6 najvećih strahova koji vas koče da živite svoj najbolji život i kako ih se osloboditi

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Životni strahovi kvare kvalitetu svakodnevice

Loša je vijest da je sklonost brigama duboko u temeljima ljudske prirode i samog mozga, koji je kroz stoljeća navikao brinuti. Životni strahovi javljali su se kada smo bježali od lavova, kraljeva koji su prije vješali vlastite stanovnike ili pak rata. Ali dobra je vijest da je strahovanje zapravo navika kojoj se možemo naučiti oduprijeti pomoću coaching mentalnih tehnika.

Životni strahovi koji su urezani duboko u našu podsvijest

Jedan od najboljih načina nošenja s traumama jest vježba zamišljanja da su se bivši negativni događaji odvili onako kako smo mi to željeli. Ova se vježba izvodi tako da sjednete ili legnete na udoban naslonjač, fotelju ili vlastiti krevet. Važno je da je temperatura u prostoriji ugodna te da vam je udobno. Savjet je da ne prekrižite ruke niti noge jer se smatra da time blokirate protok pozitivne energije u tijelu.

Zatvorite oči i zatim se mislima vratite u taj bivši negativan događaj. Kako se osjećate? Traumatizirano je najčešći odgovor koji dobijem od klijenata. Nakon toga zamislite da se isti taj događaj odvio onako kako ste vi željeli da se odvije. Uživite se u pozitivan ishod i isti emocionalno proživite – kao da se događa baš sada. Upotrijebite maštu i zamislite najbolji mogući sretan kraj o kakvom samo mašta zna i može ga napraviti takvim. Ovu tehniku možete koristiti za bilo koje traumatično iskustvo koje ste doživjeli.

 

Što se postiže ovom vježbom? Dok zamišljate, vaše se emocije mijenjaju na pozitivne. Vlastiti mozak hranite terapijom jer mu dajete ishod koji mu već godinama nedostaje. Ovom tehnikom također direktno mijenjate vlastitu podsvijest i traumu pretvarate u ugodan događaj. Jer zapravo zamišljate rezultat kakav istinski i jeste zaslužili.

Svi mi zaslužujemo samo najbolje i ne imati traume života. One se nažalost dogode. Na nama je da ovom tehnikom mijenjamo svoje emocije prema traumi. Da damo mozgu i vlastitom srcu sretan kraj kakav su oduvijek priželjkivali. Naš um ne zna da li se nešto uistinu događa ili mi to samo zamišljamo. On samo zna kako se osjećamo i to mu je na kraju najvažnije. Sve što činimo u životu usmjereno je pozitivnim emocijama. Dajmo ih sebi jer mozak ih traži i zato često voli pobjeći kroz maštu.

Hranite mozak maštom, on ju treba kako bi se mi osjećali bolje i dobili emocije za kojima zapravo čeznemo.

Strah od napuštanja

Bojite se napustiti radno mjesto na kojem niste sretni, partnera jer možda nećete pronaći boljeg ili se pak bojite da će napustiti vas? I to i partner i posao odjednom, kao vrlo moguć i naravno, najgori scenarij. Ostati na istom mjestu i ne mijenjati ništa najveći je rizik. Promjena je normalna, a kada se usudimo raditi male promjene, barem neznatne, zapravo se krećemo ka boljem. Istinska je sreća biti slobodan i osjećati slobodu.

Napuštanje starih navika, prijatelja koji nas ne poštuju, pušenja, loših poslodavaca ili partnera koji nam crpe energiju vodi nas često upravo do onoga čemu težimo. A i bolje je da i nas prije nego kasnije napuste ljudi i okolnosti koji nam istinski ne služe, zar ne? Iza kiše dolazi duga. Mudro je onda proći kroz nešto kiše kako bismo opet ugledali slobodu i sve ono za čime zapravo čeznemo. Život iz bajke nalazi se onkraj bilo kakvih granica.

Bojazan od izlaska iz komfor zone

„Tako je kako je, i neka tako bude. Ne talasaj!“ znali su reći bake i djedovi za posao. Posao treba čuvati. Međutim, vremena se itekako mijenjaju. U današnjici gdje imamo višak informacija, gdje je vrijeme dragocjeno i gdje se svaka vrsta napretka odvija munjevitom brzinom, prestajemo biti zadovoljni stagnacijom. I to je u redu. Upravo ta želja da vidimo nove krajeve, redovno odemo na put i priuštimo si odmor, imamo vremena za sebe, budemo dobro plaćeni gura ovaj svijet prema naprijed. I to takvom brzinom koja je istinski eksponencijalna.

Želja za više je poželjna. Da bismo došli do rezultata trebamo se međutim kretati. Za sve one koji se boje promjena uvijek je najbolje da se kreću malo po malo. Ne morate odmah osvojiti planinu. Štoviše, nemoguće je odmah doći do cilja. Radije si dajte vrijeme i uživajte u procesu promjene. Tako se nećete umarati i usudit ćete se mijenjati stvari na dnevnoj bazi. Većina samo govori da bi nešto željeli, međutim promjena i dolazak do cilja leže upravo u akciji, u koracima koje ćete poduzimati redovno i svakodnevno.

Povezano: 7 najčešćih zabluda o osobnom razvoju

Strah od autoriteta

Ovaj je strah i dalje prisutan iako pravog autoriteta u nekadašnjem smislu nema. Sva sreća da je tako. Prisjetite se redovno da živite u vrijeme demokracije gdje ni političari nemaju moć kao u totalitarizmu. U današnje vrijeme pojedinci se služe tehnikama zastrašivanja ili izdizanja u odnosu na druge kako bi vas primorali da ne otkažete narudžbe, ne tražite bolju korisničku pretplatu, bojite se kako će netko drugi nepravedno biti promoviran. Ali se u suštini sve svodi na to da uvijek imate izbor pronaći drugog doktora, tele – operatera ili poslodavca. Sloboda govora je također na vrlo visokom nivou. Uživajte u činjenici da ste jedini kralj i centar Svemira. Sve se vrti oko vas, ako vi odlučite zauzimati se za sebe i znati da nitko, ali apsolutno nitko nije i ne može biti kralj vaše sudbine. Posebice ako vi to tako odlučite.

Strah od nepoznatog

Nažalost mnogi unaprijed pretpostavljaju da je nešto što im nije poznato loše. Većina ne razmišlja – „Hej, super, ne poznajem budućeg poslodavca, baš mi je drago upoznati nekog novog!“ ili „Baš dobro što ne znam s kojim poznanicima mojih prijatelja idemo na tulum, sigurno su super ljudi!“

 

Većini je stav ipak da im se ne da upoznavati jer tko zna kako će to „ispasti“. I baš takvim unaprijed predodređenim negativnim stavom privlače da se ne dogodi super ishod. Manjak povjerenja u ljude, život, okolnosti i događaje vibrira negativnim emocijama. A kako zračimo, tako privlačimo. Svaki idući put kada se zateknete u ovakvim stavovima prisjetite se kako je moguće da se dogodi baš super stvar ili novo prekrasno poznanstvo. Jer realno, to uistinu i jest vrlo realno i moguće. Neka vam postane navika razmišljati tako uvijek kada se uhvatite u dvojbama ili strahovima od nepoznatog. Počet ćete privlačiti nova pozitivna iznenađenja.

Povezano: Život u strahu je dobrovoljan zatvor s nevidljivim lisicama

Strah od neuspjeha

Ovo je još jedan u nizu mentalnih čudovišta koje smo si zamislili. I mi smo odrasli ponekad uistinu kao djeca. Zamišljamo stvarnim ono što ne postoji i što se vrlo vjerojatno neće niti dogoditi. Ali eto, kažu da se uvijek za nešto treba brinuti, jer to je izgleda odlika odgovorne osobe – da brine za sve. Mi tako brinemo brige unaprijed, koje koče našu energiju i emocije od postizanja upravo uspjeha. „Već sam uspješna“ – to je rečenica koju si je potrebno ponavljati svaki dan.

Jer kada tako mislimo i očekujemo uspjeh uistinu ćemo ga i privući.

Redovno si govorite pozitivne afirmacije poput: „Čeka me najbolje!“, „Ja sam predodređena za velike stvari!“ ili „Sve se poslaguje baš po planu.“ S vremenom ćete osjetiti kako vam se samopouzdanje i radost vraćaju. Samim novim emocijama koje osjetite uistinu ćete si i privući sve bolje okolnosti.

Postoje još mnogi drugi životni strahovi, ali većina će se pronaći u gore navedenima. Prakticirajte ove metode. Kada skupite malo hrabrosti za poduzimanje drugačijih koraka doživjet ćete kako su čuda uistinu moguća. Napravite mali korak prema naprijed svaki dan i dugoročno ćete stići jako daleko. Na stazu slobode gdje se strah više ne osjeti. Sve je stvar prakse i vježbe stoga vam predlažem da ove tehnike koristite redovno i promjena će se kroz nekoliko mjeseci itekako osjetiti. Sretno!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI