3 najčešće greške i kako ih ispraviti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Moderno roditeljstvo vs nekadašnji odgoj

Kao i sa svime u životu ni s ovom temom ne valja generalizirati, no činjenica je da se nekadašnjem načinu odgoja može naći puno mana. Osim fizičkog kažnjavanja (koje je i zakonom zabranjeno) do korištenja izraza, rečenica i kazni koje negativno utječu na mozak u razvoju. Moderno roditeljstvo odgoj je novog doba.

Važno je napomenuti da većina roditelja misli dobro i rade najbolje što znaju. Posebice ako su tako i sami bili odgajani ili nisu otvoreni prema učenju novih metoda odgoja. To ne znači da manje vole svoju djecu, puno njih često vrlo  nesvjesno koristi naučene obrasce bez da je ikada o njima promislilo.

Iako se ni na njih ne gleda bez kritike, moderni roditelji tu su da mijenjaju stvari i loše obrasce starijih generacija. Neki priznaju da se nekada nije radilo sve baš kako treba, no da današnji roditelji pretjeruju u takozvanom povezujućem roditeljstvu. Često se na društvenim mrežama može pročitati kako time odgajaju generaciju lijenih, sebičnih i nesposobnih ljudi. Potrebno je naći balans i ono što odgovara vašoj obitelji. Mi ćemo se stoga fokusirati na ono dobro što nosi moderno roditeljstvo i brojne benefite koji iz takvog načina odgoja proizlaze.

Budite iskreni i ranjivi

Djeca ionako sve razumiju. Sjetite se samo sebe u mlađoj dobi, svega ste bili svjesni, iako su vas roditelji možda doživljavali kao nekoga tko nema pravo na svoje mišljenje, stavove, čak ni na ljutnju ako nije opravdana po njihovim mjerilima. Autoritativni odgoj možda će vam pomoći da u životu imate fokus na ono što smatrate važnim za dobar život, ali ćete putem izgubiti sebe, mentalni mir i steći brojne nesigurnosti.

Povezano: Stručnjaci poručuju roditeljima: ove 3 socijalne vještine je važno razviti kod djece

Svoje dijete trebali biste već od rođenja doživljavati kao zasebnu jedinku koja ima pravo na svoje osjećaje, razmišljanja, raspoloženja, stavove. Koliko ste puta nešto krivo što je izazvalo negativnu reakciju kod vašeg djeteta. Možda ste se poslužili rečenicom “Hajde, pa to je bila šala”. Djeci je važno da ih se vidi i čuje, a njihove reakcije uvijek su iskrene. Ako vidite da ste svojim ponašanjem ili riječima uvrijedili, naljutili ili rastužili svoje dijete, to i priznajte. Možete reći nešto poput “Pretjerala sam sada. Žao mi je što sam te povrijedila.”

Pomozite im da upoznaju sebe

Kao roditelji često smo skloni dati svoja mišljenja, čak i kada nas se ne pita. No, često nas se i pita, posebice u mlađoj dobi. Sljedeći puta kada vas dijete pita što mislite o njihovoj odjeći/frizuri/glazbi, razmislite prije odgovara. Recimo da vaša tinejdžerica isprobava razne jednokratne boje za kosu i pita vas kako joj stoje. Umjesto da odgovorite s odobravanjem ili neodobravanjem, probajte drugačiji pristup. Možete reći nešto poput “super mi je što voliš isprobavati nove stilove. Važnije pitanje je da li se tebi sviđa.”

Ovakav pristup pomoći će im da ne postanu “people pleaser” već razviju vlastitu osobnost, stav i mišljenje, čak i kada su u manjini.

Suzdržite se od prijetnji

Stručnjaci su davno otkrili da su bebe vrlo intuitivne i inteligentne, a navedeno se samo još više razvija kroz godine. Kada svome djetetu zaprijetite pokazujete nemoć, nesigurnost, strah. Možda će i odgovoriti na vaše prijetnje na način na koji želite, no dugoročno se ne radi o zdravom odnosu. Umjesto da kažete “ako ne prestaneš bacati stvari/tući sestru.. nećeš dobiti slatkiše/ići van..” poslužite se drugačijim pristupom. Možete reći “tučeš svoju seku, pogledaj, zbog toga je tužna i uplašena.” Isto se odnosi i na pružanje bezuvjetne ljubavi. Nikad nemojte reći da dijete ne može dobiti poljubac ili zagrljaj ako ne napravi nešto. Uvijek navedeno dopustite, čak i ako ste usred rasprave. Štoviše, to će pomoći objema stranama da se smire te brže dođu do prihvatljivog rješenja.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI