Što je povezujuće roditeljstvo i kako ga prakticirati u 2023.

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Što je povezujuće roditeljstvo i kako ga prakticirati u 2023.

Holistički pristup nije samo onaj prema zdravlju, već i prema odgoju djeteta. Povezujuće roditeljstvo koncept je koji uključuje 8 stavki, a primjenjivati se počinje već u trudnoći. Osim pripreme za trudnoću i porod, načela uključuju emotivnu pristupačnost, prehranu i nošenje djeteta, spavanje, zajedništvo, disciplinu i opću ravnotežu obiteljskog života.

Radi se o nježnim metodama odgoja (gentle parenting) s naglaskom na razumijevanje dječjih potreba te adekvatno odgovaranje na iste. Sve to pomaže u razvoju čvrste emotivne veze između oba roditelja i djeteta, kao i cijele obiteljske zajednice. Svi znamo da kada je dijete emotivno zadovoljeno i u skladnom odnosu s roditeljima, razvija se u samopouzdanu, odgovornu i sretnu osobu.

Povezujuće roditeljstvo u praksi

Važno je shvatiti da se radi o smjernicama koje roditelji prilagođavaju svojoj zajednici i djetetu. Ne postoji univerzalan način odgoja koji će odgovarati svakom roditelju i djetetu, no uz ove smjernice uvijek ćete znati kako postupiti.

Za početak iskoristite vrijeme trudnoće (ukoliko ste još u toj fazi ili je planirate) kako bi se detaljno informirali o svemu, bez obzira je li vam prvo dijete ili ne. Povezujuće roditeljstvo može se i treba prakticirati bez obzira koje je dijete razvojne dobi, pa ako već imate veću djecu jednostavno krenite s ovim principima odakle vama odgovara.

Za dijete je važan već prvi kontakt sa svijetom i porod kao takav. I dok ne možete utjecati na to kako će on točno izgledati, možete utjecati na svoje misli i emocije za koje je važno da su u miru i pozitivnom duhu. Jednom kada vaša prinova stigne, prelazite na daljnje stavke ovog koncepta: od prehrane, nošenja bebe pa do spavanja i povezivanja.

Novorođenčad i bebe

Ovaj koncept roditeljstva potiče dojenje kao jedan od prvih načina zbližavanja majke i djeteta. No, čak i ako ne dojite, mnogo je načina da iskoristite ovu fazu povezujućeg roditeljstva. Štoviše, ovako se i otac može više uključiti. Hranite li bebu na bočicu, iskoristite to vrijeme za kontakt očima, razmjenu nježnosti, mir i blizinu.

Uz prehranu, ovaj koncept daje smjernice i za svakodnevicu s djetetom. Tako se u prvim mjesecima preporučuje što manje razdvajanja, što više nošenja i blizine, a zajedničko spavanje ili barem ono gdje ste jako blizu je i više nego poželjno. I ne morate se bojati stvaranja “loših navika”. Jako često roditelji čuju da su “naviknuli dijete na ruke” dok su ga zapravo samo naviknuli na – ljubav. Stručnjaci su potvrdili raznim istraživanjima kako se bebe do 6. mjeseca života ne mogu naviknuti ni na što, odnosno nemaju sposobnost “manipulacije” kako mnogi tumače bebin plač jednom kada se spusti iz ruku.

“Moje dijete si zauvijek, ali moja beba samo godinu dana”, prekrasan je citat majke i blogerice Regan Long. Neka vam to bude vodilja u raznim odlukama i poticaj da zaista iskoristite te početne mjesece i uživate u njima iako su ponekad vrlo teški.

Odgoj i disciplina

Vrlo brzo beba postaje “mini toddler“, a tada je potrebno promijeniti metode i pristup jer počinje intenzivniji period učenja i odgajanja. Svakom roditelju preporučuje se upoznavanje s razvojnim fazama djeteta. Tada ćete znati da je sasvim normalno da 2-godišnjak ima svakodnevne višestruke tantrume. Ili da vrišti u jednoj minuti, a smije se u drugoj. Kroz sve te faze potrebno je ostati smiren i pun ljubavi i razumijevanja, koliko god to ponekad bilo teško.

Djeca će testirati vaše granice i učiti svoje, a kroz te turbulentne faze uspješno ćete proći samo ako ostanete smireni.

Zapamtite da su djeca vrlo emotivna i empatična bića i zrcale vašu energiju. Ne možete umiriti dijete povišenim glasom ili agresijom, već samo ako ste i sami u miru. Više o praktičnim primjenama ovog koncepta pročitajte u knjigama:

  • Dr. William Sears i Martha Sears: “Povezujuće roditeljstvo”
  • Jesper Juul: “Život u obitelji: najvažnije vrijednosti u zajedničkom životu i odgoju djece”

Uz sve to važno je i ne zaboraviti na sebe i ostale ukućane. Ravnoteža je ključ svega u životu pa tako i obiteljskog sklada. Svakako odvojite vrijeme za sebe, partnera, individualno vrijeme s drugom djecom ukoliko ih imate te obiteljske aktivnosti poput putovanja ili filmskih večeri.





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI