Kries + Ogenj u klubu Boogaloo – duhovna obnova subotom – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


IZVJEŠĆE/FOTO: Kries + Ogenj u klubu Boogaloo – duhovna obnova subotom

Kries je u gradu? Može! Idemo! Mislim da je ovo poprilično točan odgovor na pitanje “ideš li na Kries?”, a postavljeno onome koji je barem jednom bio na koncertu hrvatskih world music velikana

Adresa itekako poznata – klub Boogaloo, tamo gdje je Kries već pustio svoje dobre duhove i koji nikada neće izaći iz ovog prostora. 2018., 2020., 2022., a sad i 2023., i to samo Boogaloo, a da ne govorim za druge koncertne prostore u Zagrebu kao što su Sax, Močvara ili pak MSU. Osvojili su sve, osvajaju iznova i nikada neće dosaditi. Jer Kries su nacionalno blago, naš najveći world music ponos, poznat daleko izvan granica Hrvatske, od mađarskog Szigeta do Velike Britanije. Cijeli svijet i treba čuti za njih jer takva energija je nevjerojatna i neponovljiva, jedinstvena i emotivna, kojim god jezikom se sporazumijevali.

Foto: Nikola Knežević

Prije njih nastupili su Ogenj, još jedan energični bend, zvukom žešći od Kriesa, glazbenim jezikom slični jer kombiniraju tradicionalno i moderno. Oni su pravi etno punkeri, reklo bi se da ih ne razumiješ niti jednu riječ, ali ih itekako razumiješ. Jer kao i Kries pričaju svima nama poznatim jezikom – glazbom. Kroz svoju nepatvorenu energiju, zbog koje su preskakali i preko ograde, došli su do srca publike. Iako je zbog glavnih zvijezda večeri publika sve više dolazila, itekako je uživala i zaplesala na Ogenj, njihove pjesme s dosadašnja dva albuma, ali i novu pjesmu koju su izveli za kraj. Zove se “Da sam znal” i naći će se na trećem albumu koji će uskoro biti objavljen. Zvukom je nešto žešća od prethodnih, odnosno više na tragu nekog etno metala. Već se na njihovom 45-minutnom nastupu osjetilo da bi ova večer mogla biti u znaku problema s razglasom. Violinu gotovo da nismo čuli, a ni tamburica nije bila dovoljno konkretna u zvučnoj slici.

Foto: Nikola Knežević

 

Duhovni vođa, ako ga tako mogu nazvati, Mojmir Novaković, sa svojom suitom vratio se na pozornicu kluba Boogaloo. Zepočeli su emotivno, izvodivši pjesme od low do middle tempa, da bi s vremenom energija rasla i dosegla svoj vrhunac na bisu. Jer to su Kries, prvo vam zagrle srce, držeći ga toplim, a onda kroz srce prođe oštra energična strijela koja maksimalno izlučuje hormon sreće. Oni su jedan rijedak primjer world music benda gdje se publika zna ponašati kao da je na punk koncertu. Ni suze nisu rijetkost, kao da ste na nekom baladnom koncertu. I Kries se kao i Ogenj bavio svojim starim materijalom, ali i novim pa su tako na bisu izveli jednu novu pjesmu s nadolazećeg albuma. Repertoar nije prošao bez “Lepi Juro Kries nalaže”, “Pisan jelen”, “Buj buja”, “Čuj Marice”, ali i onih ultimativnih i plesnih hitova “Koćarina”, “Ivo se šeće”, “Sito kolo”, “Selo na okuke”, “Sve vam zdravo”, “Moj javore”, “Dodole”. Na bisu, prije nove pjesme, “Zumba”, koja je bila prvi hit tadašnjeg Legena, danas Kriesa. Mojmir Novaković jest krijes, a članovi njegovog sastava su kao dječica koja igraju kolo oko krijesa. Postava 3-1-2-1. U špici Mojmir, desno krilo Ivo Letunić na lijerici i guslama, te lijevo krilo, Mađar Andor Vegh (gajde, diple i ostala puhala), takoređi lead vokal koji prate dva sjajna podupirajuća vokala. Vezni red drži s riffovima genijalni gitarist Erol Zejnilović, a u obrani je ritam sekcija, Konrad Lovrenčić na basu, Krešimir Oreški na perkusijama i Ivan Levačić na bubnjevima. Neke od članova benda znam iz raznih drugih sastava, ali kada su u Kriesu kao da su i oni na duhovnoj obnovi. Često zatvorenih očiju, upijaju svu emociju pjesama koje izvode i dobre vibracije koje publika odašilje njima na pozornicu.

Foto: Nikola Knežević

Razglas nije bio na zadatku, publika u prvim redovima nije dobro čula bend, a pojedini instrumenti nisu bili na razini na kojoj su trebali u cijeloj zvučnoj slici. Mađar je imao problema s gajdama koje je uspio popraviti i ponovno naštimati, ali mu je često otkazivao mikrofon koji se postavljao na gajde. No, dečki su se snašli, jer su svirali u svakakvim uvjetima. I ništa ih nije moglo ove večeri omesti. Boogaloo je ponovno osvojilo pleme zvano Kries. Bilo tako zauvijek!

Foto: Nikola Knežević

Foto: Nikola Knežević


Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI