Antje Rávik Strubel: Modra žena

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Modra žena opisuje bijeg mlade žene od sjećanja na silovanje. Priča o ženskom samoosnaživanju proširuje se na teme različitih, suprotstavljenih kultura, na značenje sjećanja u Istočnoj i Zapadnoj Europi i na nejednakost među spolovima.

Adina je do tinejdžerske dobi živjela u zabačenom selu u planinskom dijelu Češke, bez vršnjaka s kojima bi se mogla družiti. Dok je pohađala tečaj njemačkog jezika u Berlinu, susrela je fotografkinju po imenu Rickie, koja joj je osigurala stažiranje u umjetničkom centru Uckermark, u Pomeraniji.

Nakon što ju je silovao zapadnonjemački političar, Adina bježi i nakon putovanja koje je vodi preko pola Europe zaustav se u Helsinkiju, gdje u Leonidesu, estonskom političaru i članu Europskog parlamenta, pronalazi emocionalni oslonac i utočište. Dok on sudjeluje u kampanjama za ljudska prava, Adina traži način da se oslobodi vlastitog unutrašnjeg egzila.

O autorici:

Antje Rávik Strubel pripadnica je generacije pisaca rođenih u Istočnoj Njemačkoj koji su počeli objavljivati nakon pada Berlinskog zida. Većina njezinih knjiga bavi se temom identiteta i promjena u suvremenoj Europi. Nagrađivana je autorica romana Unter Schnee (2001), Fremd Gehen. Ein Nachtstück (2002), Tupolew 134 (2004), In den Wäldern des menschlichen Herzens (2016).

Roman Fremd Gehen (2002) nagrađen je Nagradom njemačke kritike, Kältere Schichten der Luft (2007) nominiran je za Nagradu sajma knjiga u Leipzigu, Sturz der Tage in die Nacht (2011) bio je u širem izboru za nagradu za roman godine Deutscher Buchpreis.

Godine 2019., dobila je nagradu Preis der Literaturhäuser. Blaue Frau dobila je 2021. nagradu Deutscher Buchpreis za roman godine. Antje Rávik Strubel vrlo je cijenjena prevoditeljica s engleskog i švedskog na njemački. Među ostalima prevodila je djela Joan Didion, Lene Andersson, Lucije Berlin i Virginije Woolf. Živi u Potsdamu.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 21. travnja točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI