Jedan zagrebački par otkrio nam je 5 najboljih savjeta koji su dobili na bračnom savjetovanju!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


5 najboljih savjeta za “spas braka”

Odlučivši se za bračno savjetovanje, vrlo brzo počeli su primjećivati promjene. “Imala sam sreće što sam u vezi s muškarcem kojem bračno savjetovanje nije bila tabu tema jer znam da mnoge žene žele, ali obično partneri odbijaju ići”, pojašnjava Marija.

“No zato je okolina imala što za reći i ubrzo sam shvatio da ni s najbližim prijateljima ne mogu o tome pričati. Kao da su pivo, nogomet i filmovi bili jedine prihvatljive teme. No, znao sam da moramo pokušati nešto i da će nam u tome možda najbolje pomoći netko vanjski”, dodaje Ivan.

U braku nema pobjede

Jako čest problem u mnogim vezama i brakovima je natjecanje, svjesno ili nesvjesno. Jednom kada shvatite da, čak i ako vi pobijedite, opet ste, zapravo “izgubili”. Naravno da je u vezi važno zadržati individualnost, ali ako o važnim temama razmišljate kroz prizmu “ja” umjesto “mi”, dugoročno će veza patiti. Najzdravija veza je ona u kojoj svaki od partnera raste, ali zajedno.

Svađe su neizbježne

I dok je važno zapamtiti da u vezi i braku nema pobjednika, isto tako je bitno osvijestiti da su svađe normalna stvar. I upravo ćete na njima testirati jeste li se zaista promijenili. Važno je slijediti 2 zlatna pravila kvalitetne rasprave: ne upotrebljavajte riječi “ti nikad, ti stalno” i držite se teme bez izvlačenja duhova prošlosti. Još jedan trik je da brojite do 10 prije nego odgovorite. Ponekad nije lako, ali začudit ćete se koliko će se kvalitetnije tema rasprave razvijati.

Nemojte izgubiti sebe

Veze se svode na zajedništvo, ali zajedništvo dvije individue. Dvije osobe koje imaju svoje interese, hobije, stvari koje vole i ne vole. I sve se to može razlikovati. Nemojte forsirati da sve radite zajedno, čak ni na početku veze. Imati slobodu biti svoj u zajedništvu je nešto predivno i za vas i za partnera. I nemojte se bojati (ili učiniti da se vaš partner boji) komunicirati svoje potrebe. Možda vam se zaista ne da treći dan zaredom jesti grah i želite naručiti pizzu. Ili se baš veselite novoj komediji na Netflixu umjesto odlaska na piće. Komunicirajte svoje želje i potrebe koliko god banalne bile i ostavite prostora drugoj strani da izrazi svoje.

Nemojte izgubiti vas

Posao, kuća, kuhanje, škola, vrtić, treninzi, vozi, odvozi… ako vam je poznati ovaj lifestyle i umorili ste se samo čitajući ovo, potreban vam je predah. Pauza, stop. Koliko je važno ne izgubiti sebe, toliko je važno ne izgubiti i vas kao par. A i jedno i drugo se često gubi u dugogodišnjim vezama koje su pale pred testom opetovane svakodnevice. Napravite reset, radite ono što ste radili na početku veze. Sjetite se u što ste se zaljubili i potrudite se to ponovo pronaći u osobi koja stoji pred vama.

Prakticirajte jezik ljubavi

Odlična knjiga “5 jezika ljubavi” pomoći će vam otkriti koji je vaš, a koji partnerov jezik ili kombinacija njih. Ujedno ćete saznati kako komunicirati i ponašati se shodno svačijem jeziku. Primjerice, ako znate da vaš partner nije jak na riječima, ali jeste na djelima, onda umjesto da stalno čujete “volim te”, znat ćete da čokolada, cvijeće i kino znače upravo to. Naravno, uz poneki verbalni izgovor također! Postoji i verzija za djecu kako bi cijela obitelj bila još skladnija.

Marija i Ivan tvrde kako su im ovi savjeti ne samo spasili vezu već je digli na novu razinu. “Ali, naravno, funkcioniraju jedino ako svatko od partnera primijeni naučeno”, dodaju.

Povezano: Narušen brak ne mora značiti kraj





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI