Što je superhrana, koje su najbolje namirnice i kako ih uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Što je superhrana i zašto su neke namirnice “bolje” od drugih

Ne postoji jedna vrsta hrane ili namirnica koja zasebno može nositi ovu titulu, no koji su kriteriji po kojima se nešto naziva superhranom? Glavna značajka je bogatstvo nutrijenata koja određena namirnica nosi i benefiti koje ima za zdravlje. Termin je kreiran upravo kako bi se one dodatno istakle i promovirale kao nešto što biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ako se pitate što je superhrana, ove namirnice zaslužuju tu titulu.

Šumsko voće

Oni neupućeni mogli bi misliti da je superhrana ona koja je zdrava, ali ne i ukusna. Stoga prva stavka našeg popisa odmah razbija tu predrasudu. Iako nema službenog “prvaka”, šumsko voće smatra se predvodnikom kategorije superhrane. Posebice borovnice, maline, jagode i kupine imaju niz pozitivnih učinka na zdravlje, a primjena im je gotovo neograničena. Od slastica do smoothieja, kombiniraju se u slatkim, ali i slanim jelima. Odličan su način da zasladite zobenu kašu, palačinke i slična jela bez dodavanja šećera bilo koje vrste.

Jaja

Nezasluženo su kroz povijest bila dio brojnih kontroverzi, obično zbog visoke razine kolesterola. No istraživanja su dokazala kako nema razloga za brigu ukoliko konzumirate do 12 jaja tjedno, što je i više nego dovoljno. Stoga ne zaobilazite ovu namirnicu ako ne morate i uživajte u brojnim jelima i načinima pripreme. Jaja su bogata A i B vitaminom, selenom i željezom, sve ono što našem tijelu itekako treba.

Češnjak

Volimo kada je superhrana jednostavna za svakodnevnu primjenu, a češnjak to definitivno jest. Sastojak je brojnih jela, a bogat je magnezijem, vitaminom C i B6, selenom te vlaknima. U medicini se koristi stoljećima, a neka istraživanja pokazuju da pomaže sniziti kolesterol i visoki tlak. Povoljno utječe i na imunitet, a dobro ga je konzumirati tijekom cijele godine. Napravite ukusne bruskete, jetrica, riblja jela… češnjak će dati poseban okus svakom vašem receptu!

Losos

Još jedna odlična namirnica koja se može kombinirati na brojne načine, a priprema je jednostavna i efektna, čak i za goste. Bogat je poznatim omega-3 masnim kiselinama za koje već znamo da čuvaju srce i krvožilni sustav. Dobar je izvor selena, minerala na koji se često zaboravlja, a neka istraživanja tvrde da pomaže protiv depresije! Jednostavan je za uvrstiti u čestu prehranu jer dolazi u obliku svježih fileta, konzervi, dimljenim šnitama, a može se i zamrznuti. Uz njega se odlično slažu mahunarke poput leće i slanutka, ali i ukusna krema od limuna i kopra, šparoge, riža.

Avokado

Ova zanimljiva namirnica prilično je odbojna onima koji je ne znaju pravilno pripremiti. Naime, ako ga ne “začinite” avokado je zaista bezukusan i nimalo privlačan. No dodate li sol, papar, limun i maslinovo ulje već ste stvorili rapsodiju okusa. Osim što je odličan u poznatom guacamole umaku, još je bolji suputnik jajima i tostu! Avokado je postao vrlo popularna namirnica prije nekoliko godina, a još uvijek se čvrsto drži te titule. Među voćem ima najveći udio bjelančevina i visok postotak nezasićenih masnih kiselina (baš kao i maslinovo ulje).

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI