5 stvari koje je dobro napraviti nedjeljom za što bolji tjedan!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Što ćete napraviti nedjeljom utječe na ostatak tjedna

Prije svega važno je osvijestiti da ako radite takav posao da su vam vikendi slobodni, pravi ste sretnici! No, unatoč tome, ako nedjeljom počinjete osjećati stres, nemir, “grč” u želucu i slično, potrebno je što prije promijeniti posao ili na drugi način saznati (i riješiti) uzrok takvom stanju. A za one koji nedjeljom samo malo “negoduju” ovi savjeti pomoći će da se uspješno pripremite za tjedan pred vama. Vidjet ćete ako ste dosljedni, ako ćete ove stvari uvijek napraviti nedjeljom, sve više ćete uživati u slobodnim danima, ali i jedva čekati nove prilike i događaje koje još jedan radni tjedan donosi.

Raščistite prostor

Kada se iz tjedna u tjedan rješavate stvari koje vam ne služe, organizirate one koje vam služe i obavite bazno čišćenje, nema potrebe za velikim godišnjim inventurama. Kućne obaveze koje možete bilo bi idealno obaviti i prije vikenda kako biste više uživali u slobodnom vremenu. Ne želite reći “ne” kavi s frendicom ili izletu na Sljeme samo zato što vam je kuća iznova zatrpana i tako svaki vikend. Osmislite sustav koji radi za vas, rasporedite obaveze po tjednima, a naposljetku iskoristite vikend kako biste u novi tjedan krenuli bez kućanskih obaveza. Možda će vam to pomoći da se bolje organizirati u sljedećem tjednu pa uživate onaj vikend iza.

Kupnja i priprema obroka

Uštedite vrijeme, energiju i novac osmišljavajući jelovnik vikendom za sljedeći tjedan. Ne samo da su velike šanse da ćete se zdravije hraniti, osjećat ćete se puno opuštenije znajući da je hrana riješena za cijeli tjedan, posebice ako imate obitelj. Vikendom “pročešljajte” kataloge supermarketa i organizirajte kupnju prema namirnicama na akciji, radije nego prema tome što ste planirali kuhati. Možete čak nedjeljom odmah pripremiti jelo koje se može jesti više dana ili kombinirati u više jela. Recimo da ste u nedjelju planirali peći piletinu. Napravite malo više tako da isto jelo možete jesti 2 dana uz 2 različita priloga. Treći dan nasjeckajte meso na komadiće i ubacite u tortilje, wok ili lisnato tijesto. Dobili ste potpuno novo jelo i uštedjeli 2 dana kuhanja. Osim hrane, nastojite što više toga kupiti nedjeljom (higijena, kozmetika, nova odjeća, pribor..) i to online.

Ne zaboravite na “me time”

Kada izgledamo dobro, osjećamo se dobro. Nema toga što je bolje napraviti nedjeljom od duge, tople kupke popraćene uređivanjem noktiju, depilacijom, kremicama, masažom. Tetošite se i opustite. Rezervirajte neki tretman za naredni tjedan ili romantičnu večeru u novom restoranu. Tako ćete se imati čemu unaprijed veseliti i dani će ljepše i brže prolaziti. Imate li manju djecu pokušajte naći nekoga da ih pričuva na sat, dva kako biste se potpuno opustili i napunili baterije za tjedan pred vama. Živite li s partnerom, probajte se dogovoriti (ako to uopće želite) da svatko izađe na kavu ili u šetnju da bi druga osoba imala potpuno samostalno vrijeme i opuštanje.

Povezano: 5 brzinskih savjeta za one koji ne drže do beauty rutine

Olakšajte si poslovne obaveze

Nismo zagovaratelji rada vikendom, no znamo da su se poslovna vremena promijenila. Velika je šansa da barem nekoliko puta kroz vikenda pogledate mail ili se čujete s kolegama. Ako već znate da je takva situacija, napravite neki okvir unutar kojeg ćete odvojiti vrijeme vikendom za posao. Nastojite da ne bude dulje od sat vremena, najbolje nedjeljom ako znate da ćete do tada dobiti još mailova ili neke informacije koje čekate. Napravite to do listu za tih sat vremena kako biste bili maksimalno produktivni. Potom prođite mailove, odgovorite na one koji su važni i označite drugom bojom one koji čekaju ponedjeljak ili neki drugi dan. Bilo bi dobro napraviti odmah i poslovnu to do listu za cijeli naredni tjedan. Vidjet ćete koliko manje stresa i “praznog hoda” donosi novi radni tjedan kada znate točno kada ćete i što raditi.

Zabavite se!

Osvijestite što vam je važno, što vas opušta i zabavlja i vikend iskoristite upravo za to! Netko subotom provede sate i sate na gradskoj “špici” ili binga cijelu seriju u 2 dana. Netko voli otići u šetnju, na ručak s dragim ljudima umjesto kuhanja ili se baciti na “power nap”. Razmislite što volite (a ne što su vam drugi nametnuli). Odrasla ste osoba s vlastitim primanjima i slobodom da dane provodite na način na koji vi želite. Bilo to cjelodnevno izležavanje, izlet na more, jutarnje trčanje ili odlazak u kino. Jedino pravilo je da vam je zabavno i da se opuštate!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI