Kako se nositi s osjećajem “propuštanja života” za vrijeme trudnoće i majčinstva

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Događa li se propuštanje života zbog majčinstva?

Ako ste prije trudnoće bili izrazito aktivni, društveni, posvećeni poslu, hobijima, moguće da uz osjećaj sreće i uzbuđenja, doživljavate i malu paniku i nesigurnost. Mnogi će reći da je propuštanje života zbog majčinstva neizostavno, no to je samo njihova istina i iskustvo. Savjeti Courtney Jay, novinarke i mame koja je prošla istu stvar, pomoći će vam da ne zaboravite na sebe dok se istovremeno pripremate za ulogu života.

Budite ponosni na svoje putovanje

Strah, nesigurnost, neizvjesnost… sve te nepoželjne emocije dolaze nam onda kada mislima nismo u sadašnjem trenutku. Umjesto da izmišljate scenarije koji su malo vjerojatni ili brinete brige koje možda nikada neće doći, fokusirajte se na sada. Uživajte u svom putovanju i budite zahvalni na njemu. Nažalost, mnogim ženama dijete je neostvarena životna želja ili ona na koju čekaju, a nikako da se dogodi. Fokusiranje misli i aktivnosti u smjeru zahvalnosti, sadašnjeg trenutka i uzbuđenja koje dolazi, privlačite mir i prizemljenost.

Povezano: Što je doula i zašto se sve više trudnica odlučuje na ovakvu vrstu pomoći

Courtney ističe kako, svaki put kada je osjećala da je blizu “FOMO stanja”, napravila sljedeće. Nekoliko puta kroz dan zaklopila bi oči, disala i podsjetila sebe da je točno tamo gdje treba biti. Vodila je i dnevnik zahvalnosti u koji bi na kraju svakog dana zapisala 3 stvari na kojima je bila zahvalna toga dana. To je ujedno i dobra rutina za lakši i mirniji san!

Okružite se drugim mamama

Samo zato što je netko trudan ili ima malu djecu, ne znači da ćete si odmah “kliknuti”. No, velika je šansa da ćete na mjestima (live ili online) koja okupljaju sadašnje i buduće mame naći one koje vam odgovaraju mindsetom. Naravno da nećete zanemariti i ostale prijatelje, no ako nisu u istoj životnoj fazi kao vi, bit će vam potrebna dodatna podrška u vidu istomišljenika. Učlanite se u Facebook grupe, mame često znaju napisati i direktan post o tome u kojem se gradu/kvartu nalaze kako bi našle novo društvo za vrijeme u parku. Postoje i lokalne grupe podrške za nove mame, a na njih vas može uputiti doktor ili patronažna sestra.

Nastavite s omiljenim hobijima i aktivnostima

Činjenica je da će vam se život promijeniti. U manjoj ili većoj mjeri. Ako imate sreće i mirniju bebu, imat ćete i više vremena nego ste zamislili. No, čak i ako ne bude tako, uz podršku partnera i obitelji svakako ćete nakon inicijalne prilagodbe otvoriti mjesta i za druge stvari. Iskoristite vrijeme trudnoće za intenzivnije uživanje u omiljenim aktivnostima. A nakon poroda i oporavka, nastojte im se vratiti što prije. Premda to, za početak bilo i jednom u 10 dana. Ako ste prije trudnoće radili na karijeri ili imate vlastiti biznis, to ne znači da sada sve mora stati. Nastavite se usavršavati u svome području i pratiti novosti. To će vam dobro doći kao razbibriga od majčinskih tema ili kao aktivnost uz noćno dojenje i drugim sličnim situacijama. Mnoge žene progovaraju o tome kako su dolaskom bebe imale osjećaj da su izgubile sebe. Kako ne biste upali samo u ulogu majke, hobiji će vam pomoći da zadržite i drugu stranu sebe. Tako se nećete osjećati kao da vam se događa propuštanje života zbog majčinstva.

Povezano: Kako sebi i obitelji olakšati povratak na posao nakon porodiljnog

Source link

Autor

PODIJELI