Hipotireoza – dovedite hormone štitnjače u ravnotežu prirodnim putem

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Hipotireoza – prirodno liječenje poremećenog rada štitnjače

Najčešći uzrok je Hashimotov tireoiditis. Hipotireoza je autoimuna bolest štitnjače kod koje organizam stvara protutijela na tkivo štitnjače. Protutijela napadaju štitnjaču, dovode do upale i oštećenja tkiva te do postupnog slabljenja njene funkcije.

Simptomi hipotireoze

Većina simptoma hipotireoze su posljedica smanjenog metabolizma. Najčešće se javljaju:

  • usporenost, umor i malaksalost
  • niska tjelesna temperatura, slabo podnošenje hladnoće
  • dobivanje na težini
  • ispucala kosa koja pojačano opada
  • suha koža, lomljivi nokti
  • konstipacija

Često se javljaju i simptomi živčanog sustava koji uključuju: bezvoljnost, depresivno raspoloženje, manjak koncentracije, poremećaj pamćenja itd. Kod Hashimotovog tireoiditisa simptomi se postupno razvijaju pa se pacijenti često naviknu na njih. Dio pacijenata nema izražene simptome te se kod njih hipotireoza slučajno otkrije.

Prehrana kod hipotireoze

Osobe koje boluju od hipotireoze trebaju paziti na prehranu jer hrana koju unose u organizam može direktno djelovati na pogoršanje njihovih simptoma ali i cjelokupnog zdravstvenog stanja. Tu se prvenstveno misli na povećanje tjelesne težine, probavne probleme kao što je konstipacija te na nutritivne deficite koji su česti kod pacijenata s hipotireozom.

Iz tog razloga se prvenstveno preporučuje ograničavanje ugljikohidrata koji imaju visok glikemijski indeks. Namirnice kao što su bijeli kruh, bijela tjestenina, šećer, keksi i zaslađena pića treba izbjegavati. Cjelovite namirnice od žitarica (bolje bezglutenskih) se mogu konzumirati u umjerenoj količini. Također, treba izbjegavati konzumiranje brze i visoko procesirane hrane, te rafinirana ulja. Prehrana treba sadržavati obilje povrća, kvalitetan izvor proteina, mahunarke, voće i hladno prešana ulja (maslinovo). Preporučuje se i svakodnevno konzumiranje manjih količina orašastih plodova.

Pravovremeno prirodno liječenje hipotireoze

Klasična terapija za hipotireozu je nadomjesna terapija hormona štitnjače koju prepisuje liječnik specijalist. No, kada pretrage hormona pokazuju da pacijent ima subkliničku hipotireozu (povišen TSH, a T3 i T4 su u normalnom rasponu) liječnici često ne propisuju odmah nadomjesnu terapiju hormona štitnjače. Tada se s ljekovitim biljkama može postići da se hormoni štitnjače dovedu u ravnotežu.

Ljekovito bilje za postizanje ravnoteže hormona štitnjače

Alga fukus se koristi za prirodno stimuliranje metabolizma pacijenta. Ona pomaže u gubitku kilograma, a ima i blago laksativno djelovanje koje djeluje blagotvorno na većinu pacijenata. Fukus je alga koja sadrži brojne minerale od kojih je najviše joda. Štitnjača mnogo lakše koristi jod vezan u organskim molekulama kao u fukusu nego čisti anorganski jod.

Ako je potrebno jače stimulirati štitnjaču na proizvodnju hormona mogu se koristiti i ljekovite biljke poput ashwagandhe i guggula. Ashwagandha je biljka koja se tradicionalno koristi u ayurvedi, a istraživanja pokazuju da može povećati razine hormona T3 i T4. Guggul je smola drveta indijske mirte koja se tradicionalno koristi za liječenje usporenog metabolizma. Aktivne tvari iz guggula snažno stimuliraju štitnjaču i pomažu u pretvorbi hormona T4 u hormon T3.

Kada pacijent već uzima nadomjesnu terapiju hormona štitnjače, ali i dalje ima simptome hipotireoze, često se koriste adaptogene ljekovite biljke poput Rhodiole rosee. Ona može normalizirati brojne vitalne funkcije organizma, a izvrsno djeluje na organizam u slučajevima intenzivnog stresa. Prvi je izbor kada pacijenti pate od tegoba kao što su kroničan umor, usporenost i bezvoljnost, depresivna raspoloženja i manjak koncentracije.

Kod svih simptoma koji se tiču suhe kože, kose i noktiju izvrstan izbor je poljska preslica. Ona sadrži visoko vrijedne silikate za koje je dokazano da pomažu kod suhe kože, ispucale kose koja pojačano opada i lomljivih noktiju. Također, ona ima i izvrsno diuretsko djelovanje pa se često koristi i kod problema s edemima.

Autor: Marko Mihetec, fitoaromaterapeut
www.fitosalus.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI