3 toksične navike u vezi koje se naizgled čine sasvim normalne

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ove toksične navike u vezi nemojte prakticirati

Puno je toga potrebno za uspješnu, zdravu, romantičnu vezu. Odnos između dvoje ljudi kompleksan je i često se ne može uklopiti u društvene okvire. Svaki par ima za pravo da sam odlučuje koje navike, tradicije i vrijednosti žele njegovati. Ipak, ako osjećate da vaš odnos nije onakav kakav bi mogao biti, možda nesvjesno prakticirate ove toksične navike u vezi.

“Strastvene” svađe

Da, možda su fora prvi put kada se dogode i kada ste u 20-ima, ali svađe u zdravim vezama izgledaju potpuno drugačije od onih u filmovima. No, ako svaka vaša svađa uključuje nekontrolirane emocije i filmske scene u ne tako dobrom smislu, “strastveno ” nije riječ kojom biste ih trebali opisati. Takva nesposobnost zdrave argumentacije obično uključuje dublje probleme. Poput nesigurnosti, nezrelosti ili čak narcisoidnih poremećaja i manipulativnih pokušaja. Bez obzira koji povod ili razlog bio za strastvene svađe, takva veza neizbježno će doživjeti burn out. Naravno da se svi parovi svađaju. Štoviše, ako se “nikada” ne svađate, to također upućuje na neku drugu problematiku koju valja istražiti. No, veza bi trebala u suštini biti lagana i jednostavna, a emocije više pozitivne nego negativne.

Znakovi umjesto komunikacije

Najvažnija stvar svake uspješne veze je komunikacija. Ona bi trebala biti jasna, iskrena, direktna. Stoga nije preporučljivo koristiti bilo koje druge metode osim izravne komunikacije. Poput davanja znakova i “hintova”, nešto što često možemo vidjeti u filmovima ili na društvenim mrežama. Recimo da želite da vas dečko zaprosi, već ste dugo zajedno i smatrate da mu treba mali “push” u pravom smjeru. Zdrava stvar bila bi iskreni razgovor o budućnosti vaše veze, planovima i željama obje strane. Toksičan pristup ovoj temi uključuje ostavljanje magazina ili otvorenih članaka o fora načinima prosidbe ili razgovor o nepostojećim frendicama koje su se, eto, baš nedavno zaručile.

Korištenje partnera za emocionalno iscjeljenje

Najkvalitetnije veze su one između dvoje emocionalno stabilnih, “kompletnih” osoba. Kojima druga polovica ne treba zbog bilo čega osim jer žele biti zajedno u ljubavi i rastu. Znate za onu izreku: “partneri su dvije samoostvarene osobe koje biraju rasti zajedno”. To je suština zdrave veze. Suština ove problematike leži u očekivanjima koje imamo od veze i partnera. Ljutimo se ili povlačimo ako nas ne utješe na način na koji bismo željeli. Ili ne pokažu dovoljnu količinu suosjećanja kada imamo loš dan. I dok je važno da ste tu jedno za drugo,  važno je i da se nitko ne osjeća kao da druga osoba zavisi od njih. Što onda napraviti? Opet se vraćamo na – komunikaciju. Možete reći nešto poput “Osjećam da mi je teško prolaziti kroz ovo sama. Možeš li mi pomoći da ovo prebrodim.”

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI