Sinoć su otvoreni 12. Dani Sarajeva u Zagrebu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sinoć je u prepunom dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu, koncertom naziva „Večer prijateljstva dva grada“, otvoreno 12. izdanje festivala „Ja BiH…5 dana Sarajeva u Zagrebu“. Na putovanje bosanskohercegovačkom muzičkom baštinom i izvedbama najljepših sevdalinki, proveli su nas sopranistica Lejla Jusić, gitarist Elvir Solak i glumac Damir Kustura, a publika nije krila oduševljenje izvedbama muzičko-poetskog recitala „Kad sevdah govori“. Gostima iz Sarajeva na pozornici pridružili su se i glumci Tea Šimić i Faris Pinjo.

Festival je otvorila ambasadorica BiH NJ.E. Elma Kovačević-Bajtal, a među brojnim gostima na ceremoniji otvaranja bili su i Zdravko Zima, savjetnik za kulturu predsjednika Republike Hrvatske, Matija Vujica i Jurica Popović, Goran Grgić, Matija Prskalo, Majda Vejzović, Željan Klašterka, Nada Rocco, Sanja Rocco, Miljenko Mitrović, Sanja Pilić, Lidija i Nenad Kacijan i brojni drugi.

Program festivala nastavlja se i danas i sutra u 19:00 sati u kinu Tuškanac, uz „Večeri dokumentaraca Al Jazeera Balkans“, a u sklopu kojeg će biti prikazan dokumentarni film „Svako ima svoj Everest“ autorskog dvojca Midhata Mujkića i bosanskohercegovačkog alpinista Tomislava Cvitanušića. U srijedu 4. listopada će biti prikazan omnibus „Šta tebi znači BiH?“ nastao u suradnji Fondacije Conrad Adenauer u BiH i Sarajevo Film Academy. U petak 6. listopada u Napretkovom kulturnom centru u 19:00 sati bit će prikazan specijalni IN MEMORIAM program posvećen Vlatku Filipoviću (1936.- 2019.), višestruko nagrađivanom redatelju i scenaristu, jedanom od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma.

Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” završava u subotu 7. listopada glazbom, zabavom i pjesmom na tradicionalnoj COOLturnoj špici koja započinje točno u podne ispred Napretkovog nebodera, gdje će se publici predstaviti glazbeni sastav Ante Gele u pratnji Vinka Ćemeraša, pobjednika glazbenog natjecanja The Voice Hrvatska.

Festival je u posljednjih 12 godina u Zagrebu ugostio brojna imena bosanskohercegovačke kulturno-umjetničke scene, a priliku da promoviraju kulturno bogatstvo u Sarajevu, svake godine imaju i brojni hrvatski umjetnici koji svoj rad predstavljaju u sklopu Festivala “Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu”.

Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“ iz Zagreba u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom kao pokroviteljima.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a detaljnije informacije o programu pročitajte putem službene FB stranice.

Fotograf: Juraj Vuglac

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI