3 načina za bolje vođenje kućnog budžeta

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Financijski savjeti koje je dobro slijediti

Sistem kuverti

Svi financijski savjeti imaju jedan zajednički cilj: da vam ostane što više novaca nakon što platite sve obaveze. Sistem kuverti služi upravo tome. Ideja je da odredite fizičke kuverte za sve kategorije troškova – režije, hrana, kredit, školarine.. I od plaće odmah odvojite gotovinu po omotnicama. Ako plaćate karticama, umjesto kuverti možete koristiti tablice ili foldere, ponekad čak i unutar mobilne aplikacije banke. Dokazano je da time kumulativno trošite manje, a općenito se plaćanje gotovinom umjesto karticama preporučuje za veću štednju.

Sretni s manje

Mnogi troškovi koje u životu napravimo uopće nisu vezani uz ono što istinski želimo ili nas veseli. Bilo da ste kupili dizajnersku majicu kako biste impresionirali kolege ili platili rundu cijelom društvu da bi bili “važni”. Ako ste tip osoba koja “ne zna s novcem” možda je problem dublji nego što ste mislili. Kod financijskih izazova samo su 2 mogućnosti – trošiti manje ili zarađivati više. Svi milijunaši (koji teže financijskoj neovisnosti, a ne statusu) reći će vam kako žive ispod svojih mogućnosti.

Novo nije nužno bolje

Ako ste trenutno u fazi života da malo više pazite na svaku kunu, kupnja svega novoga možda nije najmudrije rješenje. Srećom živimo u vremenima kada svega ima napretek, tako i stvari. Second hand dućani nikada nisu bolje poslovali, a polovni i rabljeni proizvodi imaju sve više obožavatelja. Ako ste u potrazi za novim automobilom, hladnjakom, laptopom ili čak jaknom, kaputom, razmislite treba li sve to biti baš “novo, novcato”. Uštedjet ćete novac, a dobiti isti krajnji rezultat. To vrijedi i za kupnju dječje opreme i svega potrošnog, a veliki gradovi imaju čak i outlete s hranom pa se i tako može dodatno uštedjeti.

Povezano: 3 načina kako uštedjeti novac već danas!Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI