Donosimo korisne savjete za novopečene vlasnike pasa

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Napokon je stigao i taj trenutak. Doveli ste doma štenca i želite mu život učiniti predivnim od samog početka. U nastavku vam donosimo sedam načina kako to postići.

Pripremite dom za njegov dolazak

Kako biste svome štencu omogućili da se što lakše prilagodi novoj okolini prije njegova dolaska nabavite košaru te zdjelice za hranu i vodu. Košaru za spavanje smjestite u ograničeni prostor iz kojeg su uklonjena sredstva za čišćenje, otrovne biljke te električni kablovi.

Košara će biti najvažniji predmet štenca u kući stoga ju nikada nemojte koristiti kao sredstvo za kaznu. Kod odabira zdjelica za hranu i vodu imajte na umu da su najbolje one od nehrđajućeg čelika jer se lako čiste i teže prevrću. Ogrlica i povodac trebaju biti prilagođeni veličini psa i njegovim potrebama. Svog ljubimca povedite u kupnju u specijaliziranu trgovinu te prilikom odabira ogrlice i povodca zatražite pomoći stručnog osoblja.

Dajte mu zvučno ime

Kako bi vaš štenac brzo naučio odazivati se na svoje ime savjetujemo vam da ga često ponavljate i dozivate veselim tonom te ga pomilujte i potapšajte dok to radite. Štenac će tako povezati svoje ime i zvuk vašega glasa s nagradom i uživanjem.

Upoznajte štenca s mjestima, ljudima i ostalim kućnim ljubimcima

Posebnu pažnju posvetite prvom susretu s članovima obitelji te posebice s djecom, a pritom štenca držite na povodcu. Djecu naučite kako štenca uzeti u naručje i ispravno ga držati i maziti te ih opomenite ako su preglasni i štenca čupaju ili povlače za rep. Budite pažljivi i kada upoznajete svog novog štenca s drugim kućnim ljubimcima.

Kada štenca upoznajete sa starijim psom, poželjno je da su i jedan i drugi na povodcu te da u početku ne ostaju zajedno sami. Ako štenca upoznajete s mačkom, razmislite o otvoru u vratima kako bi mačka mogla pobjeći ili jednostavno pustite mačku da sama pristupi štencu kada se osjeti spremnom.

Osigurajte svom štencu optimalnu prehranu

Prva godina života ključna je za zdravlje pasa. Tako će vaš štenac možda trebati i do tri puta više kalorija, bjelančevina, vitamina i minerala po kilogramu tjelesne težine od odraslih pasa te posebnu prehranu koja cilja na zube, kosti i mišiće.

U prva 3 do 4 mjeseca hranite štenca barem 3 puta na dan, a kasnije hranjenje smanjite na 2 puta na dan, a količinu hrane odaberite sukladno uputama na ambalaži. Uz to, neka mu uvijek na raspolaganju bude zdjelica sa svježom i čistom vodom. Prvih godinu dana obavezno hranite štenca visokokvalitetnom hranom kako bi mu osigurali sve potrebno za pravilan rast i razvoj.

Vodite ga u šetnju

Zanimljive i redovite šetnje s vašim psom, vožnje u automobilu i obiteljski izleti prave su prilike za socijalizaciju i razvijanje druželjubivosti štenca dok je još u fazi učenja. Psi su društvena i radoznala bića koja imaju potrebu za istraživanjem okoliša pa šetnje nikako ne bi smjele biti ograničene samo na obavljanje nužde.

Ako sami ne možete štenca redovito voditi vani angažirajte člana obitelji, prijatelja, susjeda ili profesionalnog šetača pasa i pritom imajte na umu da štenci u starosti do četiri mjeseca vrlo često imaju potrebu vršiti nuždu. Prilikom šetnje psa je potrebno zaštiti od nametnika, a na vama je da odaberete ogrlicu ili neko drugo sredstvo.

Volite ga jer je on ravnopravan član obitelji

Štenca prihvatite kao ravnopravnog člana obitelji s obzirom da je dolaskom u vaš dom odvojen od svoje prave obitelji. Promjena okruženja za štenca je stresna situacija, a na vama je da mu je maksimalno olakšate. Češkajte ga po trbuhu, igrajte se s njim i dajte mu do znanja da je dobrodošao u vaš dom, a on će vam odgovoriti zadovoljnim mahanjem repom.

Pronađite pravog veterinara

Važno je voditi brigu o zdravlju vašeg ljubimca, a u tome će vam uvelike pomoći veterinar. Trgovine za kućne ljubimce, uzgajivači, prijatelji koji imaju kućne ljubimce ili udruge za dobrobit životinja mogu vam pomoći i preporučiti pouzdanog veterinara. Najranije sa 60 dana štenca je potrebno cijepiti.

Cijepe se samo zdravi psi uredno očišćeni od vanjskih i unutarnjih parazita, a cjepiva se bilježe u knjižicu koju ste dužni čuvati jer predstavlja važan zdravstveni dokument. Veterinari koji ugrađuju mikročip dužni su unijeti podatke o psu i njegovu vlasniku u središnji registar pasa, a potvrda koja se tom prilikom dobije mora pratiti psa pri svakoj promjeni vlasnika.

Autor: Petra Tomljenović, dr. vet. med.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI