Kamilica kao rješenje za lijepu kožu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kamilica je nadaleko poznata kao ljekovita biljka, a čaj od nje se često koristi za ublažavanje stresa, smirivanje i rješavanje problema sa spavanjem. Na kožu, infuzija cvjetova kamilice ima sličan umirujući efekt, hidrira je i pomaže u borbi protiv nesavršenosti.

Kamilica je posebno dobra zbog svoje svestranosti: odlična je za sve tipove kože. Nježno hidrira suhu i osjetljivu kožu, ublažava osjećaj zatezanja, pomaže u borbi protiv ljuštenja i iritacije. Ako je vaša koža masna i sklona nesavršenostima, antibakterijske komponente u kamilici će pomoći u smanjenju upale i normalizaciji proizvodnje kožnog sebuma.

Kako koristiti kamilicu za kožu?

Osušene cvjetove kamilice možete kupiti u apoteci: prodaju se u filter vrećama za pripremu ili jednostavno usitnjeni. Zakuhati kamilicu u proporciji koja je naznačena na pakiranju (obično jedna žlica – ili jedna filter vrećica – na 1 čašu vode) u ključaloj vodi, ostaviti da odstoji 30-40 minuta, zatim procijediti i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Dobiveni čaj koristite kao tonik za lice i vrat: nanesite na kožu dva puta dnevno (nakon čišćenja), nakon čega možete nanijeti hranljivu kremu. Druga opcija je da zamrznete kamilicu u kalupima za led i ujutru obrišite lice. Kockice leda od kamilice će pomoći u smanjenju nadutosti i dati vašem licu zdrav sjaj.

Eterično ulje kamilice

Ovo ulje se koristi u medicinske svrhe još od vremena starih Egipćana, Grka i Rimljana. Postoje dva ulja kamilice – jedno se proizvodi od cvjetova njemačke, a drugo od cvjetova rimske kamilice. Ovo ljekovito ulje vrlo je popularno u kozmetici.

Pomaže zacijeliti ožiljke i pri odstranjivanju mrlja na koži. Izvrsno tonizira masnu kožu, uklanja masni sjaj te čisti akne od toksina i bakterija. Djelotvorno je kod ekcema, psorijaze, crvenila lica, dermatitisa i drugih problematičnih stanja kože.

Izvor: Zenskimagazin.rs, alternativazavas.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI