Iskustva čitateljica: Kako se boriti sa sindromom policističnih jajnika?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Prije 9 mjeseci sam svoj život posvetila isključivo sebi i osvješćivanju o nevidljivom neprijatelju nas žena. Moj Instagram profil Jelena_pcos su zatrpale poruke loše po nas žene i znak koliko se zapostavljamo. Jedna od poruka je: “Imam 30 godina i nikada nisam bila kod ginekologa…”

Tada sam odlučila javno voditi dnevnik o PCOS – sindromu policističnih jajnika koji ima 1 od 10 žena.

  • Neplodnost – danas se zna da je sindrom policističnih jajnika najčešći uzrok neplodnosti kod žena! Preko 40% žena koje pate od PCOS-a imaju problem s neplodnosti. Ovo je najčešći razlog zbog koga se pacijentice obraćaju za pomoć liječnicima.
  • Pojačana dlakavost (hirzutizam)– kao rezultat povećanja muških hormona, posebno je karakteristična dlakavost u predjelu brade, brkova, grudi i ispod pupka.
  • Akne – problematična masna koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta može ukazivati na postojanje policističnih jajnika. Nikada nisam imala problema s licem kao do unazad 3 godine kada je postalo strašno. Tu sam pronašla rješenje za moju kožu i, malo manje od godinu dana, koristim isključivo DermaWise gel za tamne fleke koji mi je pomogao da nestane hrapavost lica.
  • Pretilost – nakupljanje masnog tkiva u predjelu trbuha (tzv. muški tip debljine) je česti problem i javlja se kod više od 40% pacijentica. Čim sam izgubila malo stomaka, ciklusi su postali redovni. Doslovno s prvih 10 kg su se ciklusi regulirali.
  • Gubitak kose – prvo se javlja pojačano opadanje kose i stanjivanje vlasi, a zatim i prorijeđenost kose na glavi. S tim problemom sam bila jako dugo, ali sada vise ne, jer sam pronašla šampon za rast kose. Ako ikome pomogne, WATERMANS GROW SET, za njega garantiram da mi je pomogao.
Jelena Karaica i DermaWise

Iz mog iskustva, promjena životnih navika, odnosno stila života, može u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na ishod terapije. Dvanaest godina meni nisu pomagale tablete samo su mi dodatno naškodile, bilo je pokušaja kontracepcije, ali najduže sam bila na didrogesteronu i to ne preporučujem nikako i nikome. Slobodno mogu reći da fizička aktivnost, dijeta i promjena životnih navika nisu samo preventivno, već i terapijsko sredstvo.

Ono sto me većina žena pita, zaustave me na ulici i ono glavno pitanje je: “Što radiš da si smršavila?” Prvo, hranite psihu, njegujte svoju glavu, promijenite način života, a onda krenite u “napad!”

Jelena Karaica

Provođenje dijete bez tjelesne aktivnosti zapravo nema nikakvog smisla i obrnuto, dijeta uz tjelesnu aktivnost daje pravi sinergistički učinak i ubrzava proces rehabilitacije organizma. Učinci tjelesne aktivnosti na PCOS su: poboljšanje inzulinske osjetljivosti, obnavljanje ovulacijskih ciklusa, smanjenje kolesterola, poboljšanje tjelesne kondicije. Ono što meni odgovara, je brzo hodanje ili trčanje. To mi je prešlo u svakodnevnu rutinu.

Kada prihvatite promjenu životnih navika, bit će s vremenom sve lakše i nećete smatrati da je ovo opterećenje, već Vaš život koji živite sasvim normalno bez opterećenja o PCOS. Trenutno, sanjam najljepši san otvorenih očiju, a to je život.

Jelena Karaica

Vraćam se sada, u 2010 .godinu, imala sam 19 godina, kada odlazim na pregled, dobijem dijagnozu, lijekove koji će regulirati menstrualne cikluse i tako godinu dana. Kada odlučim prvi puta se suočiti s  lijekovima, od kojih imam strasne glavobolje, od kojih se debljam, lice mi postaje sve dlakavije, migrene su postale ne podnošljive, pomažu infuzije u neurološkoj ambulanti prije svake menstruacije izazvane “umjetnim putem”. Izbacujem sama, na svoju ruku tablete, jer više ne mogu trpjeti sav taj zbor hormona, i tu kreće godinu dana borbe, ali i skidanje 50 kg… Ostajem trudna, (na koju foru, ne znaju ni doktori, jer PCOS uzrokuje neplodnost.) Tek sada shvaćam – promjena načina života.

Ali, još jedan upitnik za doktore je, kako nema niti jedne, jedine ciste na jajnicima, skupljaju se oko mene kao da sam “pokusni kunić”. Nikome nije jasno, nakon takvih nalaza godinu i pola ranije, da je sada sve uredno. Ok, trudnoću izguram, ali dva mjeseca od poroda, vraćaju se stari problemi koje ja 2 godine nekako jedva “žongliram” dok nisam došla do točke pucanja. Pod tim mislim, psihičko pucanje, jer godine borbe s kilama nose i psihičke posljedice.

Sad će se naći  oni koji će reci “što ova debela priča, nek kaže da jede i to je to” i ja sam govorila “nikada ti se ne može dogoditi psihički slom, kad si dovoljno jak“, ali mi se ta “karma” vratila. Cijeli jedan tim sam u bolnici imala punih šest mjeseci. Doslovno su me s odjela na odjel slali, željeli su potvrditi sve ono što bi liječnik prije njih rekao. Dok se nisam slomila i molila ih da me pošalju kod psihijatra, jer nisam mogla slušati sve to, a kod kuće imam dijete, u to vrijeme, od dvije godine.

Tu se usredotočim na liječenje psihe, a sve drugo stavljam sa strane, jer prije svega mi je bilo važno dijete, a onda sve ostalo. Jer naravno, ako sam dobro ja,bit će dobro i dijete.

Pet godina, pet, pijem didrogesteron. Didrogesteron je progestin, ili sintetski progestagen, i stoga je agonist progesteronskog receptora.

Prije 6 mjeseci, nakon dugih 5 godina, oblačim hlače u koje nisam stala, što mi daje dodatni vjetar u leđa.

Konačno dolazimo do ovog djela “borbe”, trenutno, kada sam izbacila opet didrogesteron. Nakon dva mjeseca menstrualnog ciklusa bez lijekova, dobijem opet nakon 4 dana od zadnje menstruacije i krvarenje traje 37 dana (da, dobro ste pročitali). Moje tijelo se čistilo, nakon svih lijekova koji su mi “pomagali” obavila sam sve analize, krv mi je nikada bolja. Nakon toga, svaki mjesec do sada je bilo sve uredno.

Konačno sam shvatila da sama sebi trebam pomoći, jer neće nitko drugi, i posložila sam sama sebi tekst koji čitam svaki puta kada pomislim da ne mogu više i da sam umorna od svega ovoga. U nastavku ga ostavljam, kao podsjetnik za buduće žene, djevojke, majke. Ne odustajte od svog zdravlja.

Jedna od motivacija je – možeš sve što poželiš. I možeš! Jednostavno nema ništa jače od tvog uma. Jer naš um, upravlja našim zdravljem, životom općenito. Najveća vlast koju možete imati je vladati sobom. Ako izgubite i na trenutak tu vlast, gubite sve, klizi Vam iz ruku sve i za trenutak se nalazite,na dnu, u mraku… Tek onda počinje borba, čupate rukama i nogama, grizete da se dignete, da uspijete vratiti se na start. Nikada ne dozvolite da izgubite vlast nad sobom i da zapostavite sebe. Jer dugo treba da se vratite na početak.

Ovo je puno za jednu 31-godišnjakinju, zar ne?

Ali, nosimo samo onoliko koliko možemo ponijeti na leđima.

Autorica Jelena Karaica

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI