Kako osmisliti i promovirati blagdanske popuste

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako promovirati blagdanske popuste koji će privući i obradovati vaše kupce

Zanimljivim prodajnim kampanjama dodatno ćete se brendirati. Zašto onda ne uloviti zadnji vlak i osmisliti blagdansku prodajnu kampanju koja će privući i obradovati vaše kupce ili klijente?
Prodajne akcije sa svih strana počele su iskakati u studenom za Black Fiday (26.11.) i Cyber Monday (29.11.) a nastavljaju se adventskim te novogodišnjim akcijama. U siječnju nas očekuju rasprodaje a u veljači ponude koje se tematski vezuju za Valentinovo. Bez obzira kojim se poslom bavite, tj. prodajete li robe ili usluge, sigurna sam da svojim kupcima ili klijentima bar nekoliko puta u godini ponudite određene pogodnosti. U nastavku teksta donosim nekoliko ideja kako osmisliti i promovirati blagdanske popuste.

Što ponuditi i kako odrediti visinu sniženja?

Prvi korak je odrediti što ćete ponuditi na sniženju. To može biti roba koja vam stoji na zalihi već duže vrijeme, komadi koji izlaze iz asortimana, usluge ili proizvodi čiju prodaju želite pogurati, ali i vaši najtraženiji proizvodi/usluge. Kad određujete visinu sniženja, budite realni i ne nudite popuste manje od 20% jer teško da će oni privući kupce. Isto tako, imajte na umu da nije uvijek visina popusta ključna za kupnju. Kupci traže najveću vrijednost koju će dobiti za svoj novac i žele se osjećati kao da su od vas dobili maksimum. Zato u svojim ponudama istaknite zašto im vaš proizvod treba i kako će im on pomoći riješiti neki problem, olakšati svakodnevne izazove, ugoditi im i sl.

Vrste prodajnih akcija?

Magična devetka

Imate li proizvode s nižim cijenama, zgodno se u prodajnim akcijama poslužiti psihološkim metodama za postavljanje cijena među kojima je najpopularnija magična devetka. I vi sigurno zaokružujete cijene, pa ćete 12,99 kn percipirati kao cijenu koja je bliža iznosu od 12 kn nego 13 kn. Također, kupci uspoređuju cijene s lijeve strane prema desnoj, fokus stavljajući na prvu brojku. Tako će prije posegnuti za čokoladom koja košta 11,99 kn nego za onom od 12 kn, premda je razlika samo u 1 lipi.

Proizvod gratis, poklon paketi, nagradne igre

S obzirom da smo u jesen zakoračili s nizom velikih poskupljenja, shvatit ću ako vam sniženja u ovom trenutku ne izgledaju kao dobar poslovni potez. Ali nemojte odustati od prodajnih akcija ako ne možete kupcima ponuditi niže cijene. Evo što ćete napraviti.

Ponudite im primjerice poklon uz kupnju ili proizvod gratis. Sigurna sam da su vam poznati natpisi: 2 + jedan gratis ili Kupi 3, plati 2! Ono što ćete pokloniti ne mora uvijek biti proizvod, već sve što inače ne nudite a znate da će kupcima biti primamljivo. Npr. besplatna dostava, poklon bonovi i sl. Također, proizvode možete upakirati u blagdanske „poklon pakete“. Tako ćete kupce potaknuti da kupe više proizvoda i potroše više nego što su planirali. Uvod u blagdanske akcije mogu biti i nagradne igre koje će obradovati i još više angažirati vaše kupce.

Unakrsna prodaja

Unakrsna prodaja je idealna za web shopove jer povećava vrijednost košarice. Nudite li primjerice popust na muške jakne, uz tu ponudu na web shopu prikazat će se onda još i kape, rukavice, šalovi. Na ovaj način kupac će se prije odlučiti kupiti dva ili više proizvoda.

Hitna i limitirana ponuda
Akcija traje još samo tri dana!
Kupite u pola cijene još samo danas!
-70% na zimske gume do ponoći!

Ovakvim isticanjem hitnosti potaknut ćete kupce da se čim prije odluče na kupnju isto kao naglašavanjem limitirane ponude:

Još samo 3 paket aranžmana za vikend u Rimu!“ Ili Posljednja 3 iPhonea 13 čekaju svoje vlasnike!

Gdje promovirati blagdanske popuste?

Promocija blagdanskih akcija mora biti tamo gdje su vaši sadašnji i potencijalni kupci ili klijenti. Gdje ćete sve oglasiti vašu akciju i koliko ćete uložiti u promociju ovisi i o vašem budžetu te veličini kampanje i vašim očekivanjima.

Promovirati je možete na društvenim mrežama, u newsletterima, kroz Google Ads kampanje i obavezno na vašoj web stranici. Naravno, blagdanske akcije možete promovirati i u medijima, katalozima, na lecima, jumbo plakatima, u vašim trgovinama… Na društvenim mrežama možete prirediti nagradne igre, postaviti evente te promovirati objave.

Ako pripremate specijalne ponude samo za vaše newsletter pretplatnike, kreirajte nekoliko newslettera koji će najaviti akciju i vašu publiku držati u neizvjesnosti.

Google Ads iskoristite za remarketing postavljajući display kampanju s privlačnim bannerima. To je idealan način da se približite kupcima ali i dodatno brendirate.

Nadam se da sam vam dala šlagvort kojega ćete razraditi za blagdansku prodajnu kampanju koju ćete, kao predložak, koristiti tijekom cijele godine. Želim vam mnogo uspjeha!

Danijela Slavica
www.dkabinet.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI