Znate li kako odabrati pravu autosjedalicu?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sigurnost je prvo na što svaki roditelj pomisli kada je u pitanju njegovo dijete. Već iz rodilišta mališani izlaze u autosjedalici i rijetko koji roditelj pomisli na vožnju djeteta bez odgovarajuće autosjedalice. Druge važne stvari na koje ćete pomisliti je udobnosti i povjerenje, a tek na kraju pomislimo na estetiku.

Kako pronaći odgovarajuću autosjedalicu?

Prije svega, idemo se upoznati s “grupama” autosjedalica da bismo vam olakšali odabir jer u današnjem moru standarda, brandova i cijena, svaki roditelj želi i mora odabrati autosjedalicu koja odgovara baš njegovom djetetu.

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu. Ugradnja bi trebala biti jednostavna i s minimalnom mogućnošću pogreške u skladu s uputama proizvođača kako bi roditelji znali da su postavili pravilno i kako bi roditelji jednostavno imali dostup do djeteta. Zato prije svake kupnje  izmjerite i izvažite dijete i svakako ga povedite sa sobom u kupnju da sjedalicu isproba i to po mogućnosti u automobilu u kojem ćete sjedalicu i montirati. Prema aktualnim važećim standardima, najpouzdaniji izbor sjedala se temelji na visini djeteta. Kako djeca u istoj dobi mogu biti različite težine, bolje je uzeti u obzir dobnu skupinu samo kao pokazatelj.

Autosjedalice grupe 0+, ili jaje obavezna su oprema za izlazak se bebom iz rodilišta, a koristimo je i na najkraćoj vožnji – pa makar samo i do pedijatra. U ponudi je danas velik broj autosjedalica koje se deklariraju kao od rođenja, ali najbolji izbor za početak je jaje. Današnje autosjedalice – jaja mogu se koristiti sve dulje, a jedno od najvećih na tržištu je svakako Cybex Cloud Z koju možete koristiti do čak  87 cm visine djeteta (maksimalno do  13 kg) što bi bilo do približno 18 mjeseci.

Sljedeća grupa (najčešće je to 0+/1) se može koristiti od bebinih prvih dana uz korištenje podloška i postavlja ih se suprotno od smjera vožnje na stražnjem sjedalu automobila te ih mogu koristiti djeca do čak 104 centimetra visine. Recimo da je to do, otprilike, navršenih 4 godine života. Ukoliko autosjedalica ima mogućnost rotacije za 360° na bazi, bit će to dodatno olakšanje za roditelje. Različite funkcionalnosti takvih autosjedalica kao što su kontrola smjera vožnje, svjetlosni i zvučni signali o pravilnom postavljanju ili dodatne bočne zaštite pružaju dodatnu sigurnost roditeljima. U ponudi je sve veći broj modela i brandova između kojih roditelji mogu birati -kao što su Freeon, BeSafe, Cybex, Maxi Cosi, Britax Romer, Peg Perego itd. U ovom stupnju razvoja vašeg djeteta, važno je da je mogućnost smanjenja ozljeda u slučaju frontalnog sudara manja i do 80% ukoliko se dijete vozi u smjeru obrnutom od smjera kretanja vozila.

Kombinirane autosjedalice tj. autosjedalice gr. 0+/1/2/3 prate vaše dijete tijekom odrastanja i mijenjaju se ovisno o dobi i visini djeteta.   S aspekta sigurnosti, ove autosjedalice do 4. godine namjestite u položaj obrnut od smjera vožnja, te u smjeru vožnje u narednim godinama pa sve do 150 cm ili okvirno 12. godine. Ukoliko imate manji budget ili trebate jednu autosjedalicu za drugi automobil, ovo je funkcionalan odabir koji odgovara iznimnim sigurnosnim standardima. Od Freeona do Gb-a – odaberite sjedalicu koja odgovara vašem vozilu i budgetu.

O sjedalicama grupe 2/3 ne treba trošiti puno riječi – zakonom je propisano da se djeca u autosjedalicama moraju voziti do 150 cm visine ili navršene 12. godine. Tu se nudi mnogo opcija, različitih dodataka (npr. dodatne bočne zaštite, indikatori isl) i kvalitete materijala – svakako preporučamo da autosjedalicu isprobate s djetetom i to u vašem vozilu. Jer, autosjedalica može biti najbolja,  nasjkuplja ili najjeftinija, ali ako ne odgovara nagibu sjedala u automobilu ili je preširoka jer morate smjestiti 3 autosjedalice na stražnju klupu – ta autosjedalica nije za vas.

Zato, ako imate bilo kakve nedoumice oko odabira autosjedalice – obratite se svom prodavaču. Savjetujte se s educiranim osobljem jer, što je dobro za vaše prijatelje, nije nužno za vas.

Do 23. siječnja u dućanima  Baby Centera i Bubamara pronađite sve autosjedalice s 15% popusta, a već idući tjedan od 27. do 30. siječnja, na vikendu beba, popust će se odobravati i na sva kolica, autosjedalice, namještaj za sobicu, hranilice i pomagala za bebe.

Svu ponudu i akcije Baby Centera možete provjeriti ovdje, a Baby Center će svakodnevno na Instagram profilu informirati svoje pratitelje o korisnim sadržajima kao i tekućim aktivnostima. Ne zaboravite provjeriti i Bubamaru!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI