Kako do povišice na poslu? Uz ove savjete s psihološkom pozadinom

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako do povišice na poslu

Prije nego dogovorite sastanak koji potencijalno vodi do povišice na poslu, pitajte se zaslužujete li je. Zvuči pomalo grubo, ali samo zato što ostajete duže na poslu, radite vikende ili vam je najmodavac povećao stanarinu ne znači da “zaslužujete” veću plaću. Ona dolazi (ili bi trebala dolaziti) onda kada vaši rezultati govore za sebe. A prije samog razgovora pripazite na ove stvari.

Prikupite sve informacije

Vaš nadređeni vjerojatno je do svoje pozicije došao trudom, radom i rezultatima. Na toj poziciji zasigurno radi neke poslove na koje vi ne morate obraćati pažnju na tom nivou. Obično se radi o tablicama, analizama, podacima koji se prenose dalje do vrha ljestvice (bez obzira radi li se o korporaciji ili manjoj tvrtki). Stoga je šefovima važno prezentirati “dokaze” odnosno činjenice kojima ćete potkrijepiti svoj zahtjev.

A osim izrade portfolia i drugih analiza shodno vašoj branši, dobro je prikupiti i ostale korisne informacije. Poput one o sustavu nagrađivanja i povišica unutar vaše tvrtke. Možda ne postoji napismeno, no neka vodilja sigurno postoji. Raspitajte se kolega ili nadređenog određeni period prije nego namjeravate tražiti povišicu. Raspitajte se i među svojim prijateljima i drugim kolegama iz branše. Važno je znati koja je vaša pozicija sada i kako bi se zvala i izgledala pozicija kojoj težite nakon povišice.

Fokusirajte se na “big picture”

Ako volite svoj posao i radnu okolinu, normalno je da se možda malo bojite što ako ne dođe do povišice na poslu. Ovo je možda malo izazovnije u manjim tvrtkama nego velikim korporacijama gdje se nakon možda neugodnog razgovora možete “sakriti” na neko vrijeme. Važno je da unaprijed, sami sa sobom prođete sve moguće ishode. Možda će vam za početak biti dovoljno da ispregovarate dan rada od kuće, plaćeni topli obrok ili prijevoz. Posebice ako još gradite karijeru. Opet, dobro je “postaviti teren” nekoliko tjedana ili čak mjeseci prije povišice. Saznajte što vaš nadređeni posebno cijeni, što mu je važno. Onda razmislite kako se vi i vaš rad u to uklapate. S razgovora želite izaći kao pobjednik, ali ne tako da se druga strana osjeća kao “gubitnik”. Zato je dobro razmisliti je li vam važna isključivo financija dobit ili ste spremni na kompromis.

Put do željenog ishoda

Koristite li se “ispraznim fazama” druga strana osjećat će se zbunjeno, mentalno povući iz razgovora i “isključiti se”. Zadržite njihov fokus i pokažite da ste jasni, kratki i konkretni. No što ako ne znate što reći? To je česti slučaj ako vaša pozicija i posao koji radite ne donosi izravno tvrtki prihode.

No samo zato što ne radite u prodaji, ne znači da ne zaslužujete povišicu. Važno je kako si vi postavite stvari “u glavi” kako bi iste emocije prenijeli i na menadžment. Gledajte na to ovako: zaposlili su vas jer donosite vrijednost tvrtki. A kada ste zadovoljni poslom i plaćom, nećete tražiti novi posao, bit ćete više produktivni i tako generirati još veću vrijednost, a to je nešto što obje strane žele.

Vaš posao možda ne dodaje  nule na račun tvrtke, ali utječe na druge važne stvari: točnost financija, preuzimanje rizika, smanjenje troškova, stvaranje dobrog brand imidža… Pobrinite se da druga strana prepozna vašu vrijednost, rad i trud koji ulažete u svoj dio posla i da vas poželi za to još više nagraditi.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI