3 načina kako poboljšati odnos s novcem i pri tom se osjećati odlično

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako poboljšati odnos s novcem

Svačiji odnos s novcem je drugačiji, no većina će se složiti – uvijek ima prostora za bolje navike. Nikada nije naodmet dodatno uštedjeti ili preusmjeriti novac na nešto kvalitetnije od dosadašnjeg načina potrošnje. Ove navike pomoći će vam u tome, bez da osjećate da nešto gubite. Upravo suprotno!

Educirajte se

Svakom problemu, izazovu i situaciji najbolje je pristupiti uz prethodnu edukaciju i prikupljanje informacija. Ni tema štednje nije iznimka. Odredite dane u tjednu kada ćete se baviti upravo time – edukacijom o novcu. A dostupnih izvora i to besplatnih je zaista pregršt. Od raznih domaćih i inozemnih portala (pogledajte i naše financijske teme) pa do podcasta i YouTube videa i financijskih influencera (da, i to postoji). Zdrav odnos s novcem usko je povezan s radom na sebi, osobnim rastom i razvojem. Stoga ćete, prateći takve kanale i vijesti, napredovati ne samo financijski nego i u svim drugim životnim područjima. Zapratite osobe poput Briana Traceya, Tonya Robbinsa i Jovane Miljanović.

Mjesec bez potrošnje

Kada izazovemo sami sebe, svoje navike i životni stil, najviše učimo i rastemo. Stoga odredite mjesec bez potrošnje! Mjesec dana trošite isključivo na osnovne stvari: kredit, stanarinu, režije, osnovnu hranu. Možda mislite da to i nije teško jer, recimo, ionako ne kupujete odjeću svaki mjesec. No, koliko puta ste, dok kupujete hranu vidjeli slatku šalicu ili ukrasni set pa i njega usput kupili. U mjesecu bez potrošnje, cilj je da ne trošite na takve niti bilo koje druge sitnice, koliko god male ili velike bile. Puno ćete toga naučiti o sebi, ali i svojoj samokontroli, a na kraju mjeseca, ako uspijete, zasigurno će se naći viška u novčaniku!

Pravilo 2 dana

Nakon što “preživite” mjesec bez potrošnje, možete ga nastaviti prakticirati. No, ako biste ipak voljeli tu “slobodu” da kupite što želite i kada želite, a znate da to ponekad nije dobro za vaš budžet, imamo drugačije rješenje. Svaki put kada vidite nešto što želite kupiti, a nije vam neophodno taj tren, odgodite kupnju na 48h. Stručnjaci savjetuju na 72 sata, ali bit ćemo blaži, pa reći da je 2 dana dovoljno. U ta 2 dana, ako ne možete prestati misliti na taj predmet, zamišljate kako ga koristite i smatrate da je cijena opravdana, vratite se i kupite ga. No najčešće ćete na njega zaboraviti već nakon nekoliko sati ili shvatiti da doma imate već nešto slično. A tada ćete se vjerojatno odmah osjećati bolje jer niste potrošili uzaludno novac, a usput ćete osjetiti zahvalnost na svemu što već imate!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI