Drama Queen: Strah od bradavice

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uzalud je. I potpuno mi je jasno da većina stanovnika planete zemlje ne razumije posao zabavljača. Odnosno, ne razumije što sve trebaju napraviti velike, ali i one manje zvijezde, kako bi većini stanovnika ove planete bile i ostale zanimljive.

Još je zanimljivija pojava hejtera, odnosno obožavatelja, ili ti fanova, koji će mrziti ili uživati u svakom koraku koji dotična, odnosno dotični, stavimo ih pod isti nazivnik Zabavljača, napravi. Obožavatelji će naći opravdanje baš za svaki potez Zabavljača, dok će hejteri isto tako brzinski osuditi sve, ali baš sve, što im se na Zabavljaču ne sviđa. Netko će osuditi njihov izgled. Pa imamo dobro nam poznati body shaming gdje nekoga prozivate za svaki kilogram ili manjak istog. Rugat će se frizurama. U suprotnome će nas savjetovati kako imati istu. Otkrivat će nam tajnu njihovog make-upa pronađenog na retuširanim fotografijama. Jer, Zabavljač, ne smije stariti. On mora biti vječno u ulozi mlade, čarobne žene ili potentnog pastuha.

Osuda za osudom

Netko će se dohvatiti Zabavljačeve obitelji, rodbine, pa će besramno prozivati njihovu djecu, roditelje, braću i sestre… Djeca, braća… će biti gadni, odvratni ili će biti željni njihova novca. Netko će se dohvatiti nečije garderobe neznajući da je to moguće jedina šansa nekom mladom dizajneru da zablista. Pa se pokazalo malo više mesa ili se odabrala potpuno pogrešna garderoba nekog značajnog događaja, bez kojega, eto ne možemo živjeti i koji ćemo slavno preslikati na ulice naših gradova.

A koji si broj?

Pojam body shaminga nije nikad bio toliko izražen koliko je izražen sada. Oduvijek nas pokušavaju ukalupiti pa je i pojam nošenja konfekcijskog broja 36 u našoj kulturi valjda jedini broj koji bismo smjeli izgovoriti i nositi. Ne daj Bože da se krene nositi 42 ili 44… Dijete, treniranja po 5 puta tjedno i brojanje kalorija su jedina ispravna mantra ovoga našega doba. A tek obrve i punašne usne…Uh! Ne daj Bože da si rođen s tankim usnama jer ti treba cijeli arsenal olovaka, pudera i ruževa da se „popraviš“! Ili ti treba dovoljno novca da se pumpaš do veličine traktorske gume.

Vječno nam govore što bismo trebali raditi, kako bismo trebali izgledati i, naravno, kako bi se trebali ponašati… Koliko biste sala, masti trebali imati i usuditi se pokazati. Jer to je, navodno zdravo… Pod krinkom zdravlja se iscrpljuju organizmi, provode se dijete i vježba se do iznemoglosti… Krumpir nam je neprijatelj, kruh nas hoće ubiti…

Ta strašna bradavica!

Na kraju priče o sramu, nigdje, nikad i ništa nije izazivalo toliko mržnje koliko pojava ženske bradavice koja se nazire tu ili tamo. Bilo da ste „baba“ kojoj je pun kufer nošenja grudnjaka, pa vam se malo ukočila, ili da ste kakva svjetska zvijezda koja će, dok pleše na pozornici, pokazati mrvicu bradavice, one su problem. Žene su uvijek osuđivane, makar dojile potomke.

Muškarci takvih problema nemaju. Njihove su bradavice prihvaćene. Njihove bradavice ne otkrivaju sram. Njihova prsa, kakva god da jesu: jadna, zakržljala, masna, dlakava, glatka ili nabildana, ne izazivaju sram.

Prsa koja treba slaviti, koja hrane, ona su posramljena bilo da su velika, mala, prćasta ili obješena. Ona su posramljena, a same smo krive tome. Jer, nismo mi sebe spremne prihvatiti ni psihički ni fizički. Uvijek smo u potrazi za nekim boljim verzijama pa i pod cijenu da u potrazi izgubimo sebe.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI