izbore koje donosimo oko hrane. Tako veći umor obično znači i veću konzumaciju šećera, a odmorno i tijelo puno energije bira kvalitetnije namirnice. Ako ste društveni tip, odredite dane koje ćete provesti kod kuće, u miru i uz omiljeni film. I obratno – ako ste više kućni tip, prihvatite poziv na barem dva događanja/druženja ovih blagdana. Kao i sa svime – i tu je čar upravo u balansu.

Povezano: Kako biti ispunjena emocijama i božićnim duhom tijekom cijele godine

Tijelo u pokretu

Jurcanje po dućanima u potrazi za darovima, ne smatra se tjelovježbom kojom biste trebali težiti. Sve znamo – vani je hladno, a doma takoo toplo. Zašto biste odijevali “365 slojeva” da se smrzavate 10-ak minuta u šetnji, zar ne? Nema problema – upalite online trening i krenite. I to ne mora biti klasičan 45-minutni trening. Važno je pokrenuti tijelo, barem na kratko. Upalite omiljenu pjesmu i plešite, očistite cijeli stan, napravite 3 serije trbušnjaka. Odaberite nešto i krenite. A kvalitetna hrana i dobar san samo će vam pomoći u motivaciji za tjelovježbu.

Provedete li blagdane samo sjedeći i jedeći, ubrzo ćete shvatiti da ste propustili maksimalno uživati u najljepšem dobu godine!

Vrijeme za nove tradicije?

Većina nas kroz život prolazi automatizmom. Neke stvari radite, a da ni ne znate zašto. Oduvijek se to tako radilo. Bilo na poslu ili kod kuće. Ovih blagdana razmislite uživate li zaista u tradicijama koje provodite? Odrasla ste osoba i ako vam neki blagdanski običaj ipak ne odgovara, napravite novi! Provedite Božić na putovanju, okitite dom početkom prosinca, ostavite lampice tijekom cijele godine. Pecite zdrave kolače, napravite vegetarijansku večeru. Testirajte, isprobavajte, krenite s novim tradicijama, ako to želite. Bit blagdana za svakog je drugačiji, no on uvijek uključuje drage ljude, nasmijana lica, fokus na zahvalnost i postavljanje namjere za novu godinu pred nama. Sve ostalo su nijanse kojima vi dajete smisao koji želite.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI