Stigla je godina Tigra! – She

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kineska nova godina, poznata i kao lunarna nova godina, ove godine počinje 1.2.2022. i trajat će do 21.1.2023. Ovaj najznačajniji kineski tradicionalni blagdan svake godine počinje u različito vrijeme, ali uvijek između 21.01. i 20.02.

Točan datum se određuje po kineskom lunarnom kalendaru, 21-51 dan iza datuma koji se određuje po gregorijanskom kalendaru. Kineska nova godina, poznata kao Proljetni festival, ima tradiciju dugu skoro 5000 godina pa tako ove godine dočekujemo 4720.godinu!

Kao što smo već pisali, proslava traje 16 dana, no tri su dana najbitnija. To su doček nove godine, prvi dan nove godine te završni dan proslave poznat kao Festivala lampiona, blagdan tijekom kog se lampioni okićeni novogodišnjim željama puštaju u zrak.

Proslava i najveće migracije na planeti!

U tom periodu, Kinezi će biti na odmoru tjedan dan, ove godine od 31.01.2022. do 6.02.2022. Kako je u pitanju obiteljski blagdan, milijuni će do svojih obitelji morati putovati (ranije, ali i danas u manje razvijenim krajevima, ovo je jedini odmor kojeg će mnogi imati pa samim tim i jedina prilika da se obitelj okupi). Zato je se ovaj period smatra najvećim migracijama na našoj planeti; ostvari se čak 3 milijarde putovanja.

Sobzirom da se kineska nova godina slavi i u drugim zemljama Azije (Vijetnam, Južna i Sjeverna Korea, Singapur, Malezija), tamošnje stanovništvo će također imati odmor, većinom tri dana, počevši s danom dočeka nove godine.

Tradicionalni pokloni

Tradicionalno, priprema dočeka nove godine kreće tri tjedna ranije kako bi dva tjedna trajanja blagdana obitelj proslavila na tradicionalan način. Jedan do najvažnijih običaja je poklanjanje posebno dizajnirane crvene omotnice u kojoj je stavljen novac za sreću i prosperitet. Novci se poklanjaju djeci i mladima, onima koji su nevjenčani ili nezaposleni, ali i poslovnim partnerima i suradnicima.

Kada su u pitanju prijatelji, lijepim poklonom se smatra lijepo upakiran čaj, voće (posebice mandarine ili jabuke koje se mogu naći u većim prazničnim pakiranjima u svim dućanima a koje simpoliziraju sigurnost, sreću, prosperitet), cigarete ili alkohol, ali i oprema za stan/kuću (set za čaj, električni aparati i sl.).

Starije generacije se mogu obradovati poklonima koji će im poboljšati zdravlje ili povoljno utjecati na isto. Voće, goji bobice, orašide, ali i praktični predmeti poput četke za kosu ili masažu stopala (tradicionalna kineska medicina preporuča blage i česte masaže tijela) su siguran izbor.

Također, ako znate da vole umjetnost ili antikvitete, slike, porculan i čajnici su ono s čim ne možete pogriješiti. Dobrim poklonom smatra se i neki odjevni predmet, rukavice, kapa i šal. Najmlađim je možda najlakše izabrati poklon. Osim crvene omotnice (红包 hóngbāo), poželjno i prihvatljivo je sve čime će im se iskazati dobre želje. Školski pribor, knjiga ili npr. odjeća će ih sigurno razveseliti, ali nešto slatko (bomboni, čokolade i sl.) kao i igračke će zasigurno izmamiti najveći osmjeh.

Što nije poželjno darivati

Postoji i lista stvari koje nije povoljno niti poželjno darivati. Primjerice, poklanjanje sata se inače izbjegava jer simbolizira prolaznost, lošu sreću, smrt. Ništa što se može povezati s brojem četiri (smrt (死 sǐ) se izgovara slično kao broj četiri (四 sì)), ogledala (privlače duhove), ubrano cvijeće (nosi se kao poklon na groblja), svijeće (koristi ih se pogrebnim ceremonijama), oštri predmeti poput škara ili noževa (sijeku prijateljstva), crno-bijeli premeti (boja žalosti), novčanik (gubljenje sreće), kravate, remeni, ogrlice i slični premeti koji su preintimni, kišobrani (loša sreća), lutke (loša sreća), kape (nose ih djeca nakon smrti roditelja), kruška ((梨 lí) isto se izgovara kao riječ za napustiti (离 lí) pa se smatara lošim znakom), cipele ((鞋子 xiézi) isto se izgovaraju kao riječ za lošu sreću ili zlo (邪 xié)) su također na listi nepoželjnih poklona.

Plavo stablo mandarine

Za razliku od nove godine na Zapadu, pokloni za novu godinu ne stavljaju se ispod novogodišnjeg drvceta. Pri tom, novodogišnje drvce u Kini nije kao kod nas na Zapadu; oni koriste pravo stablo mandarine. Zajedno s krizantemama, cvijetom sreće i dugovječnosti, mandarine se stavljaju posvuda u kući, ali i ispred vrata od ulaza. Kad prođe proslava, prema kineskim tradicionalnim receptima priprema ih se i čuva za zimu kako bi štitile od bolesti.

One su i vrsta dekoracije, pored lampiona, novogodišnjih crteža i ukrasa od papira među kojima svakako prednjači ukras sa znakom 福.  福 (fù) znači sreća ili blagoslov a uvijek ga se naopako stavlja kao dekoracija za prozore i vrata. Razlog je sljedeći. Kad gosti dođu i vide da je znak za sreću pao tj. da stoji naopako, reći će: “你们的福倒了” (nǐmen de fù dǎo le) što vrlo slično zvuči kao “你们的福到了” (nǐmen de fù dào le), što bi značilo da je sreća došla.

Naravno, bogata trpeza i jela koja se pripremaju za dan dočeka imaju bitnu, često simboličnu ulogu. Simbolika je prisutna i u običaju da se za vrijeme trajanja proslave ne posuđuje novac niti se uzima lijek kako bi se izbjeglo loše zdravlje ili loše financije tijekom godine.

Picture Shows: Buddhist temple, Dunhuang. China

Isto tako, ne koristi se riječi smrt, umrijeti, bolest, krađa. Ono što je poželjno je nositi crvenu i novu odjeću jer odbija zlu, a privlači pozitivnu energiju, promjenu na bolje. Ranije su Kinezi palili bambus kako bi otjerali loše i zle duhove (smatra se da se boje od jakih zvukova, od buke); sad tu ulogu igra vatromet i petarde. S istim ciljem, tradicionalno se  izvode i plesovi na ulicama i trgovima.

Godina Tigra

Ove godine nam dolazi godina Tigra. Po kineskom vjerovanju, osobe rođene u godini Tigra (1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022.) su nepredvidive, ali hrabre i pouzdane. Očekuje ih dosta izazovna godina pa se savjetuje nošenje crvenog donjeg rublja i čarapa, protiv loše sreće.

S druge strane, Bik i Koza se smatraju znakovima kojima će nova godina donijeti najviše sreće. Neće loše proći niti Zec, Zmaj, Konj i Pijetao. Njih očekuje laka godina i dobra zarada.

Štakor, Zmija, Majmun, Pas i svinja će pak trebati više napora nego inače kako bi ostavrili što žele.

Svakako, svima koji slave, a takvih je barem dvije milijarde, želimo sve najbolje!

虎年大吉 !(Hǔnián dàjí) Wish you a greatly auspicious year of Tiger!

新春快乐 !(Xīnchūn kuàilè) Happy Spring Festival!

新年好 !(Xīnnián hǎo) Happy new year!

恭喜发财 ! (Gōngxǐ fācái) May you be happy and prosperious!

Svi čitatelji portala uz kod SHE.hr10 mogu ostvariti 10% popusta za upis na 1.stupanj, za osnovnoškolce i/ili za odrasle.  Popust vrijedi do 15.02.

Nastava kreće u drugoj polovici veljače.

Detalje pogledajte ovdje:  www.haohan.hr 

Za dodatne upite: [email protected]  / 099 58 567 35

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI