6 načina da održite svoj imunološki sustav zdravim

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uz ove savjete održite svoj imunološki sustav zdravim

Osnova održavanja zdravlja je raznovrsna i uravnotežena prehrana, no korištenje vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani može dodatno pridonijeti održavanju zdravlja, imunoloških funkcija i energetskog statusa organizma. Slijedite ove savjete kako biste zaštitili svoj imunološki sustav i osigurali sve što mu je potrebno za optimalno funkcioniranje.

Hranite se zdravo i pijte dovoljno tekućine

Najbolji način za očuvanje imunološkog sustava je zdrava i uravnotežena prehrana. Jedite raznovrsno voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, nemasne proteine i zdrave masti. Loša prehrana može oslabiti imunološki sustav.

Pravilna hidracija neophodna je za održavanje mnogih funkcija i za optimalno funkcioniranje organizma, uključujući optimalno funkcioniranje imunološkog sustava. Voda je najzdravije piće, sudjeluje u svim biokemijskim reakcijama u organizmu čovjeka.

Popijte i šalicu svog omiljenog čaja s limunom na kraju stresnog dana kako biste se opustili i nadoknadili tjelesne potrebe za vitaminom C.

Redovito vježbajte

Liječnici preporučuju najmanje 30 minuta umjerene tjelovježbe dnevno. Redovito vježbanje doprinosi zdravlju cijelog tijela, poboljšava cirkulaciju, stimulira imunološki sustav. Održavanje dosljedne rutine vježbanja može vam pomoći u izgradnji snage i izdržljivosti. A kada je vaše tijelo jako i zdravo, vaš imunološki sustav može optimalno funkcionirati.

Pazite da ne pretjerate. Pretjerana tjelovježba može imati suprotan učinak, može privremeno smanjiti funkciju imunološkog sustava.

Vodite računa o higijeni

Prakticiranje i održavanje osobne higijene pomaže u jačanju imunološkog sustava i zaštiti tijela od bolesti. Vodite računa o higijenskim navikama. Operite ruke. Izbjegavajte dodirivanje lica, nosa, očiju ili usta kako biste izbjegli unos klica izravno u dišni sustav. Redovito se tuširajte ili kupajte.

Izbjegavajte stres

Stres može opteretiti imunološki sustav i sposobnost tijela da se učinkovito bori protiv bolesti. Pomozite svom imunološkom sustavu poduzimajući korake za kontrolu razine stresa. Kronični stres može imati značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ometajući imunološku funkciju.

Spavajte dovoljno

San je važan i za fizičko i za mentalno zdravlje. Odmor i dovoljno sna doprinosi očuvanju imunološkog sustava zdravim. Nastojte spavati 6 do 8 sati kako biste se budili odmorni i spremni za početak dana. Odmorni ćete se lakše nositi i sa stresnim situacijama.

Nedovoljno sna može ugroziti prirodnu obranu vašeg tijela i vaš imunološki sustav.

Dodatna podrška imunitetu

Osim hranjivih tvari iz hrane, u jesensko-zimskom periodu, kao podršku imunitetu, mnogi u prehranu uključuju i dodatke prehrani. Savjetuje se odabir suplemenata koji sadrže mikronutrijente (vitamin D, cink, vitamin A i selen) za optimalnu imunološku podršku.

Betaglukan+D3Jedan od dodataka prehrani koji se preporučuje za očuvanje imunološkog sustava je Zona Vital Betaglukan + vitamin D3. Vitamin D3 doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Beta-glukani, šećeri iz staničnih stijenki gljiva, kvasaca, algi i biljaka, sve su popularniji. Pripadaju skupini topljivih vlakana koja potpomažu rad imunološkog sustava. Beta-glukani aktiviraju imunološki sustav koji ih prepoznaje kao strane tvari. Upravo iz tog razloga se nazivaju aktivatorima imunološkog sustava. Aktivirane stanice imunološkog sustava potom lakše prepoznaju i uništavaju druge strane mikroorganizme ili tumorske stanice. Beta-glukani djeluju imunomodulatorno, protuupalno i antikancerogeno, a kod upale gornjeg dišnog sustava ublažavaju simptome.

Zona Vital Betaglukan + vitamin D3 sadrži beta-(1,3)(1,6)-D glukan iz kvasca, min. 70 %-tni (Saccharomyces cerevisiae).

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (= 3 kapsule):

  • beta-(1,3)(1,6)–D–glukan – 1275 mg
  • vitamin D3 – 9 μg (180 % PU*)

* PU (preporučeni dnevni unos)

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI