Imate loš dan? Evo što napraviti kako biste ga poboljšali

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Što kada imate loš dan

Ne treba se dogoditi nešto jako loše ili “veliko” kako biste rekli da imate loš dan. To mogu biti sitnice, pojedinačne ili nagomilane. Poput pogreške na poslu, svađe s prijateljicom ili izgubljenog novčanika. Kada dan ne ide kako ste zamislili i najradije biste sjeli i plakali, evo što napraviti umjesto toga.

Nemojte sjesti i plakati

Zvuči primamljivo: zavući se u krevet, pustiti tužnu glazbu i jecati. Premda plač može imati terapeutski učinak, probajte neke druge, za vašu kožu, manje štetne načine opuštanja. Možda ste čuli za poznatu izreku inspirativne govornice Regine Brett: “Bez obzira kako se osjećate, dignite se, odjenite i krenite u život”. Upravo to vam i savjetujemo. Skočite pod topli tuš, odjenite omiljenu kombinaciju i malo šminke i izađite iz stana. U šetnju, na kavu, knjižnicu, muzej… Ako vam je do toga, pozovite društvo ili uživajte sami.

Inspirirajte se

Ako ipak odlučite ostati doma, odaberite neku aktivnost koja će vam podići raspoloženje. Naručite omiljenu dostavu, nazovite frendicu/mamu/dečka, pogledajte dobru komediju ili čitajte inspirativne citate. Važno je proći i osvijestiti emocije koje doživljavate, no to ne znači da im se trebate prepustiti. Nekima pomaže i journaling: zapišite sve misli na komad papira, 10 stvari koje volite u vezi sebe, na čemu ste zahvalni, shopping želje… samo se raspišite. Dobra opcija je i bojanka za odrasle!

Opustite se

Suprotno uvriježenom mišljenju, meditacija može biti brzinska metoda opuštanja. Odaberite mirni kutak, zapalite mirisnu svijeću ili pustite opuštajuću instrumentalnu muziku. Duboko dišite i probajte mislimo otići na neko drago mjesto. Uz meditaciju odličan način opuštanja je i posebna tehnika disanja. Najjednostavnija je ona u kojoj brojite do 4. Brojite toliko dok udišete, potom dok držite dah, kada ga ispuštate i tako ponovo u krug. Pomoći će vam da se opustite i da vam misli ne bježe. Kada ovako dišete i brojite zaista je uz to nemoguće misliti i na druge stvari. Ako ste ljuti, bijesni i morate se na nečemu (bolje nego na nekome) “iskaliti”, odaberite drugu “metodu opuštanja”. Otiđite na osamljeno mjesto i vrištite ili udarajte jastuk. Što god vam pomaže da se smirite, a ne šteti vama ili drugima je dobra opcija!

Zaposlite se

Neki ljudi, kada imaju loš dan, to rješavaju natrpavanjem obaveza. Možda će vam upravo ta metoda pomoći da zaboravite na probleme i osjećate se bolje. Kupite namirnice i isprobajte novi, malo kompliciraniji recept. Ili se pokrenite i svom domu priuštite dubinsko čišćenje. Ponudite se susjedi prošetati psa ili mami otići u kupovinu. Obavite sve ono što odgađate ili za što inače nemate vremena. Dobra alternativa je i sport. Otiđite u šetnju, teretanu, na trčanje… Ili kod kuće upalite omiljenu glazbu i plešite do iznemoglosti! Ako ste u mogućnosti, uzmite slobodan dan na poslu kako se ne biste dodatno uzrujali ili na druge prenosili lošu energiju.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI